Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2018, 10:29
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stephen Hawking zo záhrobia varuje ľudstvo pred skazou. Superľudia či umelá inteligencia nás môžu vyhubiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Legendárny vedec sa ľuďom prihovoril pomocou nahrávky.

Svet sa musel v marci tohto roku navždy rozlúčiť s geniálnym vedcom Stephenom Hawkingom. Brit vo veku 76 rokov podľahol svojmu dlhodobému ochoreniu, ale ani po smrti na ľudstvo nezabudol.

V Londýne sa konalo podujatie, na ktorom oznámili vydanie novej posmrtnej knihy Brief Answers To The  Big Questions. Hawking sa v nej snažil odpovedať na sériu dôležitých otázok, aké mu počas života zvyčajne ľudia kládli, a onedlho publikáciu nájdeš aj na pultoch kníhkupectiev. Vedec v nej napríklad odmieta akúkoľvek existenciu Boha či posmrtného života, ale zaoberá sa aj cestovaním v čase.

Pri predstavovaní knihy sa prítomným hosťom prihovoril samotný Hawking. Pred svojou smrťou nahral zvukový záznam, z ktorého dnes mrazí, pretože vedcove predpovede nevyznievajú veľmi ružovo. Ľudstvo zo záhrobia varoval pred viacerými nástrahami.

Obáva sa genetického modifikovania ľudského tela, čo by mohlo vyústiť do vzniku superľudí. Vraj budeme onedlho vedieť upravovať špecifické vlastnosti ako agresivita či inteligencia, a tak nás modifikovaní superľudia ovládnu a z bežných ľudí sa stane zanedbateľná menšina alebo rovno zanikneme. 

Okrem toho Hawking varoval pred umelou inteligenciou, ktorá by mohla jedného dňa dospieť do takého pokročilého štádia, že by proti nej ľudstvo už nemalo ako bojovať. 

Nezabudol spomenúť ani dve významné udalosti, ktoré on sám vnímal ako pomyselnú revolúciu proti expertom a vzdelávaniu. Zvolenie Donalda Trumpa a odhlasovanie Brexitu podľa neho podčiarklo to, ako sa izolujeme od kultúrneho a vedeckého progresu.

Mladým ľuďom odkázal, aby sa nezatvárali do seba a nepozerali si pod nohy, ale svoje sústredenie zamerali na hviezdnu oblohu nad nimi. Inak to vraj s nami nevyzerá veľmi ružovo.

Domov
Zdieľať
Diskusia