Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2018, 11:14
Čas čítania 0:00
Sona O.

Trnava bude prvým mestom na Slovensku bez pesticídov

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA TRNAVA
Uložiť Uložené

Mestská zeleň v Trnave sa postupne stane ekologickejšou.

Trnava ide radikálne dopredu, potvrdzuje to aj nová správa, ktorá poteší hlavne ochrancov prírody. Mesto sa rozhodlo, že svoju zeleň už viac nebude ošetrovať pesticídmi a v spolupráci s ekológmi prejde na prírodný spôsob ich ošetrovania. 

Zatiaľ sa rozhodlo o tom, že chemickými látkami nebudú postrekovať sedem oblastí označených ako zóny bez pesticídov. Prvou z nich je Sad Antona Bernoláka, ktorý je označený piktogramom. 

Trnava bude prvým mestom na Slovensku bez pesticídov
Zdroj: Wikimedia palickap

„Na týchto plochách sa budeme v spolupráci s odborníkmi na ekológiu starať o dreviny, trávniky a ostatné rastliny podľa ekologických zásad a používať proti škodcom rôzne prírode blízke postupy. Situáciu budeme pozorne sledovať a po preskúmaní a vyhodnotení dôsledkov zvážime rozšírenie zón bez pesticídov aj na ostatné časti mesta,“ povedala Veronika Srdošová z mestského úradu v Trnave pre mestský internetový portál.

Hoci sa môže zdať, že pesticídy môžu mať negatívny dopad iba na rastliny samotné, ich vplyv pociťuje hmyz, drobné živočíchy, mikroorganizmy a do určitej miery aj človek.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Občianske združenie Zóny bez pesticídov sa preto rozhodlo vytvoriť miesta, kde sa o zeleň budú starať v zmysle trvalo udržateľného rozvoja.  Za iniciatívou stojí mladý študent biológie a chémie na Trnavskej univerzite Ivan Iľko

Domov
Zdieľať
Diskusia