Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2018, 9:00
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Krabí muž týral svoju rodinu, stál za vraždou dcérinho snúbenca a zomrel rukou nájomného vraha

ZAUJÍMAVOSTI FREAK SHOW
Uložiť Uložené

Po požití alkoholu sa z neho stávalo zviera.

"Freak shows", alebo teda cirkusy plné ľudí s netradičným fyzickým zjavom či schopnosťami (hltači mečov a podobne), od svojho historického počiatku predstavili svetu mnohé prapodivné bytosti.

V 20. storočí by ste medzi nimi mohli nájsť napríklad veselého Schlitzieho trpiaceho mikrocefáliou, ktorý bol podľa výpovedí jeho okolia mierumilovný a vždy dobre naladený.

Navzdor mierne odstrašujúcemu zdravotnému postihnutiu by ste sa v jeho prítomnosti určite nemuseli ničoho báť. Priatelia ho označovali za láskavého a spoločnosť milujúceho muža.

Presným opakom bol však chlap menom Grady Franklin Stiles Jr., označovaný ako "Lobster Boy"Krabí muž (i keď je lobster v preklade homár/rak, v slovenčine sa zaužíval preklad Krabí muž).

Prezývka "Krabí muž" a Gradyho porucha

Už z náhľadu článku ste si určite všimli Gradyho raritnú genetickú poruchu nazývanú ektrodaktýlia, z anglického jazyka označovanú aj ako split hand/foot malformation (SHFM), a teda znetvorenie rúk alebo nôh rozštiepením. 

U Gradyho sa nanešťastie táto porucha týkala ako jeho rúk, tak aj nôh, a preto nemohol nikdy chodiť. Z toho dôvodu bol nútený využívať invalidný vozíček. Na druhej strane sa ale dokázal po zemi posúvať vlastný rukami, vďaka čomu si postupom času vybudoval nezanedbateľnú fyzickú kondíciu.

Odporúčané
Mužovi z brucha vyrástlo parazitické dvojča: abnormalitu využil vo svoj prospech a stal sa cirkusovou hviezdou Mužovi z brucha vyrástlo parazitické dvojča: abnormalitu využil vo svoj prospech a stal sa cirkusovou hviezdou 16. apríla 2024, 14:30

Osobe s touto genetickou poruchou chýbajú niektoré prsty, no a tie, ktoré jej narastú, sú mimoriadne znetvorené a spojené dokopy. Medzi prstami rúk či nôh postihnutého sa vytvoria akési kožné spojenia vo forme blán. Rovnakú genetickú poruchu ste mohli vidieť napríklad aj v seriáli American Horror Story: Freak Show (postava Jimmyho Darlinga stvárnená Evanom Petersom).

Ojedinelá porucha sa podľa portálu rarediseases.org vyskytuje približne u jedného z 18 000 novorodencov (ide o hrubý odhad) a rozloženie medzi mužmi a ženami je rovnomerné. Vo väčšine prípadov prsty na rukách človeka s elektrodaktýliou vizuálne pripomínajú klepetá kraba (alebo raka).

Krabí muž týral svoju rodinu, stál za vraždou dcérinho snúbenca a zomrel rukou nájomného vraha
Zdroj: www.youtube.com

Oženil sa a založil si rodinu, ktorú začal týrať

História danej poruchy sa v rodine Gradyho Stilesa tiahne cez dve storočia. Prvým členom rodiny s elektrodaktýliou mal byť v roku 1805 William Stiles. Miesto toho, aby sa potomkovia rozhodli svoju genetickú deformáciu nešíriť na ďalšie generácie, vykonali presný opak. 

Domov
Zdieľať
Diskusia