Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2018, 13:35
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šéf banky popresúval 1 milión eur z účtov bohatých na účty chudobných zákazníkov. Za svoje činy nepôjde ani do väzenia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V malom talianskom mestečku mal obrovskú moc nad životmi ľudí.

Už pred viac ako desiatimi rokmi udrela finančná kríza. Množstvo ľudí stratilo svoje úspory nielen v Spojených štátoch amerických, ale doplatili na ňu aj Európania. Krátko po jej skončení preto začal šéf malej bankovej pobočky v severnom talianskom mestečku Forni di Sopra potajomky okrádať bohatých zákazníkov.

Aj keď išlo o krádež v pravom zmysle slova, Gilberto Baschiera na nej nezarobil ani jediný cent. Peniaze presúval na účty chudobnejších zákazníkov, ktorí nemali dostatok financií na to, aby mohli od banky dostať hypotéku či pôžičku.

Obyčajná hypotéka pritom dokáže človeku markantne zmeniť život, čo si Baschiera uvedomil vo chvíli, keď ho jeden z miestnych obyvateľov oslovil so žiadosťou o pomoc. Spoločne vymysleli, že šéf peniaze dočasne premiestni, aby banka videla, že chudobnejší žiadateľ má na účte dosť prostriedkov a hypotéku mu schváli.

Všetko fungovalo dlhé roky až do chvíle, kedy si vedenie nevšimlo dieru v účtovníctve. Baschiera za tie roky ukradol z účtov bohatých skoro 1 milión eur a schéma fungovala tak dlho, pretože ľudia sa snažili záväzok cez šéfa rýchlo splatiť.

Šéf nakoniec nepôjde za svoje činy ani do väzenia, pretože sa s prokurátorom dohodol na dvojročnej podmienke. Pomohol mu fakt, že zo schémy on sám nijak neprofitoval. 

Domov
Zdieľať
Diskusia