Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
14. októbra 2018, 18:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Hipsteri smútia, avokádo v skutočnosti nie je vegánska potravina. Po technickej stránke aj pri jeho produkcii trpia živočíchy

GASTRO VČELY VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Jedálniček vegánov by sa musel prispôsobiť.

Vegánstvo sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou životnou zmenou. Najmä mladí ľudia upravujú svoj jedálniček tak, aby sa zbavili všetkých potravín, ktoré priamo či nepriamo vyprodukovali zvieratá, a preto konzumujú prevažne zeleninu a ovocie.

Najnovšiu lavínu správ spustenú britskou televíznou šou QI by však mnohí vegáni mohli prijať s ťažkým srdcom. Moderátorka Sandi Toksvig zadala súťažiacim úlohu v znení, aby spomedzi mandlí, avokáda, kiwi, melónu a tekvice muškátovej vybrali potravinu, ktorá nie je vegánska.

Súťažiaci zarazene pozerali na to, keď im moderátorka vysvetlila, že technicky nie je ani jedna z vymenovaných potravín čisto vegánska. Samozrejme, nepochádzajú priamo zo živočíšnej produkcie, ale pri ich pestovaní sa živočíchy využívajú a často na to aj doplácajú.

Hipsteri smútia, avokádo v skutočnosti nie je vegánska potravina. Po technickej stránke aj pri jeho produkcii trpia živočíchy
Zdroj: Pixabay

Jednotlivé plodiny sa ťažko pestujú, a preto sa do praxe už dlhé roky zavádza technika s názvom migračné včelárstvo. Veľké množstvo včiel jednoducho naložia na nákladné autá, prevezú kamkoľvek na farmu a včely potom opeľujú priamo vybrané rastliny.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Možno by na tom nebolo nič zlé, keby štúdie v minulosti nezistili, že podobná migrácia škodí zdraviu včiel a dokáže im znížiť predpokladanú dĺžku života oslabením organizmu voči ochoreniam a parazitom.

Ak by preto vegáni chceli žiť striktne podľa jedálnička, ktorý neobsahuje žiadne potraviny ovplyvnené zvieratami, museli by veľmi dôkladne analyzovať jednotlivé pestovateľské techniky.

Migračné včelárstvo sa využíva aj pri čerešniach, šaláte či uhorkách, a tak by sa vegánsky jedálniček veľmi rýchlo scvrkol, keby pre nich boli aj včely považované za živočíchy, ktoré trpia.

Domov
Zdieľať
Diskusia