Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2018, 14:47
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

DMS, Momo aj Zayo. Týchto 6 slovenských interpretov ešte vydá v roku 2018 album

HUDBA RAP SLOVENSKO SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás prehľad všetkých dostupných informácií k albumom, ktoré ešte v roku 2018 uzrú svetlo sveta.

Približne pred rokom sme v závere októbra očakávali ešte približne dve desiatky slovenských rapových albumov. Na pretlak domácej tvorby sme sa síce nesťažovali, no pravdou ostáva, že nebolo jednoduché poňať tak veľa skladieb za krátky čas. Túto problematiku si našťastie uvedomujú aj samotní interpreti a poučili sa natoľko, že v roku 2018 už projekty vydávajú postupne bez ohľadu na sezónnosť.

Pravdou však pravdepodobne stále ostáva, že pred Vianocami sa záujem o novú hudbu zvyšuje, a to si uvedomujú aj samotní raperi. Aj tentokrát sa nám toho nakopilo tak akurát a tešiť sa môžeš na hneď niekoľko zásadných albumov. 

My sme sa rozhodli vybrať 6 najdôležitejších, ku ktorým si povieme všetky aktuálne dostupné informácie zo sociálnych sietí alebo rozhovorov. Samozrejme, uvedomujeme si, že je tu aj zopár ďalších interpretov, ktorí ešte chystajú do konca roka novú tvorbu, no tým sa budeme venovať jednotlivo, keď na to bude vhodná príležitosť. 

Sami nám snáď dáte za pravdu, že nižšie spomenutí sóloví interpreti a jedna skupina budú hýbať scénou svojou tvorbou a potenciálnymi predajmi najviac. Poďme teda na to. 


Majk Spirit

Speezy sa naposledy prihlásil o slovo na sólo kariére projektom Ypsilón, ktorý so sebou priniesol hneď niekoľko prekvapení. Konceptuálny pár čiernej a bielej verzie sa právom tešil veľkému úspechu, keďže na Y White si prišli na svoje fanúšikovia Nového Človeka a intelektuálneho Majka Spirita. A na Y Black zasa všetci, ktorí preferujú tvrdšie rýmy a hudby skôr pripomínajúce Jednašestku. 

Budeme preto veľmi zvedaví, či pri avizovanom treťom samostatnom albume dokáže hlava Spirit Music nájsť rovnováhu medzi dvoma pólmi v rámci jedného nosiča, alebo sa bude musieť prikloniť k jednej strane. Na základe krátkych útržkov so sociálnych sietí však súdime, že minimálne hudobne ide o posun smerom k novej vlne prichádzajúcej zo zahraničia. 

To samozrejme nemáme Majkovi Spiritovi za zlé a radi sa necháme prekvapiť, čo príde. V dohľadnej dobe sa určite dočkáme prvého videoklipu, ktorý bol so svojím tímom točiť na východnom Slovensku, no presný dátum vydania zatiaľ známy nie je. Podľa všetkého však uzrie svetlo sveta v decembri a autor už má jasno v tom, ako by sa mal volať. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Majk Spirit (@majkspirit),

Momo 

Momo patrí už niekoľko dlhých rokov k najaktívnejším slovenským interpretom, teda ak hovoríme o počte vydaných albumov. Fanúšikov pravidelne zásobuje novou tvorbou a plnohodnotný projekt vydal aj v roku 2018. Ten dostal názov WLK a na svoje si na ňom prišiel pravdepodobne každý, kto má aj historicky rád Momovu tvorbu. Aj keď, samozrejme, komentáre, že sa má vrátiť do čias Nepatrím Medzi, nemohli chýbať. 

Len pár dní po vydaní autor zásoboval svoj Instagram vyjadreniami o tom, že pre aktuálny rok ešte nemá dosť a v zime by rád vydal aspoň krátke EP. Vtedy ešte hovoril o akomsi pokračovaní WLKa, no teraz už vieme, že projekt bude niesť názov Milovaný Nenávidený, čo je v Momovom prípade viac než veľavravné. 

Už teraz vieme, že na ňom nenájdeme žiadnych hostí a dá sa očakávať, že texty budú ešte o niečo otvorenejšie. Autor tvrdí, že si na ňom opäť vyskúšal nejaké tie experimenty, a tak budeme zvedaví, čo má na mysli. Zatiaľ vieme, že sa do predaja dostane v decembri. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Úsmev ako dar #MILOVANY #NENAVIDENY #EP #DECEMBER

Príspevok, ktorý zdieľa MOMO (@momo_wlk),

Pouličný autor tónov 

P.A.T. oznámil druhý projekt prakticky hneď po vydaní debutu s názvom 3.U.M.F. Čestný člen subvydavateľstva Pozor Records síce začínal pod krídlami Rytmusa, no aktuálne si plnohodnotne razí svoju cestu vpred sám a darí sa mu rozširovať základňu fanúšikov novými skladbami. 

Druhý album dostane názov Franto, čo je P.A.T.-vo civilné meno a podľa sociálnych sietí do veľkej miery aj odkaz na detstvo. Vieme však už, že pravidelne zdieľaná fotografia z detstva nebude oficiálnym coverom a na jeho zverejnenie si ešte budeme musieť počkať. Zároveň sa postupne dozvedáme mená hostí, medzi ktorými budú Kali, Rytmus,  Separ, Dame alebo speváčka a raperka Sima.

Podľa všetkého by mal projekt vyjsť presne rok od vydania debutu, teda 6. decembra. Dovtedy by sme sa ešte mali dočkať videoklipov, ktoré Pouličný autor tónov aktuálne promuje prostredníctvom Instagramu. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

ĎALŠÍM HOSŤOM NA ALBUME FRANTO JE @rytmusking ⭐

Príspevok, ktorý zdieľa P.A.T (Pouličný Autor Tónov) (@poulicny_autor_tonov),

  

DMS

Suverénne najväčšie očakávania spomedzi všetkých chystaných albumov na tento rok máme všetci od chalanov z DMS. Separ, Dame a Smart oznámili vydanie ďalšieho spoločného počinu na obrovskom koncerte počas obľúbeného festivalu Hip Hop Žije 2018. Práve tam zároveň premiérovo zaznela skladba Kardio, ktorá následne vyšla aj so sprievodným videoklipom. Neskôr chalani ešte vypustili ďalšiu vec Nemám Čas a my tak už máme predstavu, o čom asi projekt bude. 

Môžeme očakávať množstvo tupoty v tom najpozitívnejšom možnom význame a trojica vopred všetkých upozorňuje, že PREPÁČTE Official bude plytký projekt bez hlbokého významu. Pravdou ostáva, že obaja majú na spoločnej aj sólovej dráhe na konte dostatok serióznych vecí, čo sa teraz pokúsia vyvážiť svojským zmyslom pre humor. 

Už teraz sa tešíme na komentáre intelektuálov, ktorí tvrdia, že hudba lieči a aj napriek tomu si nájdu čas na hejt. Najočakávanejší projekt roka 2018 sa na verejnosť dostane v decembri a my dúfame, že dovtedy príde ešte aspoň jedna plnohodnotná ukážka. Mimochodom, určite odporúčame zakúpiť originál, ktorý bude plný sprostých artworkov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Novy album DMS koncom roka! (@separ.dms),

Zayo

Z reprezentantov novej vlny chystá albumový debut Zayo z košickej Haha Crew. V začiatkoch sa síce ako raper neprezentoval, no postupne si skúsil najprv pár riadkov, neskôr slohu a nakoniec aj vlastnú skladbu, čo ho motivovalo k tomu, aby začal vydávať aktívne. Každému je snáď jasné, že jeho tvorba výrazne polarizuje publikum a nepredpokladáme, že by to v prípade avizovaného projektu Navždy Mladý bolo inak. 

Očakávať môžeme album so zopár skladbami, krátkou minutážou a hosťami z FCK THEM a Milion+, no kto vie, možno sa dočkáme aj nejakého prekvapenia. Všetkým je snáď zároveň jasné, že interpret ako Zayo nemá potrebu riešiť v textoch hlboké ani sociálne témy a pôjde skôr o reprezent záležitosť po vzore súčasných amerických raperov. 

Pred pár dňami vznikal v Košiciach nový klip s Yzomandiasom a pravdepodobne aj Nik Tendom, ktorý by mal svetlo sveta uzrieť už čoskoro, a tak budeme zvedaví, čo si pre nás chalani pripravili. Vydanie je naplánované do konca roka, čo potvrdil samotný autor aj hlava FCK THEM – Yaksha. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

☄ 2018

Príspevok, ktorý zdieľa Zay Jack son (@hahacrewzayo),

Delik 

Posledným zo šestice je bývalý člen už neexistujúcej Mojej reči, ktorá bola dlhé roky jedným z pilierov slovenskej rapovej scény. Handlovská dvojica má veľkú zásluhu na súčasnej podobe rapu, no ich cesty sa rozišli a fanúšikom sa darí rešpektovať to. Oba sóla po rozpade sa tešili adekvátnej pozornosti, no aktívnejším je stále Delik, ktorý teraz avizuje ďalší album. 

Prvý singel s názvom Tiki Taka je avizovaný na dnes (nedeľu, 28. októbra) a už vieme, že celý projekt bude niesť kontroverzný názov Mníška v Sexshope. Delik bol vždy skvelým lyrikom, čo sa snáď prejaví aj v tomto prípade. no bude zaujímavé sledovať, akú pozíciu sa rozhodne zaujať. Otázkou totiž ostáva, či ešte má význam predbiehať sa s mladými kolegami.

Delik sľubuje špinavý zvuk a dátum releasu zatiaľ neupresnil, no vieme, že podobne ako zvyšok kolegov, aj on má v pláne zamerať sa na december. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DELIK (@delikxxx),

Anketa:
Na album od ktorého interpreta, resp. skupiny sa tešíš najviac?
Majk Spirit
Momo
Pouličný autor tónov
DMS
Zayo
Delik
Majk Spirit
8 %
126 Hlasov
Momo
18 %
266 Hlasov
Pouličný autor tónov
3 %
48 Hlasov
DMS
41 %
623 Hlasov
Zayo
13 %
193 Hlasov
Delik
17 %
250 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia