Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2018, 12:29
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Webový vyhľadávač ponúka na záchranu lesa starého 12 000 rokov 1 milión €. Onedlho z pôvodného 4100-hektárového územia nezostane nič

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Stane sa ich boj za miestnu prírodu úspešný?

Vedenie webového vyhľadávača Ecosia na svojej stránke fanúšikom zdelilo, že na záchranu zvyšnej časti Hambašského lesa ponúklo spoločnosti RWE rovný 1 milión €. Tú by chcela Ecosia odkúpiť do svojho vlastníctva, aby mohla presadiť dlhodobé enviromentálne ciele spájajúce sa s ich činnosťou.

Ide o posledných 200 hektárov lesa situovaného v Severnom Porýní-Vestfálsku, ktorú má v pláne energetická spoločnosť RWE vyrúbať z dôvodu ďalšej ťažby hnedého uhlia. Táto informácia v Nemecku spôsobila mnohé protesty a tie nakoniec viedli k súdnemu konaniu.

Súd vo svojom rozhodnutí výrub lesa síce nezakázal, ale plánovanú činnosť aspoň dočasne pozastavil. Enviromentálna mimovládna organizácia BUND vo svojej sťažnosti proti RWE prehlásila, že lesná oblasť spadá pod ochranu európskej smernice. Ďalej organizácia BUND súdu pripomenula aj výskyt chráneného druhu netopiera.

Hambašský les kedysi oplýval veľkosťou 4100 hektárov, no bohužiaľ postupným výrubom za účelom získavania hnedého uhlia sa dostal do aktuálneho stavu, kedy jeho územie zahŕňa posledných 200 hektárov.

Webový vyhľadávač ponúka na záchranu lesa starého 12 000 rokov 1 milión €. Onedlho z pôvodného 4100-hektárového územia nezostane nič
Zdroj: Ecosia

Ecosia pred malou chvíľou bohužiaľ oznámila, že spoločnosť RWE ich ponuku formálne odmietla, pretože predpokladá, že výrub lesa im príslušný súd skôr či neskôr povolí. Ecosia sa ale v súčasnej dobe pokúša vyjednávať o ďalších možnostiach. Držíme im palce!

Domov
Zdieľať
Diskusia