Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci so streetwear obchodom Queens.
16. septembra 2018, 16:00
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)

HUDBA DALYB
Uložiť Uložené

Dalyb porozprával o svojom debutovom albume, obľúbených high fashion značkách aj svojich hiphopových začiatkoch v košickom Queense.

Dnes sme si pre vás pripravili rozhovor s jedným z najznámejších slovenských hudobných producentov, DJov a niekoľko mesiacov už aj raperov. Dalyb je aktívnym členom košickej formácie Haha Crew, s ktorou majú na konte debutový album Vlna. 

Pravidelne fanúšikov zásobuje novou tvorbou a už dlhšie sa hovorí aj o jeho prvom sólovom projekte. O tom však stále máme len veľmi málo informácií, čo sme sa teraz rozhodli napraviť. V spolupráci s chalanmi z Queensu sme si pre vás pripravili rozhovor, kde Dalyb prezrádza čosi viac o novej tvorbe, takže budeš presne vedieť, čo môžeš v najbližších mesiacoch očakávať.

Pri príležitosti nedávneho spustenia slovenskej verzie queens.sk vznikol aj veľmi vkusný lookbook, ktorý rodák z východu nafotil spoločne s Filipom Porebom v ikonickom bratislavskom prístave. Viac sa už dozvieš v samotnom interview, kde si Dalyb okrem veľa iného zaspomínal na svoje hiphopové začiatky v kamennej predajni Queensu v Košiciach a tiež na prvé stretnutia so Zayom a Sameyom.

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Čau, na úvod nám, prosím, prezraď, ako si trávil toto leto. 

Asi nijak extra. Samozrejme, nemal som čas odísť poriadne nikam, pretože som cez víkendy musel byť niekde na koncertoch. Takže leto som prežil tak, ako prežívam celý rok. Bol som na pár festivaloch, pričom som na niektorých aj hral. Potom štúdio, koncerty a práca okolo toho. Stále niečo robím, takže mi každý deň hrozne letí. Nie som moc letný človek, takže to je nejak neprežívam, ale teším sa, keď pôjdem niekam do tepla v zime.

Nedá sa nám aspoň v krátkosti neopýtať. Zaregistroval si, že to aktuálne doma aj vo svete žije konfliktami raperov? Ktorý spor ťa možno zaujal najviac alebo sleduješ jeho vývoj?

Hmmm, Tekashi vs. celý svet.

 

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Filip Poreba ťa pre Queens nafotil v ikonickom bratislavskom prístave. Aký outfit si zvolil?

Mal som Balenciaga mikinu a okuliare. Je to stále jedna z mojich fav highfashion značiek a posledné roky sa len viac a viac približuje môjmu štýlu, takže ju nosím dosť často. K tomu Stone Island šušťáky a tenisky, ktoré boli číslo jedna v zozname bot, čo potrebujem: Jordan 1 x Off-White "UNC".

Ideš si teda toto Virgilovo kolabo?

Zo všetkých Virgilových Nike tenisiek som chcel najviac práve tieto. A moje srdce ešte túži po Prestách z prvej THE 10 kolekcie). Jediná vec, čo ma na nich serie, je, že ich nemám za retail. Hehe.

Prezraď nám čosi viac o tvojich pracovných plánoch na najbližšie obdobie.

Ako každú jeseň, plánujem ísť do New Yorku, natočiť klip a vydať nejaké single. Už druhý alebo tretí rok chcem vydať album, ale moje predstavy sa stále menia. Raz mal byť čisto producentský, raz producentský s pár mojimi rapmi a nakoniec si to všetko narapujem sám. Mám možnosť robiť hudbu aj rap, tak to robím.

 

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Takže ho môžeme očakávať v najbližších mesiacoch?

Do konca roka vydám určite 3 single naraz v jeden deň. Chcem to takto urobiť párkrát po sebe a možno to este nezaobalovať ako jeden projekt, ale vydávať hudbu. Ľuďom je jedno, či je to na iTunes pokope alebo nie... veď uvidím. Mení sa to stále za pochodu, ale novej hudby mám veľa. Nič iné neplánujem, rozmýšľam len o hudbe a veciach spojených s ňou.

Spomenieš si na svoj úplne prvý kontakt s Queensom?

Hahaha, jasné! Veď predsa kamenný Queens v Košiciach s Majom za pokladňou. To bolo dôležité obdobie môjho hiphopového života. A boli to aj začiatky nášho kamošenia sa so Sameyom, Zayom, Oskarom a celou HAHACREW. Boli sme ešte deti, chodili sme tam len stokovať a obzerať tie veci, na ktoré sme nemali peniaze. Vlastne tam sme sa možno aj stretávali. Boli to krásne časy, úplne bolo pre mňa všetko vzácne. Queensu som verný dodnes.

 

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Už v minulosti sme mali možnosť vidieť, že si s nimi spolupracoval na spoločnej kolekcii oblečenia. Chystáte niečo ďalšie? 

Určite áno. Mám hrozne rád robiť merch a celý ten proces okolo, pokiaľ to funguje. Stále sa to snažím niekam posunúť. Robím merch, ktorý je na výrobu aj predaj drahý a možno niektorí ľudia sú proti vyšším cenám, ale ja nechcem robiť najlacnejšie čierne mikiny s bielou potlačou.

Mám rád farebné grafiky a rôzne prvky, ktoré len zvyšujú náklady, ale baví ma s nimi robiť. Pre Queens som robil merch viackrát a naposledy to boli flanelové košele, ako vravíš. Na tie sme napríklad aplikovali celý týždeň vrstvy Sava a trhal som ich, aby boli kratšie a zároveň každá bola iná. Vždy si na seba naložím niečo, ale potom aspoň viem, že to ľudia kúpili kvôli mne a oni zasa, že to prešlo cez moje ruky a osobne na nich pracujem.

Aj keď toho chystáme viac, momentálne chystám pre Queens kľúčenky. To sme ešte predtým nerobili. A čo sa týka nejakých tričiek a mikín, tak najbližšie bude niečo až k novej hudbe.

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Poďme ešte na chvíľu naspäť k móde ako takej. Aké nové kolabá ťa zaujali vo svetovej móde najviac? 

No, k móde, hah. K tomu by som vedel písať dlho, ale páči sa mi, akým smerom sa uberajú najväčšie high fashion značky. Že sa nejak chcú zapáčiť napríklad aj raperom a týmto verejne známym ľuďom, haha. Proste rap je v dnešnej dobe najsilnejší žáner a príde mi, že akákoľvek svetová značka chce trochu vyzerať streetwearovo a identifikovať sa s rapermi.

Samozrejme, trochu to nafukujem, ale je to tak a mne sa to páči, pretože Rap & Móda - ja to říkal! Vždy to k sebe patrilo a bude.

Čo sa týka nejakého collaba, ktoré sa mi páči, tak určite je to pre mňa ako fanúšika tenisiek Virgilova spolupráca s Nike. Ten človek má dosť vycibrený cit a vkus založený na jednoduchosti. Zároveň je každý detail premyslený, a to si zvyknem na veciach všímať dosť často, takže to je asi také vhodné spomenúť.

 

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Tento rok vyšlo veľa novej hudby. Kanyeho projekty z Wyomingu, Travis, veľa ženského rapu aj Drizzy. Čo si spomedzi všetkých tohtoročných projektov ideš najviac?

No jasné, tieto mená ani nemusíme spomínať. Je to hudba, ktorá udáva tým zvukom trend. Každý jeden z nich. Za mňa určite 6ix9ine. Na neho som pyšný, pretože sme boli so Samom prví, ktorí s ním máme track a dosť mu fandím. Jeho posledných 10 vecí sú len hity a ja sa na neho nedokážem pozrieť ako na hviezdu, ale beriem ho stále tak, ako keď som ho spoznal.

Dosť sa mi páči Playboi Cartiho album Die Lit. Naši motivační raperi z neho musia byť hotoví, keď to počujú. Lebo u nás sú aj takzvaní katolícki raperi, hahaha. Ale to s tým asi nemá nič spoločné, len to tak volám, keď sa raperi ľutujú v trackoch. A u nás je takých dosť. Z toho som strašne hotový, keď raper nie je frajer, ale robí zo seba chudáka.

Zo ženských interpretiek, síce nie tak klasicky rapových, mám rád Jorju Smith alebo Princess Nokiu. Ony robia veľmi dobrú hudbu, ale moc žien nepočúvam. Iba na dlhé cesty, keď som ohučaný z klubov a hudby, ktorá tam hrá.

Sleduješ aj niečo zo Slovenska a Česka? Samozrejme ,okrem kolegov z FCK THEM. 

Z domácej scény sledujem len tých mne najvzdialenejších. Povedal by som, že ma až fascinuje, čo na tom Youtube vidím. 

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Na záver by som sa chcel len v krátkosti pozastaviť pri udalostiach okolo mladých raperov a konkrétne Mac Millerovi, ktorý aj vás ako Haha Crew dosť ovplyvnil.

Och, Mac Miller mi zmenil život. Jeho smrť ma zobrala najviac zo všetkých týchto posledných. Bol mi ako interpret veľmi blízky. Prvé snapbacky sameriki (ako by Roko povedal), sme si kupovali len kvôli nemu. Keď vyšlo Nikes on my feet, tak vtedy sme sa dávali my ako Haháči dokopy a spoznávali sa, takže je to pre mňa celé také dosť silné a dosť dôležité obdobie života. Všetci sme si na ňom išli a začínali vtedy robiť hudbu.

Vieš, ale láska robí ľudí niekedy divnými. Tak to vyrieši takto. Alebo možno ani nie láska, nevieme. Ale je to legenda a bude chýbať.

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

 

Myslíš si, že sú raperi v dnešnej dobe zlými príkladmi pre decká?

Nemyslím si, že sú raperi zlým príkladom. Nikto nie je zlým príkladom, pretože máš možnosť vybrať si z XY ľudí, ktorých budeš počúvať a ktorým dovolíš, aby na teba vplývali. Takže každý by si mal vybrať toho, kto sa pre neho zdá byť najlepší. To, že niekto prezentuje drogy alebo čokoľvek, čo je vraj zlé, je len práve naopak. Ak to real žije.

Každý by mal rapovať, o čom chce, čo mu je blízke a čo robí. Ľudia nech si už v tom nájdu to, čo ich na tom baví. Nie je cool byť sfetovaný ani nič podobne. Ani sa hrať, že to niekto robí. To vie hocikto. Ale ak to niekto robí, aspoň by sa za to nemal hanbiť, pretože to je ešte viac nechutné.

Pozri, ja som v živote nezobral žiadnu tvrdú drogu. Ani jedinýkrát. Či sa to nejakému blbcovi páči alebo nie. A som dobrý príklad alebo nie? Ale keby to robím, tak to tak isto ukazujem a nebehám po ošťatých wéckach. Hehe. Rap je teraz dosť v silnom štádiu, kedy má dopad na celý svet. Aj ja cítim nejakú zodpovednosť, aj keby som možno nemal. No stále platí, že som jediný, kto tu bude rozhodovať, o čom budem rapovať a akú hudbu budem robiť.

A každý má potom možnosť vybrať si, či to chce počúvať. A ak nie, je veľa iných možností, easy. Ak ma sledujú ľudia, ktorým sa páči, čo robím, posúva ich to a ovplyvňuje hocijakým spôsobom, tak to má význam. Aj keď to bude 10 ľudí. Ja nechcem byť dobrý ani zlý príklad. Som sám sebou tak ako každý, kto to robí úprimne.

Dalyb: Na svoj debutový album si všetko narapujem sám (Rozhovor)
Zdroj: Filip Poreba/QUEENS

Dalybovi ešte raz veľmi pekne ďakujeme za jeho čas a držíme palce s novými projektami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia