Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2018, 16:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na dark webe sa predávajú prihlasovacie údaje od Facebook účtov už za 2 eurá. Akú hodnotu má tvoje súkromie pre zločincov?

TECH FACEBOOK HACKERI
Uložiť Uložené

Vďaka internetu dnes dokážeš kúpiť prakticky čokoľvek.

Na dark webe sa človek len tak jednoducho nedostane z očividného dôvodu. Pod pokrievkou bežného sveta internetu by si našiel tie najodpudivejšie miesta, kde nie je núdza o nechutné videá, veľa krvi či virtuálne trhoviská, kde kúpiš prakticky čokoľvek.

Ak si však práve nechceš najať nájomného vraha, potom máš šancu za pár eur získať aj informácie o prakticky akomkoľvek človeku.

Portál Money Guru sa so svojimi pracovníkmi pozrel na to, koľko si hackeri pýtajú za informácie o tvojom účte na Facebooku, bankových kartách či prihlasovacích údajoch do služieb ako AirBnb.


Keby si mal záujem preskúmať cudzí účet na Facebooku, bude ti na to stačiť len 2,59 eura. O nič lepšie na tom nie je ani účet na AirBnb. Za ten si hackeri vypýtajú len 8,5 eura.

Prihlasovacie údaje od mailovej schránky sú na tom ešte horšie, pretože si ich vieš zadovážiť za menej ako 2,5 eura.

Celková suma, za ktorú si vieš kúpiť cudziu identitu spoločne s prihlasovacími údajmi do všemožných služieb ako Netflix či Spotify, bankových kariet, služby PayPal, Facebooku aj emailovej schránky sa zastavila na hodnote 833 eur.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Výskumníci len krútia hlavami nad tým, akú nízku hodnotu majú naše osobné údaje, ktoré by mohli byť nepríjemne zneužité. Ukradnuté údaje pritom často končia v rukách spoločností zameriavajúcich sa na umiestňovanie reklám a v horšom prípade u zločincov, ktorí ti chcú ukradnúť identitu.

Ak sa ti preto v budúcnosti stane, že si na druhom konci sveta niekto zaplatil za letenku tvojou bankovou kartou, možno si sa stal obeťou podobného podvodu. Všetky informácie o štúdii dark webu nájdeš priamo na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia