Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2018, 11:03
Čas čítania 0:00
Sona O.

NASA sa snaží umlčať konšpirátorov. Na sfalšovanie pristátia na Mesiaci vraj nemali technológie

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Dnes vieme sfalšovať čokoľvek tak, aby to vyzeralo dobre. Na konci 60. rokov to ale bolo oveľa náročnejšie.

Ešte aj dnes sa nájde mnoho ľudí, ktorí veria, že pristátie na Mesiaci je iba obyčajným výmyslom a všetko bolo sfalšované. NASA už samozrejme prišla s mnohými argumentmi, ktorými chcela túto konšpiračnú teóriou vyvrátiť, no tá posledná je prinajmenšom prekvapujúca. 

Šéf oddelenia histórie NASA Bill Berry pre britský portál Unilad povedal, že NASA na to v tých časoch skrátka nemala technológie

„Dokopy pracovalo na mesačnom programe 400-tisíc ľudí po celom svete, z technologického hľadiska by jeho sfalšovanie bolo veľmi náročné a my sme na to skrátka nemali kapacitu. Dnes môžete simulovať veľa vecí tak, aby vyzerali dobre, ale v tom čase sme to nedokázali. Mali sme celé hodiny a hodiny záberov a 362 kíl kameňov, ktoré sme priniesli späť na planétu Zem," vyjadril sa. 

NASA sa snaží umlčať konšpirátorov. Na sfalšovanie pristátia na Mesiaci vraj nemali technológie
Zdroj: NASA

Zároveň si myslí, že sa ľudia prikláňajúci ku konšpiráciám budú za seba tak o 30-40 rokov hanbiť, keď budú svojim vnúčatám musieť vysvetliť hlúpe statusy na sociálnych sieťach. Verí, že do tej doby už bude jestvovať múzeum Misie Apollo priamo na Mesiaci. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Hoci teórie o sfalšovaní popiera, priznáva, že chápe, prečo im niektorí ľudia veria. V čase, keď Američania pristáli na Mesiaci, viedli vesmírne preteky s vtedajším Sovietskym zväzom. Veľa informácií sa pred verejnosťou utajovalo, aby sa náhodou nedostali do rúk Sovietov. Až do konca 70. rokov bolo ťažké dostať sa k nejakým hlbším informáciám o tom, ako celé pristátie naozaj prebiehalo. 

NASA sa snaží umlčať konšpirátorov. Na sfalšovanie pristátia na Mesiaci vraj nemali technológie
Zdroj: NASA

21. júla 1969, kedy na Mesiaci prebiehala misia Apollo 11, na ňom mala pristáť aj sovietska Luna 15, na jej palube neboli nijakí pasažieri a jej jedinou úlohou bolo pozbierať vzorky pôdy. Avšak projekt zlyhal, keď Luna havarovala a na Zem sa nikdy nevrátila. 

„Ak by na Mesiaci naozaj pristála a priniesla by vzorky, čo sa neskôr aj stalo, ak by táto misia uspela, vzorky by sa k Rusom dostali presne v tom čase ako naše. Mohli by povedať; 'hej, my sme to urobili lacnejšie a neohrozili sme žiadne ľudské životy.' Takže tie vesmírne preteky, o ktorých si ľudia myslia, že sa nikdy nestali, boli naozaj tesné,"  uzavrel Berry.

NASA sa snaží umlčať konšpirátorov. Na sfalšovanie pristátia na Mesiaci vraj nemali technológie
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia