Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2018, 21:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

18-tisíc za mŕtveho leva. Ruský chirurg zarobí 1 milión eur ročne tým, že pomáha zabíjať vzácne zvieratá

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Nezvyčajná vedľajšia náplň práce mu slušne zarába.

Pred dlhými rokmi sa George Ragozin vyučil za lekára. Vyštudoval v Moskve medicínu a mal byť profesionálnym chirurgom, lenže už na vysokej škole spoznal svoju budúcu manželku a po skončení štúdia zistil, že s nízkym platom lekára v Rusku svoju potenciálnu rodinu nenakŕmi.

Začal sa preto orientovať na lovenie divých zvierat v Juhoafrickej republike. Znie to na prvý pohľad zvláštne, pretože George nemal bližší vzťah ku zvieratám, ale ako hovorí on sám, rýchlo pochopil, že v Afrike sa hrá podľa miestnych pravidiel.

Ragozin preto začal ponúkať bohatým klientom možnosť zapoľovať si na tie najvzácnejšie zvieratá a neváhal do svojej ponuky zahrnúť ani nosorožce zaradené na zoznam kriticky ohrozených živočíšnych druhov.


Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Momentálne ročne zarobí viac ako 1 milión eur, zatiaľ čo ako lekárovi by mu na účet prichádzalo spomínaných pár stoviek eur a musel by sa spoľahnúť na to, že potraviny príliš nezdražejú. Za zabitie leva si vypýta 18-tisíc eur, za zabitie bežného nosorožca zase 50-tisíc eur a ak ide o náročného klienta, vie pripraviť aj kriticky ohrozeného čierneho nosorožca za viac než 450-tisíc eur.

Na druhej strane, George neustále argumentuje so slovami, že keby neexistovali podobní lovci a sprostredkovatelia lovu ako on, zvieracia populácia v Afrike by bola dávno na nule.

Celkový počet zvierat v jednotlivých afrických krajinách sa po legalizácii takzvaného trophy huntingu znásobil, čo pripisuje tomu, že bohatí lovci radi prispievajú na konzerváciu živočíšnych druhov. Koniec koncov, chcú tieto zvieratá loviť aj v budúcnosti, takže sú spokojní, ak je ich dostatočné množstvo.

Možno zvláštny prístup George nijak nekritizuje a využíva ho vo svoj prospech. Najnovšie sa dostal pod paľbu kritiky v rodnom Rusku po tom, čo náhodní užívatelia našli na jeho webovej stránke fotografie malých detí so zbraňami v rukách a mŕtvymi zvieratami.

Ragozin bol obvinený z toho, že už malé deti inšpiruje ku zabíjaniu zvierat, ale on oponuje a nesúhlasí. V Afrike už dokonca založil aj vlastnú zoologickú záhradu na pozemku väčšom ako rozloha moskovskej zoologickej záhrady a keby neumožňoval bohatým ľuďom zabíjať vzácne zvieratá, možno by sa mohol naozaj označovať za záchrancu živočíšnych druhov.

Domov
Zdieľať
Diskusia