Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2018, 18:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Hackeri nenapadli len 50 miliónov Facebook účtov, ale prenikli aj do Instagramu či dokonca Tinderu

TECH FACEBOOK INSTAGRAM ONLINE ZOZNAMKY SPOTIFY
Uložiť Uložené

Bezpečnostná chyba dovolila útočníkom získať prístup k funkcii Facebook Login.

Víkend pre mnohých z nás začal výbornými správami o tom, že Facebook zaznamenal masívny hackerský útok. Útočníkom sa podarilo preniknúť do viac ako 50 miliónov účtov, a tak sociálna sieť nechala preventívne odhlásiť cez 90 miliónov užívateľov.

Medzi odhlásenými bolo aj množstvo Slovákov, pričom Facebook hneď tvrdil, že by už nemalo hroziť žiadne riziko a ľudia si nemusia meniť heslá či nastavovať dodatočné zabezpečenie.


Napriek tomu sa v prvotných správach neobjavili informácie o tom, že hackerský útok neovplyvnil len samotný účet na Facebooku.

Pomocou sociálnej siete sa milióny ľudí pripájajú aj do aplikácií Instagram, Spotify či dokonca Tinder, takže riziko by mohlo hroziť aj tam.

Útočníci napadli službu Facebook Login, pomocou ktorej vedeli predstierať, že jednotlivé účty vlastnia a prihlásiť sa na Instagram danej osoby, čo v praxi znie strašidelne.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30


Hackeri pritom vedeli využívať chybu v zabezpečí sociálnej siete dlhé mesiace, pretože Facebook si nezvyčajnú aktivitu začal všímať až v polovici septembra tohto roku.

Diera spočívala vo funkcii „View As", pomocou ktorej si sa na svoj účet vedel pozrieť ako neznámy užívateľ, ale hackeri očividne funkciu využili vo svoj prospech.

Samotné aplikácie a služby pritom už stihli Facebook verejne skritizovať za to, že s nimi zdieľal iba obmedzené množstvo informácií a nevedia, ako majú bezpečnostný problém vyšetriť.

Po odhlásení desiatok miliónov ľudí a suspendácii spomínanej funkcie by malo byť všetko v poriadku, ale ktovie, kedy sa Facebook opäť ozve so slovami, že zanedbal našu bezpečnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia