Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so SIKO.
23. októbra 2018, 16:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenský vynález ti ušetrí peniaze. Naši vedci sa spojili so Švajčiarmi, ich prístroj mení vodu na celom svete

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci zo Slovenska a Švajčiarska vynašli spôsob na účinný boj proti zákernému vodnému kameňu.

Vždy sme radi, keď sa dozvieme o úspechu Slovákov, ktorí svoju šikovnosť uplatnili aj v zahraničí. Tentokrát sa o dobré meno Slovenska postarala prešovská firma SAT. Spojili sa so švajčiarskymi expertmi a výsledkom je WashBall, inovatívny prostriedok, ktorý efektívne bojuje proti vodnému kameňu.

Takzvaný WashBall podporili aj SIKO Kúpeľne & Kuchyne. Ide o malú guličku, ktorá si poradí s tvrdosťou vody. Vodný kameň nájdeš predovšetkým v kuchyni a kúpeľni, vyzerá zle, ničí domáce spotrebiče a podľa niektorých názorov aj zdravie (aj keď kauzalita nie je dokázaná).

Zákerný vodný kameň vzniká na miestach, ktorými často preteká voda. Zbaviť sa ho však nie je vôbec jednoduché a ešte náročnejšie a finančne nákladnejšie je predchádzanie jeho vzniku. Vodný kameň musíš odstrániť mechanicky alebo chemikáliami – po novom to však zvládne aj slovensko-švajčiarsky startup WashBall.

Slovenský vynález ti ušetrí peniaze. Naši vedci sa spojili so Švajčiarmi, ich prístroj mení vodu na celom svete

Vodný kameň zničí vďaka šikovnému systému

Základným princípom fungovania WashBall je takzvaný iónový polarizačný systém. WashBall nemení chemické zloženie vody, ale využíva patentovaný systém elektród obsiahnutých vo vnútri, kde vzniká elektrické napätie.

Elektródy sú umiestnené tak, aby voda prúdila špirálovito a polarizačný proces mení štruktúru uhličitanu vápenatého, čím zabraňuje tvorbe vodného kameňa a korózie v elektrospotrebičoch. Vodný kameň v podobe aragonitu odchádza s odpadovou vodou z prístroja v podobe jemného kalu.

Inými slovami, pokiaľ WashBall hodíš napríklad do práčky, upraví vlastnosti vody, odstráni už usadený vodný kameň, vodu zmäkčí a navyše dopomôže k lepšiemu rozpúšťaniu pracích i umývacích prostriedkov a účinnému odstráneniu nečistôt a zápachu. Nielenže teda predídeš vodnému kameňu, no tiež zvýšiš životnosť tvojich elektrospotrebičov.

 

Slovenský vynález ti ušetrí peniaze. Naši vedci sa spojili so Švajčiarmi, ich prístroj mení vodu na celom svete

Gulička, ktorá šetrí peniaze

WashBall je vyrobená zo špeciálneho plastu s vlastnosťami gumy. Je šetrná k bielizni i spotrebičom a odolná voči nárazom. Zloženie WashBall je ekologické a nevypúšťa do okolia žiadne chemikálie. Nevyžaduje žiadnu údržbu. 

Ide o jednorazovú investíciu, ktorá funguje niekoľko rokov a dlhodobo nezaťažuje životné prostredie. Jej životnosť je asi 1 500 praní, čo je pri troch praniach za týždeň okolo 10 rokov.

WashBall zvyšuje účinky prania. Pri používaní dochádza ku zníženiu spotreby pracích prostriedkov o tretinu. Znižuje totiž tvrdosť vody a mäkšia voda zasa naopak zvyšuje účinky pracích prípravkov, vďaka čomu stačí použiť menšie množstvo. V konečnom dôsledku tak minieš o tretinu menej peňazí na pracie prostriedky. Rovnako to funguje aj pri umývačkách riadu.

 

Slovenský vynález ti ušetrí peniaze. Naši vedci sa spojili so Švajčiarmi, ich prístroj mení vodu na celom svete

Dostane sa do celého sveta?

SAT a SIKO Kúpeľne & Kuchyne stále pracujú na zlepšovaní WashBall a aktuálne je na pláne americký trh. Preň bol vyvinutý WashBob, ktorý je navyše doplnený o integrovaný dávkovač pracieho prostriedku.

Vývoj je však finančne náročný, no projekt prerazil aj na svetovo rešpektovaný Kickstarter, čo je svetový úspech. Firma SAT sa snaží vyzbierať 75 000 $, pričom prispieť môžeš spolu so SIKO aj ty,  možno práve slovenský vynález sa už o niekoľko rokov stane celosvetovým trendom, ktorý nájdeme v každej domácnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia