Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2018, 17:54
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Špeciálny autobus počas jazdy čistí ovzdušie do výšky desiatich metrov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V prípade úspešného testovania by sa táto pozoruhodná novinka mohla začať postupne rozširovať ďalej.

Anglická autobusová spoločnosť Go-Ahead Group vyslala na cestu prvý prototyp autobusu, ktorý počas bežnej jazdy mestom čistí vzduch. Riaditeľ spoločnosti David Brown povedal, že týmto spôsobom sa firma snaží vyriešiť problém s kvalitou mestského ovzdušia.

Autobus Bluestar s unikátnym vzduchovým filtrom hromadiacim nečistoty podľa neho dokáže čistiť vzduch až do výšky desiatich metrov„Predstavte si, ako by sme mohli zmeniť kvalitu ovzdušia, keby všetky autobusy oplývali takouto technológiou,“ prehlásil Brown.

Špeciálny autobus počas jazdy čistí ovzdušie do výšky desiatich metrov
Zdroj: wikimedia.org

Spoločnosť prvú autobusovú jazdu testovala v Southamptone, kde sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO – World Health Organization) kvalita vzduchu blíži k nebezpečným limitom znečistenia.

Okrem toho patrí Southampton medzi jedno z piatich miest, ktoré vláda vyzvala k tomu, aby prišli s akýmkoľvek riešením pre čistejšie ovzdušie.

Pokiaľ sa experiment spoločnosti Go-Ahead ukáže ako úspešný, špeciálny filter na čistenie vzduchu by mal byť následne pridaný do približne 5000 autobusov danej firmy. Kreatívnemu nápadu držíme palce!

Domov
Zdieľať
Diskusia