Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2018, 14:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nádych, výdych. Lousy Auber počas Bielej noci premení centrum Bratislavy na zvukovo-svetelnú zážitkovú oázu

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Pri projekte Breathe in Breathe Out pracuje autor s jeho dlhodobo obľúbenou témou dýchania.

Lousy Auber patrí na Slovensku k výrazne vyčnievajúcim umelcom, a to hneď z viacerých dôvodov. Do nášho povedomia sa dostal ako talentovaný fotograf, ktorý vytvoril katalóg portrétov starej a novej slovenskej rapovej školy. Pred aj po tomto projekte sa pred jeho objektívom vystriedalo nespočetne veľa známych osobností a jeho cit pre fotografiu mu nikto uprieť nemôže. Skontrolovať to môžeš na jeho instagramovom profile.

Vzťah k vizuálnemu umeniu presvedčivo prezentoval aj pri spolupráci na videoklipoch ako režisér, resp. art director. Na svedomí má okrem veľa ďalších aj vizuál SLOBODA od Billy Barman alebo Matysove Čísla

Obyvatelia aj návštevníci hlavného mesta sú svedkami jeho ďalšieho umeleckého výtvoru, ktorým je maľba na ikonickom Hoteli Kyjev. Vkusné riešenie schátranej modernistickej budovy v centre Bratislavy sa zatiaľ teší veľkej obľube a rozmermi ide o najväčšie dielo na Slovensku, dokonca aj v strednej Európe.

Vo videu náješ aj rozhovor s Lousym Auberom počas súkromnej párty na streche obchodného centra s ideálnym výhľadom na Hotel Kyjev.

Teraz už máš snáď dostatočne veľa dôkazov, že si nemôžeš nechať ujsť ani najnovšie Lousyho dielo, ktoré bude možné užiť si len počas Bielej noci už najbližšiu sobotu – 29. 10. Zvukovo-svetelná zážitková inštalácia dostáva názov  Breathe in Breathe Out a ty už možno tušíš, čo ťa čaká. 

V priestore frekventovanej ulice na Vajanského nábreží našiel autor tichú časť – prieluku obrastenú stromami a kríkmi, kde bude s témou dýchania pracovať za pomoci svetiel a veľmi kvalitného zvuku, takže sa priprav na zimomriavky.  Nezabudni sa teda aspoň na chvíľu zastaviť a nechať sa  zhypnotizovať aurou pulzujúceho – synchrónne ozvučeného a osvetleného priestoru.

Na rozdiel od väčšiny ďalších inštalácií sa Lousy snažil využiť viaceré ľudské zmysly a jeho umelecké cítenie by sa v tomto prípade malo naplno prejaviť. Veď sa nechajme prekvapiť.

Nádych, výdych. Lousy Auber počas Bielej noci premení centrum Bratislavy na zvukovo-svetelnú zážitkovú oázu
Zdroj: Lousy Auber
Domov
Zdieľať
Diskusia