Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2018, 14:32
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Video aktivistky, ktorá mužom do rozkroku liala bielidlo, je podvodom. Sú v ňom herci a má vzbudiť nenávisť voči feministkám

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Falošné video z ruského metra pomiatlo celý svet.

Pred niekoľkými týždňami sa na internet vyvalilo poriadne znepokojujúce video. Známa ruská aktivistka Anna Dovgalyuk v ňom chodila metrom a trestala mužov sediacich príliš naširoko. Do roztiahnutých nôh naliala roztok vyrobený z bielidla a vody. Nič netušiacich cestujúcich tak nielenže zamočila, no ešte im aj bez varovania zničila oblečenie.

V tej dobe si takmer každý myslel, že ide o legitímne video. Zábery obehli svetové médiá a keďže je Anna známa pre extrémne prípady aktivizmu a feminizmu, všetko pôsobilo hodnoverne. 

Ako však informujú ruské médiá, išlo len o dobré herecké výkony. Vyzerá to tak, že muži aj aktivistka boli zaplatení s cieľom vyvolať silné antifeministické reakcie ľudí, čo sa s úspechom podarilo.

Portál EU vs Disinfo odhaľuje, že video bolo prvýkrát publikované prostredníctvom projektu In the Now, napojeného na veľkú sieť ruských médií spojených s vládou. Návaly protifeministického hnevu tak boli síce opodstatnené, no nad dobre zamaskovaným videom modernej propagandy.

Domov
Zdieľať
Diskusia