Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2018, 12:37
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Pokúsia sa značky v budúcom roku ukončiť streetwear a nastoliť elegantnú módu?

MÓDA ASAP ROCKY BALENCIAGA DIOR MÓDA PRADA
Uložiť Uložené

Do svojich kolekcií na jar a leto 2019 mnohé značky nezaradili tenisky, zamerali sa najmä na obleky.

V posledných dvoch rokoch zažívala streetwearová móda svoj pomyselný vrchol. Dočkali sme sa spolupráce Louis Vuitton a Supreme, ktorú môžeme považovať za obrovský míľnik v modernej kultúre, keďže zbúrala bariéru a umožnila cestu mnohým iným projektom ako napríklad Fendi a Fila alebo Gucci a New York Yankees.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TXJRXKO (@tyrun_) on

Ešte úspešnejšou bola spolupráca Nike a dizajnérskej značky Off-White, ktorá funguje na nepravidelnej báze už počas druhého roka. Virgil Abloh dokázal ošiaľ ohľadom rekonštruovaných tenisiek pretaviť do kultu, bez ktorého si už aktuálnu módnu scénu nedokážeme predstaviť a takýmto spôsobom opäť prepojil vysokú módu a streetwear.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sold Out Service •Italy Based• (@soldoutserviceitaly) on

Parížske týždne módy predstavili v tomto roku (rovnako ako po tie minulé) najrôznejšie počiny, avšak zo všetkého najviac mohli byť zúčastnení prekvapení z absencie streetwearových inšpirácií v mnohých kolekciách renomovaných dizajnérov.

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Demna Gvasalia napríklad iba pred niekoľkými dňami predstavil kolekciu Balenciaga, ktorá pozostáva výhradne z elegantných kúskov. Inšpiráciu nachádzal v osemdesiatych rokoch, čiže sme sa opäť dočkali výrazných geometrických strihov, avšak nadrozmerné tričká vystriedali saká a ikonické chunky sneakers formálna obuv.

Pokúsia sa značky v budúcom roku ukončiť streetwear a nastoliť elegantnú módu?
Zdroj: Estrop / Getty Images

Streetwearové kreácie si Demna Gvasalia nechal pre svoju vlastnú značku Vetements, ktorá však taktiež do istej miery kombinuje tradičnú eleganciu a rozbíja ju v kontraste s pouličnou kultúrou. Na rozdiel od Balenciaga však Vetements neprekvapila žiadnym radikálnym alebo neočakávaným krokom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VETEMENTS (@vetements_official) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VETEMENTS (@vetements_official) on

Svoje kolekcie pre renomované módne domy debutovali v prebiehajúcom roku hneď niekoľkí dizajnéri. Tými najznámejšími sú Kim Jones pre Dior Homme a Virgil Abloh pre Louis Vuitton, a aj keď je ich obľuba v pouličnej móde viac ako notoricky známa, ich kolekcie sa jej dotkli iba minimálne.

V kolekcii pre Louis Vuitton prevládajú obleky v bielych odieňoch, elegantné košele v nových netradičných strihoch a nohavice s pukmi. Dizajnér, ktorý stál pri niekoľkých najväčších streetwearových ošiaľoch počas posledných rokov však svoje prirodzené cítenie vo farebnejšej časti kolekcie predsa len dokázal aplikovať.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

Podobne ako Demna Gvasalia, aj Virgil Abloh nechal popustiť uzdu

fantázii radšej v kolekcii pre svoju vlastnú značku Off-White

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @virgilabloh on

Prada a Dior Homme patria aktuálne medzi najobľúbenejšie značky svetových hudobníkov, ktorí však niekoľko posledných rokov popularizovali najmä pouličný štýl. Na rozdiel od ostatných vyššie spomenutých značiek so streetwearovou módou nemajú absolútne nič spoločné, preferencie influencerov však hýbu trhom viac ako čokoľvek iné.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (@dior) on

To všetko je síce pekné, ale verejnosť začala o tejto problematike diskutovať až po predstavení prvej kolekcie legendárneho dizajnéra Hediho Slimane pre Celine. S ňou nedebutoval iba samotnú kolekciu, ale prvý raz počas viac ako sedemdesiatročnej histórie značky odpremiéroval pánsku kolekciu.

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

Hedi predstavil svoju kolekciu na parížskom týždni módy iba pred niekoľkými dňami, avšak podarilo sa mu s ňou poriadne rozvíriť vlny internetu a kritiky. Mnohí odborníci totiž nedokázali prekusnúť, že sa jeho charakteristický podpis, s ktorým pracoval už v Dior Homme a Saint Laurent, nezmenil. To by však už nebol on.

Pokúsia sa značky v budúcom roku ukončiť streetwear a nastoliť elegantnú módu?
Zdroj: Yanshan Zhang / Getty Images
Pokúsia sa značky v budúcom roku ukončiť streetwear a nastoliť elegantnú módu?
Zdroj: Yanshan Zhang / Getty Images

Summa summarum - najočakávanejšie kolekcie na jar a leto budúceho roka boli predstavené bez akýchkoľvek tenisiek, ktoré nahradili poltopánky, a v povšimnuteľnej miere taktiež chýbajú mikiny alebo potlače.

Pri ženských celebritách z rôznej branže sme zvyknutí na akúsi pompéznosť a eleganciu, drvivá väčšina všetkých modeliek obľubuje farebné kostýmy, saká rozličných strihov a formálne topánky na podpätku.

Mnohí slávni muži sa však v prebiehajúcom roku taktiež do značnej miery preorientovali na elegantný štýl a sako sa tak stáva celkom bežnou súčasťou ich šatníkov. Samozrejme, nehovoríme iba o spoločenských akciách, ale o každodennom chlebe.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by G-Eazy (@g_eazy) on

Dávajú si snáď svetoví dizajnéri za cieľ ukončiť streetwear v budúcom roku, a navrátiť obleky a spoločenské oblečenie do bežného života? Pred niekoľkými rokmi to bolo v uliciach samozrejmosťou... Vieme iba jediné - móda sa neustále vracia. Sme na prahu novej vlny formálneho oblečenia?

Domov
Zdieľať
Diskusia