Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2018, 17:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Človek spácha samovraždu v priemere každých 32 sekúnd. Prečo sa ľudia rozhodnú zomrieť?

ZAUJÍMAVOSTI SAMOVRAŽDA SMRŤ
Uložiť Uložené

Väčšina ľudí sa zabije kvôli psychickým chorobám.

Každý z nás sa niekedy cíti zle, no naše problémy často nie sú ani porovnateľné s problémami tých, ktorí sa rozhodnú svoj život definitívne ukončiť. Podľa najnovších informácií spojenými so Svetovým dňom prevencie samovrážd, ktorý je 10. septembra, zomrie vlastnou rukou až milión ľudí ročne, teda vyše 2 700 ľudí za deň. Za minútu tak spáchajú samovraždu takmer dvaja ľudia.

Netrpí pritom len človek, ktorý sa rozhodne ukončiť život, problémy sa zvyčajne týkajú aj jeho blízkych. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú najhlavnejším dôvodom samovraždy psychické choroby – trpí nimi 80 % až 90 % samovrahov, tou najbežnejšou je depresia.

Medzi ďalšie dôvody patria napríklad rýchle impulzy (nezvládateľné návaly hnevu) či psychózy. Existujú aj prípady, kedy sa ľudia rozhodli ukončiť svoj život v psychicky pokojnom stave – na smrť majú filozofické, náboženské či napríklad rituálne dôvody.

Človek spácha samovraždu v priemere každých 32 sekúnd. Prečo sa ľudia rozhodnú zomrieť?
Zdroj: pixabay.com

Stopercentne presné dáta však neexistujú, niektoré krajiny do prieskumov neinvestujú dostatočné množstvo prostriedkov a často nedokážu ani uviesť presný počet, koľko ľudí dobrovoľne ukončilo svoj život.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Na Slovensku však máme slušný prehľad, v roku 2017 na Slovensku ukončilo život samovraždou 506 osôb (410 mužov a 96 žien). O samovraždu sa pokúsilo dohromady až 841 osôb (462 mužov, 379 žien). Približne 40 % prípadov však experti označili ako snahu ľudí upozorniť na svoje problémy než ako reálny plán ukončiť život.

Domov
Zdieľať
Diskusia