Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2018, 11:16
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Mickey Rourke v strhujúcej dráme Wrestler predviedol životný výkon a dostal z nás slzy

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Okrem výbornej drámy Darrena Aronofskeho vám ponúkame aj dva ďalšie výborné filmové tipy.

Aj tento týždeň vám v našej rubrike prinesieme tipy na zaujímavé snímky, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Pokiaľ teda neviete, aký film si najbližšie pustiť, nech vám tento článok slúži ako inšpirácia.

Peter P. – Love, Simon (réžia: Greg Berlanti, 2018)

Simon Spier (Nick Robinson) je na prvý pohľad obyčajný tínedžer. Má milujúcich rodičov, kamarátov a chodí na strednú školu. Takisto však skrýva jedno tajomstvo. Je totiž homosexuál a nikomu sa s tým ešte nepriznal. Teraz však hrozí, že jeho orientácia praskne a on si začne uvedomovať, že jeho coming out raz prísť musí.

Filmov s podobnou tematikou je habadej, no Love, Simon je predsa len trochu iný. Nejde o žiadny náročný a nepríjemný artfilm, ale o príjemnú oddychovku s dostatkom človečiny, humoru aj romantiky.

Nick Robinson je sympaťák a aj napriek tomu, že jeho postava sa občas chová ako neuveriteľný sebec, budete mu bez problémov fandiť. Ak teda máte chuť na trochu optimizmu, ste na správnej adrese. 8/10

Dušan Š. – The Wrestler (réžia: Darren Aronofsky, 2008)

Darren Aronofsky má možno v určitých kruhoch povesť provokatéra a kontroverzného filmára, čo ešte umocnil jeho minuloročný alegorický horor mother!, ktorý nemilosrdne rozdelil kritikov aj divákov.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Wrestler je však v jeho tvorbe krokom k väčšej civilnosti a diváckej prístupnosti. To ale  neznamená, že by sa Aronofsky snažil divákovi lacno nadbiehať. Jeho film rozpráva o vyhasnutej wrestlerskej hviezde Randym "The Ram" Robinsonovi (Mickey Rourke).

Dni slávy sú dávno preč a Randy kvôli infarktu musí wrestling nechať za sebou. Napriek všetkému sa snaží opäť nadviazať vzťah so svojou odcudzenou dcérou (Evan Rachel Wood) a skúša dať svojmu životu nový smer.  Dokáže sa však vyrovnať s nemožnosťou zápasiť v ringu?

Wrestler je citlivým, empatickým a emocionálne silným filmom, v ktorom by ste však márne hľadali nejaké citové vydieranie alebo pátos. Ide proste o smutný a realistický príbeh jedného osamelého človeka a Darren Aronofsky pri ňom ukázal, že ani podobne civilná dráma mu nerobí žiadny problém.

Najväčšou hviezdou je však famózny (na Oscara nominovaný) Mickey Rourke. Ten do svojej úlohy dal absolútne všetko a nepochybne pomohlo aj to, že postava Randyho do veľkej miery zrkadlí samotný hercov život. O to silnejšie celá snímka pôsobí. Wrestler je výborným filmom, a užiješ si ho aj keď Aronofskeho tvorbe nijako zvlášť neholduješ. 8,5/10

Jakub H. – Traffic (réžia: Steven Soderbergh, 2000)

Steven Soderbergh je dozaista zaujímavý režisér. Na konte má viacero filmov, ktoré uspeli na mainstreamovom poli a množstvo tých, ktoré sú zamerané skôr na náročnejšieho filmového diváka. V roku 2000 však natočil jedno zo svojich najambicióznejších a najlepších diel. Volá sa Traffic a ide o perfektné vykreslenie drogovej problematiky v USA.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Nenechajte sa však oklamať. Nečaká vás žiaden Trainspotting či Requiem za sen. Traffic, rovnako ako jeho oceňovaná britská seriálová predloha z roku 1989, skúma tento problém na viacerých úrovniach. Prvou príbehovou linkou je život mexických policajtov Javiera (Benicio del Toro) a Manola (Jacob Vargas).

Tí sa v boji proti kartelom zapletú do vyššej politickej hry ovládanej peniazmi. Medzitým sledujeme osud Roberta Wakefielda (Michael Douglas), sudcu, ktorý sa má stať americkou hlavou boja proti drogám. Jeho konzervatívne názory sú však narušené nečakanou závislosťou vlastnej dcéry.

V tretej linke sa stretneme s americkými agentami DEA Montelom Gordonom (Don Cheadle) a Ray Castrom (Louis Guzman). Páni majú neľahkú úlohu ochrániť priekupníka s drogami, ktorý plánuje na súde povedať všetko o svojom zamestnávateľovi. To prekvapí aj jeho manželku Helenu (Catherine Zeta-Jones), ktorá nemala o živote svojho muža najmenšie tušenie.

Všetky tri časti príbehu sa viac ako dvojhodinovej stopáže prepoja a perfektne slúžia Soderberghovmu účelu. Ten nechce iba bezhlavo kritizovať obchod s narkotikami. Pozerá sa na drogy ako na spoločenský problém a skúma začarovaný kruh od najnižšej úrovne až po vrchol politiky.

Réžia a strih sú precízne, herci hrajú ako o život a vy sa ponoríte do sveta, bežnému človeku poriadne vzdialeného. Film ukazuje, že nájsť odpovede nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a kvôli svojej téme pôsobí stále aktuálne. 9/10

Domov
Zdieľať
Diskusia