Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2018, 10:38
Čas čítania 0:00
Sona O.

Už o 12 rokov príde globálna katastrofa, pokiaľ sa ľudstvo nespamätá. Otepľovanie naráža na kritické hodnoty

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Globálne otepľovanie do roku 2030 dosiahne zlomový bod.

Triediš odpadky, nepoužívaš plasty, chodíš bicyklom a záleží ti na osude našej planéty? Možno prišiel čas upozorňovať na problémy radikálnejšou cestou. Odborníci totiž bijú na poplach a tvrdia, že ľudstvo čaká kritický moment už o 12 rokov. V roku 2030 sa naša planéta môže otepliť natoľko, že sa tomu už nebude dať nijako zabrániť. Čakala by nás tak jedna katastrofa za druhou. 

Od pred-industriálnej éry sa Zem zatiaľ oteplila o 1 stupeň. Už to prináša závažné problémy plné extrémneho počasia, dažďov, záplav ale aj sucha a požiarov. Ak by sa teplota zvýšila čo i len o pol stupňa, mohlo by to spustiť lavínu enviromentálnych nešťastí, ktoré už nebudeme vedieť nijako zastaviť. 

Už o 12 rokov príde globálna katastrofa, pokiaľ sa ľudstvo nespamätá. Otepľovanie naráža na kritické hodnoty
Zdroj: maxpixel.net

Na základe dnešných meraní emisií oxidu uhličitého, ktorý patrí medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia, ľudstvo narazí na kritický bod už v roku 2030. Samozrejme, to platí, pokiaľ sa nič nezmení. Ešte stále existuje cesta späť, no môže ísť o poslednú možnosť. 

Už o 12 rokov príde globálna katastrofa, pokiaľ sa ľudstvo nespamätá. Otepľovanie naráža na kritické hodnoty
Zdroj: pixabay.com

Priestor na to, aby sme udržali oteplenie pod 1,5 stupňa, sa rýchlo uzatvára, a súčasný sľub o emisiách, ktorému sa zaviazali krajiny podpísané pod Parížskou dohodou, nám nepomáha k dosiahnutí tohto cieľa," hovorí Andrew King, lektor klimatickej vedy na univerzite v Melbourne pre CNN

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Pokiaľ dôjde k najhoršiemu, našu spoločnosť čakajú ešte závažnejšie obdobia sucha, ktoré zapríčinia požiare, znehodnotia úrodu a odrežú mnohých ľudí od prísunu pitnej vody. Na iných miestach prídu zase extrémne dažde a záplavy. Trpieť budú stovky miliónov ľudí po celom svete. 

V Európe stúpnu horúčavy v lete v prieme o 3 stupne Celzia. Najhoršie však budú zasiahnuté krajiny na južnej hemisfére

Už o 12 rokov príde globálna katastrofa, pokiaľ sa ľudstvo nespamätá. Otepľovanie naráža na kritické hodnoty
Zdroj: NASA

Približne 70 % až 90 % koralových útesov vyhynie, vrátane Veľkej koralovej bariéry v Austrálii. 

„Je to znepokojujúce, pretože vieme, že oteplenie prinesie veľké množstvo problémov ako viac extrémne teplých dní a horúce letá, zvýšia sa hladiny oceánov a pre mnohé oblasti to bude znamenať viac zrážok a takisto aj dlhšie obdobia sucha," vyjadril sa Andrew King. 

Ak by sme si chceli byť istí, že takejto pohorme zabránime, museli by sme znížiť hodnoty emisií CO2 o 45 % v porovnaní s rokom 2010 a do roku 2050 ich musíme absolútne limitovať. Až na nulu. 

"Každý malý nárast v teplote je dôležitý, hlavne v prípade, že nárast o 1,5 stupňa znamená dlhotrvajúce a nezvratné zmeny, ako napríklad stratu niektorých ekosystémov," upozorňuje.

Zatiaľ je všetko v našich rukách, no ak sa ľudstvo nespamätá okamžite, môžeme čeliť problémom, ktoré už nebudeme schopní zvrátiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia