Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2018, 9:08
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Zo Žiliny prichádza ďalšia nádherná Kia. Športovo strihnutý Ceed GT dopĺňa imidžové kombi

TECH KIA
Uložiť Uložené

Nový Ceed príde na trh vo veľmi zaujímavých vyhotoveniach.

Ceed je v Európe a aj v našich končinách veľmi obľúbeným modelom značky Kia, ešte väčšie ambície však kórejská automobilka netají v prípade úplne novej generácie, ktorá v týchto týždňoch vstúpila na náš trh. Po klasickom 5-dverovom hatchbacku a rodinnom kombi s obrovským kufrom pritom najnovšie spoznávame ďalšie dve veľmi zaujímavé vyhotovenia.

Prvým menovaným je "ostrá" verzia Ceed GT, teda športovo strihnutý variant, ktorý v ponuke nechýbal ani v predošlej generácii. Ba čo viac, pod jeho kapotou naďalej nájdeme štvorvalec 1.6 T-GDI s totožným výkonom 150 kW / 204 koní a 265 Nm. Agregát spolupracuje nielen so 6-stupňovým manuálom, ale po novom aj 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. 

Z parametrov je jasné, že opäť nejde o tradičný hot-hatch, ostatne, samotná automobilka prehlásila, že taký automobil ani nebol v pláne (možno preto, aby nedošlo k rivalite s i30 N). Naďalej tak ide o akýsi "warm-hatch", ktorý dostal vyzývavejší dizajn, štandardne dodávané 18" disky, pneumatiky Michelin Pilot Sport 4, červené strmenie bŕzd, strešný spojler, difúzor, znížený podvozok o 5 milimetrov či športové detaily v interiéri.

Zo Žiliny prichádza ďalšia nádherná Kia. Športovo strihnutý Ceed GT dopĺňa imidžové kombi
Zdroj: www.kiapressoffice.com

Druhým menovaným je úplne nová karosárska verzia pod staronovým názvom ProCeed. Nejde totiž o športový 3-dverový hatchback, ale štýlovo strihnuté kombi, ktoré zaujme už na prvý pohľad. Novinka bude k dispozícii výhradne vo vrcholných vyhotoveniach GT line a GT, čím chce Kia zároveň naladiť zákazníkov na športovejšiu nôtu. Zaujímavosťou pritom je, že ProCeed je dokonca o 5 milimetrov dlhší ako klasické kombi, zároveň je o citeľných 43 mm nižší.

Odporúčané
Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec 30. novembra 2023, 18:00

Imidžový shooting brake síce disponuje totožným rázvorom, ale vo veci je dôkladne upravená verzia. Zmenou totiž prešla nielen zadná časť, ale aj predná, kde sa zmenil napríklad i sklon A-stĺpikov. Dizajnové kreácie sú samozrejme vrcholne vzadu, kde evidujeme efektné prepojené LED-kové svetlá a zaujímavo strihnuté piate dvere. I keď v tomto prípade šlo viac o dizajn než praktickosť, batožinový priestor má len o 31 litrov menej než klasické kombi - 584 litrov. Naďalej slušná hodnota.

Zo Žiliny prichádza ďalšia nádherná Kia. Športovo strihnutý Ceed GT dopĺňa imidžové kombi
Zdroj: www.kiapressoffice.com

Dynamickejší charakter neskrýva ani interiér, kde už v základe nájdeme zospodu zrezaný volant, ozdobné prahové lišty, hliníkové pádla pod volantom či športovejšie sedačky. Aj ProCeed dostal znížený podvozok, tuhšie pružiny a tlmiče, štandardom je pritom aj viacprvková zadná náprava. Tajomstvom nie je ani skutočnosť, že pod nastavenie jazdných vlastností sa významnou mierou podpísal Albert Biermann, teda niekdajší šéf divízie BMW M.

Pod kapotou si svoje miesto našli výhradne preplňované agregáty. Ponuka začína s motorom 1.0 T-GDI s výkonom 88 kW / 120 koní, nasleduje štvorvalec 1.4 T-GDI s výkonom 103 kW / 140 koní. Priaznivcom nafty padne vhod motor 1.6 CRDi naladený na výkon 100 kW / 136 koní. Najvýkonnejšou možnosťou v ponuke bude spomínaná 1,6-ka T-GDI s možnosťou ponúknuť maximálny výkon 150 kW / 204 koní. 

Spustenie sériovej výroby je naplánované na začiatok novembra, k prvým zákazníkom sa obe novinky dostanú v priebehu prvého štvrťroka budúceho roka. Dodajme pritom, že ako Ceed GT, tak aj ProCeed sa budú vyrábať výhradne v závode pri Žiline, vyhotovenie ProCeed je pritom určené výhradne pre európsky trh.

Späť
Zdieľať
Diskusia