Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2018, 20:47
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Najlepšie zábery mikrosveta v súťaži od značky Nikon

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pozrite si veci, ktoré len tak neuvidíte.

Svet mikroorganizmov a všetkých najrôznejších miniatúrnych vecí je mimoriadne fascinujúci. Už len z dôvodu, že človek svojím zrakom nedokáže zachytiť veľa vecí odohrávajúcich sa navôkol nás, a preto potrebuje pomoc technológií. Či už mikroskopov, alebo rovno fotoaparátov.

A práve o záberoch z mikrosveta je tradičná súťaž od Nikonu s pôvodným názvom Small World im Motion Competition. Do zápolenia o čo najlepší kúsok sa môže pravidelne zapojiť ktokoľvek, kto má čo ponúknuť. Núdza o príspevky nebola ani tento rok.

Z množstva prihlásených autorov sa vybralo 5 najlepších krátkych videí. Pomyselný titul si odniesla doktorka Elizabeth Haynes za svoj príspevok, kde vidno embryo ryby s názvom dánio pruhované, teda tzv. zebričku, ako jej vzniká nervový systém. Spomalená verzia ukazuje 16 hodinový vývoj.

Na druhom mieste sa umiestnil doktor Miguel Bandres. Ten zasa zachytil laser predierajúci sa membránou.

Prvú trojicu uzatvára Rafael Martín-Ledo. Zaujímavé video je zamerané na jedného z mnohoštetinavcov. Nič podobné nemá človek prostredníctvom svojho zraku ako vidieť, tak si to vychutnajte.

Porotu zaujal aj pôrod perloočky, resp. vodnej blchy od doktora Wim van Egmonda.

Päticu uzatvára doktor Jia Chao Wang z USA. Nižšie môžete vidieť aktiváciu buniek po pridaní stimulujúceho substrátu.

Ďalšie zaujímavé dielka nájdete na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia