Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2018, 18:30
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Venom je nefungujúci bordel bez logiky. V kine sa však pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ako dopadla očakávaná komiksovka od režiséra Zombielandu?

Z Predátora som pred premiérou nevidel jedinú sekundu, z Venoma asi tak polovicu traileru. Sedím teda na premiére a som prekvapený množstvom hlášok a humoru. V prvej polovici filmu som sa dokonca bavil a užíval si to, potom však prišlo vytriezvenie.  Venom je rozhodne niečím iným, než sme pôvodne očakávali. Poďme však pekne od podlahy.

Tradične by sme mali začať predstavením filmu a zaujímavosťami, ktoré túto postavu na ceste do kín sprevádzali počas celých tých rokov. Kolega Lukáš to ale vo videu nižšie urobí oveľa lepšie a zábavnejšie. My sa teda môžeme presunúť k deju. 

Podľa očakávaní nie je ničím originálny, smutné však je, že ani inteligentný či logický. Bohatá americká spoločnosť hľadá vo vesmíre vhodnú planétu na osídlenie ľuďmi, prináša si so sebou však pár vzoriek mimozemských foriem života. Samé o sebe nie sú veľmi užitočné, no po spojení s inou živou bytosťou naberajú na sile a schopnostiach.

A tak sa stane, že sa jeden takýto symbiont zvaný Venom dostane na telo skrachovaného reportéra Eddieho Brocka (Tom Hardy je v celom filme super, ale toho novinára som mu naozaj nezožral, takže je fajn, že sa tejto linke snímka dlho nevenuje).

Ten si to bez ďalších vysvetlení začína užívať, dokonca mimozemšťanovi prehovorí do duše a spraví z neho dobráka, ktorý svojho ľudského nositeľa počúva na slovo.

A v tom nie je nič zlé. Vedeli sme, že v tomto origine bude Venom skôr antihrdina bojujúci protizákonne proti väčšiemu zlu, pričom zničí pár mestských konštrukcií. V tejto rovine film funguje a je zábavný. Venom hláškuje a pridáva sa aj Tom Hardy (aj keď zo začiatku neviete odhadnúť, či mal byť humor zámerný, alebo sa vážne scény jednoducho nepodarili).

Venom je nefungujúci bordel bez logiky. V kine sa však pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenzia)
Zdroj: Sony Pictures

Spoznávame symbiontove schopnosti, zbližujeme sa s Eddiem, na plátne všetko vyzerá prehľadne, triky sú kvalitné a dočkáme sa aj fajn naháňačky. Pri nej som mal pocit, že je dlhšia než som pri posledných blockbusteroch zvyknutý, no vôbec ma nenudila. Pravdupovediac, bola akýmsi zlomovým bodom filmu. Po nej to totiž všetko šlo do šľaka. 

Začalo to generickým, neprehľadným a nudným súbojom Venoma s jednotkou SWAT, pokračovalo dementným a nereálnym spôsobom, akým sa hlavný záporák dostal do stráženej budovy a vyvrcholilo to nezaujímavým finálovým súbojom s... nikým.

Symbiont Riot je totiž upgradovanou verziou Venoma s pár riadkami dialógov a nezáživnou motiváciou pre svoje činy. A tak sú na tom vlastne všetky postavy. Okrem Eddieho, ktorému dáva Tom Hardy všetko a je vidieť, že si natáčanie nesmierne užíval, tu nikto iný nemá čo hľadať.

Venom je nefungujúci bordel bez logiky. V kine sa však pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenzia)
Zdroj: Sony Pictures

Na 4 Oscarov nominovaná Michelle Williams je tu úplne stratená a nemá čo hrať, zatiaľ čo záporák Riza Ahmeda je imbecil s nálepkou CEO, ktorému chýba akákoľvek súdnosť a logické zmýšľanie. A preto ten nadpis. Venom je skutočne scenáristickým bordelom, v ktorom nefungujú doslova tragicky napísané postavy, ich dialógy či rovno celé dejové linky.

Spoločnosť, ktorá cestuje do vesmíru je plná idiotov, ktorí svojím správaním pripomínajú zdravotne postihnuté postavy z komediálnych paródií. Lepšie na tom nie je ani ich CEO – nesympatický, necharizmatický a miestami až primitívny dvojdimenzionálny pako. Riz Ahmed síce nemá čo hrať, ale ani sa nejako extrémne nesnaží. 

Zvykne sa hovoriť, že nelogickosť deja, správania sa postáv a nefungujúci scenár plný amatérskych chýb sa dá odmyslieť, aby ste si užili dianie na plátne. V tomto prípade by ste si však museli odmyslieť rovno celý film. Je totiž rozdiel, keď necháte mozog doma a idete sa zabaviť a ignorovať fakt, že film nefunguje vo väčšine rovín. Avšak, dá sa to. 

Venom je nefungujúci bordel bez logiky. V kine sa však pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenzia)
Zdroj: Sony Pictures

Ja osobne som sa bavil, užíval som si bromance chémiu medzi Venomom a Eddiem, ako aj prvú polovičku filmu. Mala chyby, no sľubovala potenciál do tej druhej. V nej sa Eddie a Venom mohli potĺkať San Franciscom, zabíjať gangsterov a bližšie sa spoznávať v nahláškovaných dialógoch. A bol by to oveľa lepší film a hlavne tretí akt, než aký sme videli. 

Finále totiž nefunguje, postavy mu podlamujú kolená, akcia je nezáživná a záporáka nemusíme opisovať mnohými prirovnaniami a hlbšou charakteristikou. V každom smere je jednoducho otrasný a nevýrazný. 

Venom by oveľa lepšie fungoval buď so Spider-Manom, alebo ako origin story bez osudovosti, kedy sa symbiont spoznáva s hostiteľom, zabíja pri tom grázlov a rozosmieva publikum. V Sony sa však rozhodli zle a výsledkom je ďalší zbytočný komiksový film, ktorý mal potenciál niekde úplne inde. 

Klamal by som však, keby tvrdím, že som si to miestami neužíval, že ma samotná postava Venoma nebaví a že nechcem vidieť pokračovanie. Chcem a dosť sa na neho teším. Akurát k tomu treba prizvať šikovnejšieho scenáristu a režiséra, ktorý bude vedieť lepšie pracovať s postavami a zachytiť akciu originálnejším spôsobom. 

Venom je nefungujúci bordel bez logiky. V kine sa však pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenzia)
Zdroj: Sony Pictures


Ťažko sa to hodnotí číselne, oveľa viac vám napovie text, a tak číslo skryjem do textu. Pôvodne som plánoval prižmúriť obe oči a ísť na šesť z desiatich, objektívne však musím ísť ešte o pol bodíka nižšie na päť a pol z desiatich. Všetko však zachraňuje dvojica Eddie/Venom, fakt, že som sa miestami bavil a taktiež, že prvé dva akty ma nenudili. 

Našťastie som vedel, čo čakať nemám. Aj tak je ale úroveň scenára, dialógov a celkového konceptu tragická. Vo Venomovi toho funguje len málo, ale vyložene vás to neurazí. Bez Hardyho by to bola tragédia, no Hardy tu je a ja sa teším na prípadné pokračovanie. Aj preto si môžete toho pol bodíka prirátať. Veľmi bude záležať na tom, či vám sadne humor.

PS: Soundtrack bol fajn a 3D konverzia sa podarila. Ako hejter 3D musím priznať, že ma efekt vôbec nerušil a ani som ho veľmi neregistroval. Ide o film s množstvom tmavých scén vrátane čiernych symbiontov, no všetko vrátane akcie bolo prehľadné. 

PS2: Na konci sú dve potitulkové scény

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia