Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2018, 18:32
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

5. séria BoJacka Horsemana znova dokazuje, že ľudskejšiu a reálnejšiu televíznu depresiu nikde inde nenájdete (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY BOJACK HORSEMAN
Uložiť Uložené

BoJack je stále na koni.

Netflix aj tento rok prišiel s pravidelnou dávkou cynizmu, sarkazmu, skvelého humoru a depresívneho materiálu v podobe jedného z najlepších (nielen animovaných) seriálov súčasnosti. Ako sa podarila najnovšia "sezóna" BoJacka?

Po veľkolepej 4. sérii som dospel názoru, že ju už nič neprekoná. A minimálne do ďalšieho roka to bude pravdou. Najnovšia dvanástka od Raphaela Boba-Waksberga je síce stále výnimočnou televíznou udalosťou, no za predošlou sériou trošku zaostáva. 

Je silnejšia v iných miestach, no celkovo som mal dojem, že tomu niečo chýba. BoJack Horseman je tentoraz o čosi menej vtipný a ešte temnejší. Dokazuje to hneď v niekoľkých epizódach vrátane Free Churro či Mr. Peanutbutter's Boos. 

V tej dobe je už BoJack znova na koni. Cíti úspech a užíva si natáčanie Philberta, nového seriálu, kde hrá hlavnú postavu. 

5. séria BoJacka Horsemana znova dokazuje, že ľudskejšiu a reálnejšiu televíznu depresiu nikde inde nenájdete (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Nebol by to však BoJack, keby po vlne úspechu neskĺzol k sebadeštrukcii a ubližovaní svojmu okoliu. Jeho priatelia ho majú stále radi, ale stále viac a viac si uvedomujú, čo pre ich životy jeho prítomnosť znamená. 

Odporúčané
BoJack Horseman skončí dvojdielnou 6. sériou. Sleduj emotívny trailer pre finále najlepšieho animovaného seriálu BoJack Horseman skončí dvojdielnou 6. sériou. Sleduj emotívny trailer pre finále najlepšieho animovaného seriálu 30. septembra 2019, 11:31

To isté si uvedomovala aj jeho matka a otec. V spomínanej epizóde Free Churro dostáva Will Arnett priestor na celých 20 minút. Využíva to na monológ o tom, aká bola vlastne BoJackova matka, aké boli jej posledné slová a čo to vlastne znamenalo byť v ich rodine.

Nebolo to nič príjemné a BoJack už kvôli tomu nikdy nebude iný. Nikdy sa nezmení, aj keď sa o to konečne na konci série snaží. Potrebu zmeniť sa ale cítia aj iné postavy. 

Po dlhšom čase dostal viac priestoru Todd a hoci sa jeho príbehy zdajú byť hlavným ťahúňom komediálnej zložky seriálu, aj oni v sebe skrývajú depresívne momenty. 

Oveľa viditeľnejšie je to pri Mr. Peanutbutterovi, ktorý je konečne konfrontovaný s tým, prečo mu nevydržalo žiadne manželstvo a vlastne ani vzťah. Seriál väčšinu času pracoval s touto postavou len na okresaných úrovniach, no po 5 rokoch na telke je Mr. Peanutbutter zraniteľný.

5. séria BoJacka Horsemana znova dokazuje, že ľudskejšiu a reálnejšiu televíznu depresiu nikde inde nenájdete (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Inak na tom nie je ani Diane, ktorej výlet do Vietnamu život nezmenil v smere, v akom si to predstavovala. 5. séria sa celkovo snaží rozvŕtať všetky charaktery ešte hlbšie a ukázať tak svetu aj divákom všetky bolestivé a zraniteľné miesta. 

Darí sa to na jednotku, teda až do momentu, kedy sa BoJack zdroguje tabletkami proti bolesti natoľko, že na natáčaní začne škrtiť svoju hereckú kolegyňu.

BoJackova nová linka závisláka na liekoch bola hlboko spracovaná, no doteraz sa neviem zbaviť pocitu, že jej finále – škrtenie osoby, ktorú má rád, nebolo až príliš umelo vykonšturované. 

Lepšie povedané, vôbec mi nesadlo a cítil som, že daná scéna seriálu uškodila. Celých 5 sérii sa pozeráme na BoJacka ako na sebadeštruktívnu postavu plnú vnútornej nenávisti k sebe, svojim rodičom a spoločnosti, pričom si sám neuvedomuje, aké negatívne následky prináša okoliu on. 

5. séria BoJacka Horsemana znova dokazuje, že ľudskejšiu a reálnejšiu televíznu depresiu nikde inde nenájdete (Recenzia)
Zdroj: Netflix

5. séria však z neho spravila charakter bez hraníc. Ako sám trefne hovorí, žiadna show nemôže mať šťastný koniec a pokračovať. Táto show rozhodne šťastne neskončí a tvorcovia postupne odoberajú divákom aj tie posledné zvyšky sympatií, ktoré k hlavnej postave chovajú. 

Síce sa mu prelínajú dva svety a nedokáže rozoznať realitu od snov a svojej roly, to škrtenie mi tam vôbec nesedelo a asi po prvýkrát počas tých 5 sérií som pocítil, že BoJacka vlastne až tak nepoznám a že pod nátlakom je schopný všetkého. 

 
Až do tohto momentu však išlo o klasicky chytľavú sériu s geniálnym humorom, vynikajúcimi postavami a ich vývojom. Fanúšikovia rozhodne nebudú sklamaní. Naopak, ak vám celé to škrtenie a zdrogovanie nebude vadiť, zamilujete si aj nové časti.

Aj v tomto prípade totiž po ich skončení neviete, na čo máte myslieť... a či vlastne nebude lepšie nechať to tak a nemyslieť na nič. BoJack sa stále dokáže dostať pod kožu ako žiaden iný seriál či film v súčasnosti a nebojí sa rozoberať témy a udalosti, ktorých sa bojíme najviac. 

5. séria BoJacka Horsemana znova dokazuje, že ľudskejšiu a reálnejšiu televíznu depresiu nikde inde nenájdete (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Tvrdíme to stále a opakovať sa budeme aj tentoraz. Vzhľadom na fakt, že ide o svet, kde žijú ľudia pokope so zvieratami a je to úplne normálne, je BoJack Horseman paradoxne najľudskejším a najreálnejším príbehom, aký v telke môžete nájsť..

Chladný, mrazivý, nemiestne vtipný, depresívny a... častokrát aj zrkadlový obraz nášho strachu, životných rozhodnutí a problémov. Vôbec pritom nevadí, ak ste niečo z toho nezažili. Tento vynikajúci seriál vám všetko predostrie tak detailne a citlivo, že sa okamžite zžijete so správnymi pocitmi.

Budúcnosť je pre tento projekt ružová, čo sa asi nedá povedať o žiadnej z postáv. My sa na ich návrat tešíme už teraz a dúfam, že to už tradične bude stáť za to. 9/10

PS: Ak by ste sa podľa jednej epizódy mali nechať presvedčiť, či tomuto seriálu chcete dať šancu, je to práve Free Churro. Nebudete ľutovať.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia