Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2018, 1:13
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Kedy doma najpravdepodobnejšie uvidíš pavúka?

ZAUJÍMAVOSTI VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Najväčšia britská štúdia prináša zopár zaujímavých zistení.

Vedci z University of Gloucestershire vypracovali bizarnú štúdiu o domácich pavúkoch. Snažili sa zistiť čo najviac informácií o pohyboch obávaných živočíchov po domoch na území Veľkej Británie. Preto ešte v roku 2013 vypracovali aplikáciu pre verejnosť, kde ľudia mohli zaznamenávať podrobnosti o pavúkoch, na ktorých náhodne narazili vo svojich bydliskách.

Či už "spolubývajúcich" postrehli na záchode, pri práci v garáži alebo len ako svojvoľne lezú po stene, vždy sa dobrovoľníci na vec pozreli bližšie, aby všetko zaznamenali. Vedci tak získali až 10 000 jednotlivých záznamov. Z nich vyhodnotili nasledujúce informácie.

Kedy doma najpravdepodobnejšie uvidíš pavúka?
Zdroj: www.pexels.com

82 % pavúkov spozorovaných v domácnostiach boli samci. Zvyšok tvorili logicky samice. Priemerný čas, kedy bol nejaký pavúk spozorovaný, sa stanovil na 19:35. Z úkrytov vyliezajú najčastejšie v rozmedzí 18:00 až 21:00.

Čo sa týka polôh, samičky sa najčastejšie nachádzali na dverách a oknách, zatiaľ čo samci na stenách. A práve oni sa väčšinou nachádzali v polohe hľadajúc si nejakú partnerku na spárenie. Z toho vyplýva, že ak večer vidíte na stene sa pohybovať pavúka, pravdepodobne je nadržaný. A možno hladný.

Ide zároveň o štúdiu, na ktorej pracovali nielen vedci, ale laická verejnosť. Uvidíme, čo obdobné kooperácie prinesú do budúcna.

Domov
Zdieľať
Diskusia