Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2018, 14:50
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Moderní otroci: Mauritánia bola poslednou krajinou, ktorá len v roku 2007 prijala zákon proti zotročovaniu

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Otroctvo nie je len čiernou škvrnou histórie, vo svete stále existujú regióny, kde je vykorisťovanie bežnou súčasťou spoločnosti.

Pri slove otroctvo sa azda každému v hlave vynoria porušovanie ľudských práv, neľudské zaobchádzanie, vykorisťovanie a podobne. Všetky asociácie sa pritom pohybujú v dávnej histórií, 100, 200, 300 rokov nazad.

Správa Medzinárodnej organizácie práce (ILO) a nadácie Walk Free z roku 2017 ale hovorí, že v danom roku bolo na celom svete približne 40 miliónov moderných otrokov.

Autori samotnej štúdie ale priznávajú, že v dostupných informáciách sú nedostatky a presné čísla sú len veľmi ťažko merateľné. Hoci boli v štúdií použité rozsiahle údaje OSN, stále chýbajú niektoré krajiny s nižším počtom obyvateľov, prípadne regióny zmietané konfliktami.

Moderní otroci: Mauritánia bola poslednou krajinou, ktorá len v roku 2007 prijala zákon proti zotročovaniu
Zdroj: wikimedia.org / John Rose

Ako vyzerá otrok dnešného sveta?

"Je ťažké alebo dokonca nemožné uskutočniť výskum v oblastiach s vysokou mierou konfliktov,“ hovorí výkonná riaditeľka nadácie Walk Free, pričom poukazuje najmä na oblasti ako Sýria či Nigéria, ktoré boli museli byť z výskumov vylúčené. Číslo 40 miliónov bude tak zrejme ešte o čosi väčšie.

Odporúčané
V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? 3. apríla 2024, 12:30

Globálna správa o modernom otroctve ponúka nielen detaily o tom, kde sa zotročené osoby nachádzajú najviac, ale aj prekvapujúce podrobnosti o tom, ako vlastne žijú. Väčšina moderných otrokov nie sú muži v reťaziach, ako nám ich naša predstavivosť zrejme vyobrazuje.

V skutočnosti sú zotročovaní muži oveľa menej ako ženy. Práve ženy a dievčatá predstavujú až 28,7 miliónov zotročených ľudí, čo predstavuje až 71 % z celkového počtu. Taktiež sa predpokladá, že až 25 % obetí moderného otroctva je mladších ako 18 rokov.

Moderní otroci: Mauritánia bola poslednou krajinou, ktorá len v roku 2007 prijala zákon proti zotročovaniu
Zdroj: wikimedia.org / Detroit Publishing Co

Otroctvo zrušené iba pred pár rokmi

Prejdime však ku konkrétnej krajine, v ktorej otroctvo oficiálne existovalo ešte pred pár rokmi, neoficiálne v podstate dodnes. V Mauritánii boli otroci bežnou súčasťou spoločnosti až do roku 1981. Mauritánia tak bola poslednou krajinou, ktorá oficiálne zrušila otroctvo.

Západoafrickej krajine so 4 miliónmi obyvateľov však trvalo ďalších 26 rokov, kým prijala zákon, ktorým otroctvo skutočne pochovala. Keďže sa tak stalo iba v roku 2007, nie je prekvapením, že je otroctvo v tejto púštnej krajine stále obrovským problémom.

Zákon proti otroctvu je skvelý, ale keď ho neuvediete do praxe, stáva sa z neho zbytočný kúsok papiera,“ Hovorí Lucy Claridge, právna riaditeľka pre Medzinárodné práva menšín v rozhovore pre Washington Post.

Moderní otroci: Mauritánia bola poslednou krajinou, ktorá len v roku 2007 prijala zákon proti zotročovaniu
Zdroj: wikimedia.org / DFID - UK Department for International Development

Mauritánske otroctvo je celosvetovo známym problémom, ktorý kritizujú mnohé štáty ale aj organizácie na ochranu ľudských práv. Presné štatistiky, ktoré by odhaľovali, koľko ľudí je v Mauritánii zotročených nanešťastie neexistuje. Oficiálny postoj tamojšej vlády k problematike je jasný, keďže v roku 2007 prijali zákon zabraňujúci otrokárstvu, hovorí, že žiadny otroci v krajine neexistujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia