Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2018, 15:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Aké novinky prináša nová aktualizácia systému iOS 12? Okrem zrýchlenia ťa čakajú memoji či rozšírená realita

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Priprav sa na veľkú nálož úplne nových funkcií v rámci dvanástej generácie operačného systému od Apple.

Kalifornská spoločnosť Apple len pred pár dňami predstavila revolučné novinky v podobe svojich iPhonov XS, XS Max a XR, ďalšej generácie hodiniek Apple Watch 4 či úplne novej verzie operačného systému iOS 12. Distribúcia softvérovej aktualizácie bola oficiálne sprístupnená len pred pár hodinami. My sa dnes pozrieme na to, čo so sebou prináša.

Výkon a rýchla odozva

Hlavnou prioritou dvanástej generácie operačného systému technologického giganta s nahryznutým jabĺčkom je výkon. Apple nám už pred niekoľkými mesiacmi na konferencii Apple WWDC 2018 prisľúbil, že zatiaľ čo doteraz príchod každej novej aktualizácie softvéru staršie zariadenia spomalil, tentokrát by sa mal iOS prejaviť presne opačne.

Nové rozhranie bolo optimalizované na rýchlosť a lepšiu odozvu v celom systéme. Práve preto by po jeho aktualizácii malo byť spúšťanie tvojich aplikácií o 40 % rýchlejšie, klávesnica sa zobrazí o 50 % rýchlejšie a fotoaparát sa ti spustí o 70 % rýchlejšie ako doteraz.

Fotky

Jabĺčkový gigant v novom iOS 12 vylepšil aj vlastnú aplikáciu Fotky. Tá získala napríklad podporu pre prepracovanejšie vyhľadávanie fotografií. Hľadať ich tak budeš môcť nielen podľa dátumu vytvorenia alebo miesta, ale rovnako aj na základe ďalších parametrov, ako napríklad podľa názvu objektov či podnikov, ktoré si navštívil.

Skupinový FaceTime

Ďalšou užitočnou novinkou je napríklad aj skupinový FaceTime. Doteraz si bol schopný volať maximálne s jedným používateľom, no po novom budeš môcť viesť videohovory a audiohovory až s 32 ľuďmi naraz. Dlaždica rozprávajúcej osoby sa automaticky zväčší, takže vždy vieš, kto práve hovorí.

Aké novinky prináša nová aktualizácia systému iOS 12? Okrem zrýchlenia ťa čakajú memoji či rozšírená realita
Zdroj: Apple

Rozšírená realita

Rozšírená realita je ďalšou zásadnou inováciou vo svete Apple. ARkit2 umožní vývojárom vytváranie AR aplikácie a obyčajným používateľom zdieľanie zážitkov vo vylepšenej realite. Funkcia Persistence dokáže uložiť virtuálne prvky spolu s reálnym prostredím. 

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Rýchly náhľad AR navyše dokáže prepojiť rozšírenú realitu s tvojím systémom iOS. Vďaka tomu si môžeš prehliadať objekty rozšírenej reality vo vstavaných aplikáciách, ako News, Safari a Súbory a zdieľať ich s inými užívateľmi cez iMessage alebo Mail.

Aké novinky prináša nová aktualizácia systému iOS 12? Okrem zrýchlenia ťa čakajú memoji či rozšírená realita
Zdroj: Apple

Memoji

Ďalšou zaujímavou novinkou sú Memoji, čo je vlastne akýsi nový typ prispôsobiteľných Animoji, ktoré boli doteraz dostupné na iPhone X. Tie podporujú expresívnejšiu komunikáciu cez FaceTime či Správy pomocou tebou vlastnoručne vytvorených postavičiek.

Funkcia Nerušiť a hlásenia

Apple taktiež kladie väčší dôraz na tvoje nerušenie a neobmedzovanie. Nová funkcia Nerušiť obmedzí zobrazovanie notifikácií počas tvojho spánku a ráno ťa privíta sumárnou obrazovkou bez akýchkoľvek rušiacich oznámení.

Keď už je reč o hláseniach, pár noviniek sa týka aj nich. V operačnom systéme s prívlastkom 12 sa ti napríklad automaticky zoskupia, keď sa týkajú jednej aplikácie. Tým pádom nepôsobia chaoticky a už sa v nich tak ľahko nestratíš. Taktiež je tu nová možnosť Doručovať potichu, ktorá odosiela hlásenia priamo do Centra hlásení, takže ťa nebudú môcť rušiť. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Cervone (@andreacervone),

Čas strávený na telefóne

Vynovený operačný systém dvanástej generácie ťa taktiež detailne informuje o tom, ako používaš svoj iPhone. Vďaka funkcii Čas pred obrazovkou máš konečne prehľad o tom, ako často ho odomykáš, ako dlho používaš jednotlivé aplikácie a hry či to, koľko ti posielajú oznámení.

Dostupnosť 

Nový iOS je dokonca dostupný aj pre všetky zariadenia, ktoré boli schopné používať predošlý iOS 11. Takže ak ešte stále disponuješ iPhonom 5S, iPadom Air a mini 2 či šiestej generácie iPodu Touch, nová aktualizácia ti tam bez problémov pôjde.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Ak ťa tvoj telefón ešte nevyzval k prechodu na nový operačný systém, nemusíš sa báť, s najväčšou pravdepodobnosťou to ešte len urobí. Ak sa ti však nechce čakať, môžeš ísť do nastavení a v kategórii Všeobecné kliknúť na položku Softvérová aktualizácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia