Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s ČSOB.
29. októbra 2018, 13:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako pracovať v Google alebo zmeniť svet? Títo mladí Slováci doštudovali len nedávno a už o nich počuli všade

ZAUJÍMAVOSTI INSTAGRAM SLOVENSKO VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Ani nám nebudeš veriť, že títo úspešní Slováci sú naozaj skutoční.

Zo Slovenska pochádza ohromné množstvo nesmierne talentovaných ľudí, no akoby sme im nevenovalo dostatočne veľa pozornosti. Starajú sa o vývoj liekov, posun vedy či nové technológie a stojí na nich plno dôležitých medzinárodných projektov.

Slováci vo svete hrajú mimoriadne dôležitú rolu a vždy sme radi, keď sa dopočujeme o úspechu niektorého z nich. O to radšej sme boli, keď sme sa dopočuli o novom projekte ČSOB s názvom Zapni. Na svojom Instagrame totiž v postoch predstavujú šikovných mladých Slovákov, ktorí v žiadnom prípade nezaháľajú a menia svet na lepšie miesto.

ČSOB pritom odjakživa podporuje talentovaných mladých ľudí s veľkým potenciálom. Nielenže tentokrát dala priestor šikovným Slovákom, no napríklad pred rokom dvoch z nich poslala objavovať najnovšie technologické novinky priamo do Silicon Valley.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Zapnúť hlavu a makať na sebe sa niekedy môže zdať ťažké. V novom cykle Zapni vám však predstavíme niekoľko talentovaných mladých Slovákov, ktorí vám dokážu, že sa to dá. Jozef študoval na Slovensku, vo Fínsku a v Singapure. Už počas školy založil weby matura.sk a stuzkova.eu. Makal na sebe a hlavne na tom, v čom videl zmysel. Dnes je z neho Googler, ktorý pracuje s vývojármi z mnohých krajín, od Českého Švýcarska až po Krétu. Popri práci v Googli vedie s tímom ľudí celosvetové projekty ako Venzeo.com a TrashOut.ngo, ktorý monitoruje ilegálne skládky odpadu a využíva sa už v 70 krajinách sveta. Jozefovi záleží na našej planéte a jej udržateľnosti pre ďalšie generácie, snaží sa dostať zo seba vždy maximum a veci neustále zjednodušovať. Slová ako „nechce sa mi“ a „nedá sa“ pre neho neexistujú. Mladým ľuďom pri otázke úspechu radí vysnívať si skúsenosť, nie vec, a snažiť sa ju získať. A ako sa prinúti makať? „Mne sa páči vyhradiť si čas na rôzne činnosti: čas, keď len športujem, čas, keď sa len vzdelávam, čas na kamošov, čas na hry... Ak máš disciplínu a dobre si to rozvrhneš, tak sa zrazu nebudeš cítiť zle, že sa hráš hry, lebo si už mal blok, keď sa ti podarilo športovať, a tiež blok, keď sa ti podarilo učiť. Aké dlhé bloky si nastavíš a čo spravíš pre to, aby sa ti naozaj podarilo robiť to, čo bolo v pláne, je už na tvojej disciplíne.“

Príspevok, ktorý zdieľa ČSOB SK (@csob_sk),

Počul si napríklad o Jozefovi? Šikovný mladík študoval na Slovensku, vo Fínsku i v Singapure a už počas školy makal a založil dva užitočné weby pre maturantov. Dnes pracuje v Googli a popritom aktívne bojuje proti ilegálnym skládkam odpadu. Jeho celosvetový projekt TrashOut.ngo sa využíva už v 70 krajinách sveta vrátane Slovenska.

Valentína už v 15-tich vydala svoju prvú knihu Pokrvní. Knihy ju vždy bavili a sama chcela jednu aj napísať, a tak išla do toho. Dnes pracuje na ďalších knihách a popritom sa venuje projektu Chuť žiť, ktorý pomáha riešiť problém porúch príjmu potravy.

Ako pracovať v Google alebo zmeniť svet? Títo mladí Slováci doštudovali len nedávno a už o nich počuli všade
Zdroj: Monika Krištof
Všetky príbehy talentovaných mladých Slovákov nájdeš na csob_sk.

 

Martin už na gymnáziu začal skúmať energiu, ktorá je uložená vo vzduchu. Zameral sa na formu aktívnej a pasívnej rekuperácie vzduchu, a tak sa zrodil jeho vlastný produkt. Za svoj vynález zožal úspech na svetových súťažiach a v hlave má už ďalšie projekty.

Aby ich vedel priviesť k životu, študuje v Londýne elektrotechniku spolu s programovaním. Momentálne sa vrátil z krátkodobej stáže v Číne a popri dokončovaní štúdia sa venuje sa výskumu umelej inteligencie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dobrý nápad, ktorý vám od základov zmení život, môže prísť naozaj hocikedy. Dôkazom je Martin, ktorý si počas štúdia na gymnáziu uvedomil, že svoj čas môže stráviť aj lepšie než pri počítačových hrách, a začal uvažovať nad vlastným projektom. Martin začal skúmať energiu uloženú vo vzduchu. Zameral sa na formu aktívnej a pasívnej rekuperácie vzduchu, a tak sa zrodil jeho vlastný produkt – rekuperátor. Mladý vynálezca so svojím objavom zožal vo svete obrovský úspech. Na súťaži I-SWEEEP 2014 v americkom Houstone získal zlatú medailu spomedzi 385 predstavených projektov. Zároveň dostal aj špeciálnu cenu Texaskej univerzity a jej centra pre supravodivosť. Ďalším úspechom bolo tretie miesto v súťaži 2015 Unilever Sustainable Living. Martin po úspechoch nezanevrel ani na školu. Študuje elektrotechniku spolu s programovaním na Imperial College v Londýne, aby svoje ďalšie projekty vedel preniesť z papiera do života. Tento rok pracoval aj v Číne, kde sa venoval výskumu umelej inteligencie. A čo má Martin ďalej v pláne? „Počas štúdia som objavil možnosti umelej inteligencie a na čo všetko by sa dala aplikovať. Pri jej objavovaní som uvidel paradox a uvedomil som si, koľko toho ešte o umelej inteligencii neviem a koľko by som sa ešte mohol naučiť. Preto by som si rád svoje vedomosti prehĺbil počas doktorátu, kde by som sa chcel venovať vývoju nástrojov a tomu, ako priniesť machine learning bližšie k bežným ľuďom.“ #csob #zappni #motivation #students #young #smart #martinferianc #mladyvynalezca

Príspevok, ktorý zdieľa ČSOB SK (@csob_sk),

Byť úspešný sa dnes môže zdať ako povinnosť, ktorú majú mladí ľudia po celom svete. Všade sa dočítaš ako treba byť najlepší z najlepších, nepoľaviť, ísť si za svojim, nebyť lenivý, neprokrastinovať. Treba mať jasný cieľ už na strednej a vytrvalosť.

Či už ťa to ťahá ku knihám, športu alebo tancu, nenechaj sa ničím odradiť a skrátka rob to, na čo máš talent a tvoje nadšenie ťa posunie vpred.

Ak chceš spoznať viac príbehov šikovných mladých Slovákov, sleduj na Instagrame csob_sk seriál Zapni a inšpiruj sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia