Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2018, 14:40
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pomstou za holokaust malo byť otrávenie 6 miliónov Nemcov. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávajú zimomriavky

ZAUJÍMAVOSTI HOLOKAUST
Uložiť Uložené

Útrapy Židov nenechali niektorých jednotlivcov chladnými ani po páde nacistického režimu.

Do dnešného dňa svet nezažil hrozivejší ozbrojený konflikt, než akým bola druhá svetová vojna. Za svoje šesťročné trvanie si so sebou vzala niekoľko desiatok miliónov obetí, vrátane vojakov i nevinných civilistov.

Nacistický režim Adolfa Hitlera okrem vojenského vpádu do okolitých krajín priniesol aj desivé koncentračné tábory. Najväčšou likvidovanou skupinou sa v táboroch smrti stali Židia.

Pomstou za holokaust malo byť otrávenie 6 miliónov Nemcov. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávajú zimomriavky
Zdroj: wikipedia.org / Ernst Hofmann or Bernhard Walte

Podľa spisov z Norimberského súdu bolo v koncentračných táboroch zavraždených približne 11 miliónov ľudí. Z toho mal 5 až 6 miliónov obetí predstavovať práve židovský národ. Medzinárodný vojnový tribunál v Norimbergu okrem iného dostal za úlohu potrestať nacistických vojnových zločincov.

Nebolo však pochopiteľne možné, aby sa svojho trestu dočkal každý jeden páchateľ. Hlavne nie tie malé ryby.

Niektorí jedinci teda nepovažovali Norimberský proces za postačujúcu satisfakciu. Veľkú krivdu cítila najmä takzvaná skupina Nakam, ktorá sa vyvinula zo svojho predchodcu Nokmim. Tá bola nazývaná aj ako Jewish Avengers.

Pomstou za holokaust malo byť otrávenie 6 miliónov Nemcov. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávajú zimomriavky
Zdroj: wikipedia.org / Auschwitz Album / Ernst Hoffmann / Bernhard Walter

Chceli odplatu za židovský holokaust

Ich názov vám možno s ohľadom na súčasnú popularitu komiksoviek od štúdia Marvel môže pripomínať superhrdinov Avengers. V tomto prípade ale išlo o kruté zabijacke komando tvorené Židmi, ktorí túžili pomstiť svoj nacistami trápený národ.

Členovia komanda sa vďaka ukradnutým uniformám vydávali za príslušníkov britského vojska.

Na svojej púti ako inak išli po krku všetkým nacistom ukrývajúcím sa pred spravodlivosťou (skvelá Tarantinova vojnová dráma Inglourious Basterds si z nich vzala menšiu inšpiráciu).

Medzi ich členov patril aj neskorší izraelský generál Meir "Zarro" Zorea. Ten vraždenie nacistov prirovnal k zabíjaniu múch.

Ich konanie popísal nasledujúcimi vetami: „Odstraňovali sme len tých, ktorí sa priamo podieľali na masakrovaní Židov. Najprv sme nacistov strieľali do hlavy a neskôr už len škrtili. Pred ich zabitím sme im vôbec nič nevraveli. Neprezradili sme im kto sme. Nevedeli prečo to robíme. Zabili sme ich tak, ako sa zabíjajú muchy.“

Pomstou za holokaust malo byť otrávenie 6 miliónov Nemcov. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávajú zimomriavky
Zdroj: wikimedia.org / Bundesarchiv

Pomstu agresorom sľuboval aj Boh

Jewish Avengers sa k smrti vypátraných nacistov dopracovali aj formou fingovanej samovraždy. Občas teda išlo o obesenia či "autonehody".

Spomínajú sa ale aj infiltrácie do nemocníc, kde židovský odboj konkrétne nešpecifikovaným spôsobom umsrcoval svojich nepriateľov. 

Podľa príbehov o ich vzniku si členovia Nokmim mali svoje činy ospravedlňovať pasážami z Biblie, v ktorých Boh sľubuje pomstu všetkým nepriateľom Izraela.

Jewish Avengers založila trojica partizánov – Abba Kovner, Vitka Kempner a Rozka Korczak.

Napriek tomu, ako kruto vám vyššie citované vety generála Zorea môžu vyznieť, z Avengers sa neskôr vyvinula ešte extrémnejšia malá skupinka, ktorá si hovorila Nakam (v preklade Pomsta).

Pomenovanie Nakam vzniklo z hebrejskej frázy Dam Yehudi Nakam židovská krv bude pomstená.

Pomstou za holokaust malo byť otrávenie 6 miliónov Nemcov. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávajú zimomriavky
Zdroj: wikimedia.org / Stanisław Poznański

Plán k vražednej misie mal schváliť prezident

Príslušníci Nakam boli naberaní z dočasnej bojovej jednotky britskej armády s názvom Jewish Brigade (Židovská brigáda) a taktiež z predošlých členov Nokmim.

Odporúčané
Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom 12. novembra 2022, 10:30

Nakam tvorilo približne 50 až 60 členov pozostávajúcich z partizánov a ľudí, ktorí prežili koncentračné tábory. Tí už ale nechceli iba strieľať, škrtiť a iným "minimalistickým" spôsobom vraždiť nacistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia