Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2018, 22:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Švajčiarsko má problém, pretože stráca svoj sneh

ZAUJÍMAVOSTI SNEH ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Vývoj za posledné roky ukazuje negatívny trend.

Zima je síce ešte ďaleko, no tisícky Slovákov sa už tešia na poriadne lyžovačky, sánkovačky a ďalšie zábavky spojené so snehom. A práve biela pokrývka je každým rokom čoraz vzácnejšia. Nielen u nás, ale predstavte si, aj v horskom Švajčiarsku.

Krajina môže byť vyspelá akokoľvek chce, no počasie ľudstvo stále neovládlo, a preto mu je vydané napospas. Ak niekto spomenie Švajčiarsko, napadnú vám vysokánske kopce, ľadovce, doliny, chlad, sneh a Alpy. A práve v danej oblasti domáci začínajú pociťovať problém, o ktorom by pred dekádami asi ani nechyrovali.

Vedci zo Ženevskej univerzity skúmali 22 rokov satelitných záberov ukazujúcich miestnu krajinu. Došli k nepríjemnému zisteniu. Plošne ubudlo až 5 000 kilometrov štvorcových snehu. Pre porovnanie, Tatry zaberajú 785 kilometrov štvorcových...

MAPA TU

Švajčiarsko má problém, pretože stráca svoj sneh
Zdroj: www.swissdatacube.org

Plochy s 80 % až 100 % šancou, že na ne napadne čerstvý sneh, sa zmenšili o 15 % (2 000 kilometrov štvorcových). Trendy naznačujú, že výraznému zlepšeniu počas nasledujúcich rokov pravdepodobne nedôjde. Ako čoraz menšie množstvo snehu v Alpách ovplyvní tamojší "zimný biznis" sa ešte len uvidí.

Domov
Zdieľať
Diskusia