Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2018, 12:19
Čas čítania 0:00
Sona O.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj zvieratá už majú svojich právnych zástupcov.

Zvieratá už nie sú veci a v právnom svete získali nové postavenie. Avšak pred súdom či policajtmi sa hájiť nedokážu a potrebujú niekoho, kto sa postaví za ich práva. Zvierací ombudsmani zasahujú tam, kde sú iní krátki a dozerajú na to, aby žiadnemu zvieratku neboli odopreté spravodlivosť a ľudské zachádzanie. My sme sa o tejto jedinečnej práci porozprávali so zvieracou ombudsmankou Zuzanou Stanovou

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: Šymon Kliman

Čo znamená pojem zvierací ombudsman, ako a kedy vznikol?

Zvierací ombudsman vznikol ako iniciatíva Aliancie združení na ochranu zvierat, ktorá združuje útulky a ochranárske organizácie z celého Slovenska.

Našou ambíciou je zlepšiť život zvierat na Slovensku prostredníctvom zmien v legislatíve a v systéme, ktoré sú potrebné. Snažíme sa o to, aby vďaka nim bolo menej zvierat týraných, množených a aby nekončili na ulici alebo v útulku. Aby boli tyrani trestaní. Chceme tiež, spravodlivo financované útulky. Štát by mal prebrať svoju časť zodpovednosti a finančné prostriedky na ich spravovanie vymáhať od tyranov a množiteľov formou pokút alebo daní.

Už 4 roky poskytujeme pomoc na bezplatnej právnickej linke, kde radíme, ako sa správať, ak máme podozrenie na týranie alebo vieme o zvieratách, ktoré trpia. Právne riešime najhoršie prípady týrania, kde už útulky nemajú odborné kapacity.

Viac než 7 rokov organizujeme podujatie Nájdite sa! so zvieratkom z útulku. Je to nielen najväčšie adopčné podujatie na Slovensku, ale showcasová platforma pre útulky z celého Slovenska, kde sa môžu prezentovať a získať podporovateľov. Za 7 rokov a 21 vydaní v Bratislave a Košiciach si takto našlo nový domov približne 340 opustených a týraných zvierat.

Považujeme za dôležité poukazovať aj na pozitívne príklady, preto udeľujeme cenu Animal Hero za statočný čin človeka v prospech zvierat.

Učíme verejnosť a v blízkej dobe rozbehneme vzdelávanie detí na základných školách v oblasti ochrany zvierat a celkovo ich úlohy v spoločnosti, nakoľko toto vo vzdelávaní chýba.

Činnosti sa venujeme neformálne už 10 rokov. Ombudsman ako taký začal fungovať  pred 5 rokmi, ale náš štart bol poznačený viacerými okolnosťami, a to hlavne nedostatkom kapacity. Teraz sa nám podarilo vďaka prebiehajúcej crowdfundingovej kampani na stopkrutosti.sk získať väčšiu kapacitu, vďaka ktorej sa iniciatíve budú môcť ľudia a naši inšpektori venovať aj počas dňa.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: TASR

Nedávno došlo ku zmenám v legislatíve a zviera už viac nie je vecou, čo to presne znamená?

Postavenie zvierat sa zmenilo v Občianskom zákonníku a tento princíp sa prenáša do všetkých oblastí legislatívy. Posilnili sa právomoci veterinárnych inšpektorov a narozdiel od minulosti budú môcť spolu s policajtom vstupovať do obydlí v prípade podozrenia na týranie a odnímať zvieratá. Zakázalo sa vystupovanie divožujúcich zvierat v cirkusoch či zabitie psov alebo mačiek za účelom konzumácie.

Čipovanie slúži najmä na to, aby odhalilo množiteľov. Niektorí množitelia si už začali nachádzať cestičky, ako sa mu vyhnúť a preto musíte byť ostražití pri kúpe domáceho miláčika. Akonáhle vám niekto núka neočipované zvieratko a háji sa tým, že nemá čipovaciu povinnosť, nekupujte od takéhoto chovateľa šteniatko! Od 1. septembra neexistuje žiaden legálny dôvod, prečo by nemalo byť začipované.

Chovatelia predávajúci neočipované šteniatka sú množitelia porušujúci zákon a ak si ich od nich zvieratko zoberiete, porušujete zákon tiež.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: TASR

Ako vnímala legislatíva zvieratá predtým?

Zviera bolo do určitej miery vecou. Policajti sa teda často orientovali podľa skúmali, akú dosahuje ich majetkovú hodnotu. Aj keď v správach konštatovali týranie, ak hodnota neprevýšila 266 €, podnet bol automaticky smerovaný na Štátnu veterinárnu a potravinárnu správu, ktorá vtedy ale nedokázala zisťovať páchateľov. Veľakrát sa teda stávalo, že veterinárna správa nevedela, voči komu má konať a vec išla do stratena.

V Trestnom zákonníku síce stálo, že týrané zviera už nie je vecou, no o tomto veľa policajtov nevedelo, čím zostalo mnoho páchateľov nepotrestaných. Teraz už ale zviera nie je vecou, nikdy, týrané alebo nie.

Napríklad odo mňa jedna pani žiadala radu, akým spôsobom sformulovať sťažnosť na prokuratúru, v prípade zabitia mačiatka. Bola svedkom toho, ako chovateľ poštval psa proti mačiatku a ten ho roztrhal. Celú situáciu sledoval aj jej syn v teenagerskom veku. Policajt to posúdil ako priestupok proti veterinárnemu zákonu a postúpil ho na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Našťastie sa to podarilo zvrátiť a teraz čakáme na výsledok.

V útulku Nádeje na západnom Slovensku sa policajti zachovali podobne v prípade hromadnej otravy psov, ktorý zomreli na rozleptanie čriev, nehovoriac o tom, že jed mohli zjesť deti. Čin bol vyhodnotený ako priestupok, pretože to boli kríženci a ich hromadná hodnota nedosahovala 266 eur. Na základe našich aktívít sa to opäť vyšetruje ako trestný čin.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: stopkrutosti.sk

Čo všetko spadá do kompetencie zvieracieho ombudsmana?

Sme občianske združenie, ktoré združuje útulky a ochranárske organizácie z celého Slovenska. Ako OZ teda nemáme kompetencie fyzicky zasiahnuť, to majú iba orgány štátnej správy ako polícia.

S väčšinou orgánov sa nám podarilo podpísať memorandá či zmluvy o spolupráci. Podnety, ktoré im posielame, sa berú ako od ochranárov z celého Slovenska a teda majú patričnú vážnosť. Problémy riešime cez našu oficiálnu platformu.

Aké tresty čakajú na ľudí, ktorí týrajú zvieratá? 

Hrozí im pokuta až do výšky 2 800 € a pokiaľ ide o živnostníka, firmy, združenia alebo organizácie či inú právnickú osobu týrajúcu zvieratá, výška pokuty sa pohybuje v tisícoch až desaťtisícoch. Snažíme sa pritlačiť na to, aby boli surovým páchateľom ukladané najvyššie možné pokuty a v každom prípade týrania.  Nie je dôvod na to súcitiť s páchateľmi a ich sociálnou situáciou. Kým nebudú spravodlivo potrestaní, budú to jednoducho robiť ďalej.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: TASR

Ak máme podozrenie, že niekto v našom okolí týra zvieratá, akým spôsobom by sme mali zasiahnuť?

Takéhoto človeka treba predovšetkým nahlásiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, v závažných prípadoch rovno na políciu a  informovať aj okresnú prokuratúru. Ak prípad oznámite obci, starosta je povinný sám podať trestné oznámenie. Ak máme podozrenie, že súkromný veterinár v rozpore so zákonom usmrcuje zvieratá, treba osloviť spolu s RVPS aj Komoru veterinárnych lekárov.

Keď zistíte, že dochádza k týraniu zvieraťa, ako to riešite?

V prvom rade sa to snažíme chovateľom vysvetliť. Pokiaľ je situácia mimoriadne vážna, chovatelia sú agresívni a nedá sa s nimi jednať, automaticky podávame podnet na Štátnu veterinárnu a potravinárnu správu, s tým, že naše podnety sú odborne právnicky spracované a sú komplexnejšie, než keď ich pošle združenie alebo jednotlivec bez právnického vzdelania. Úrady tomu venujú väčšiu pozornosť.

V prípade naozaj vážneho týrania je potrebné obrátiť sa na políciu a v kópii aj na prokuratúru.

K akému typu týrania dochádza často, no veľa ľudí o ňom nevie alebo ho nevníma ako týranie?

Situácia je najhoršia ohľadom hospodárskych zvierat, ktoré sú za múrmi chovateľských staníc. Veľa ľudí cíti sympatie k spoločenským zvieratám či ku zvieratám v cirkusoch, no mnoho z nich nevníma život hospodárskych zvierat.

Zvieratá by mali byť chované spôsobom, ktorý im nespôsobuje bolesť a utrpenie. Intenzívne sa snažíme napríklad aj spolu so Slobodou zvierat zlepšiť podmienky chovu. Okrem iného chceme, aby nedochádzalo k bolestivým kastráciám prasiatok bez použitia anestézie či iných bolestivých zákrokov pri plnom vedomí zvierat.

Chceli by sme tiež spoločne dospieť k zákazu reťazí, čo tiež veľa ľudí nepovažuje za týranie. U mnohých z nich stále pretrváva názor, že zvieratá sú veci a mali by nám slúžiť. Je to zastaraný názor, ktorý dnes už ani nemá oporu v zákone.

Tam, kde sa porušujú práva zvierat, nastúpi zvierací ombudsman (Rozhovor)
Zdroj: TASR

Existuje v rámci Zvieracej aliancie ombudsmanov nejaká forma dobrovoľníctva a ako sa môžu realizovať ľudia, ktorí chcú pomôcť vašej myšlienke?

Hlási sa nám veľa dobrovoľníkov, no práca je náročná a zaúčanie tiež nie je jednoduché, keďže ide o veľmi špecifickú prácu. Najviac by sme potrebovali pomoc advokátskej kancelárie.

Potrebujeme viac ľudí ako momentálne máme. Jeden prípad týrania pre nás znamená nezriedka aj 10 právnych úkonov, trvá so súdom aj rok a pol, čiže nie všetci bežní dobrovoľníci to zvládajú. Štátne orgány tiež často treba kontaktovať viackrát a znova ich vyzývať k aktivite, čo je veľmi časovo náročné. Potrebovali by sme teda hlavne ďalších právnikov, či už študentov alebo absolventov.

Výpomoc sa nám zíde aj pri organizácii našej akcie Nájdite sa! so zvieratkom z útulku, ktorú chceme rozširovať, hlavne do Banskej Bystrice a Trenčína. .

Najviac nám však pomáhajú pravidelní darcovia, aj keď je to iba pár eurami, vďaka nim môžeme oveľa lepšie plánovať a financovať naše aktivity a náš tím. 

Domov
Zdieľať
Diskusia