Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2018, 14:19
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Ženský rap nie je iba Nicki Minaj a Cardi B. 10 aktuálne najzaujímavejších raperiek

HUDBA NICKI MINAJ
Uložiť Uložené

Posledné dva roky znamenali v ženskom rape obrovský míľnik.

Ženský rap je veľmi zaujímavým fenoménom. V hip-hope sa vyskytuje už od jeho prvopočiatkov a prvou úspešnou raperkou, ktorej sa podarilo nadobudnúť fame, bola ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia MC Lyte. Najväčšími legendami ženského rapu sú však bez potrebnej diskusie Lil Kim a Trina.

Najskloňovanejšími sú v súčasnosti rivalky Nicki Minaj a Cardi B. Myslím, že ich nikomu nemusíme vôbec predstavovať. Kým prvá menovaná pôsobí na scéne už neuveriteľných štrnásť rokov a bola nominovaná na Grammy už desaťkrát, o celých 10 rokov mladšia Cardi B sa preslávila svojou skladbou Bodak Yellow iba v minulom roku a debutový album Invasion of Privacy vydala v tom prebiehajúcom.

Opomenúť by sme nemali ani niekdajšie hviezdičky ako Kreayshawn, Lil Debbie alebo Honey Cocaine, ktoré takisto zohrali dôležitú úlohu vo vývoji zvuku ženského rapu. Kreayshawn a Lil Debbie napríklad výrazne narúšajú zaužívaný stereotyp o typickej raperke tým, že sú to belošky útlej postavy a nízkeho vzrastu.

Prejdime ale do súčasnosti. Posledné dva roky znamenajú v ženskom rape naozaj obrovský míľnik. Počas niekoľkých posledných mesiacov na scéne vyrástlo nespočetné množstvo kvalitných raperiek, z ktorých mnohé môžeme s pokojným svedomím zaradiť medzi najvyhľadávanejších interpretov súčasnosti. Dokonalým príkladom je Bhad Bhabie.

Bhad Bhabie

Jedným z najväčších objavov minulého roka bola mladučká raperka Bhad Bhabie. Iba 15 ročná excentrická Danielle Bregoli je známa z americkej televíznej show Dr. Phil, v ktorej sa preukázala ako nezvládateľná dcéra. Jej vystupovanie a texty sú rovnako kontroverzné, i keď jej štýl nemôžeme nazvať výstredným.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bhad Bhabie (@bhadbhabie) on

Danielle sa preslávila počas minulého roka, kedy poslala do sveta skladby ako These Heaux alebo Hi Bich, ktorá sa dočkala tiež remixu s MadeinTYORich The Kidom a ďalšou úspešnou raperkou Asian Doll. V tomto roku nás ohúrila skvelými skladbami Gucci Flip Flops s Lil Yachtym a Trust Me s Ty Dolla $ign, kde sa ukázala i v citlivejšej polohe. Svoj debutový mixtejp 15 vydáva 18. septembra.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bhad Bhabie (@bhadbhabie) on


Ayleks

Pod najväčším tohtoročným prekvapením vo svete ženského rapu môžeme chápať dvadsaťročnú Aylek$ aka Angvish, ktorá si pozornosť médií a fanúšikovskú základňu vyslúžila najmä ako partnerka svetoznámeho rapera Trippieho Redda.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ayleks on

Zvuk rozkošnej Aylek$ je originálny a unikátny, keďže sa venuje skôr citlivejším témam. Jej srdcervúca melodická flow a prepracovaný text zaručene pohne aj najväčším buranom. S Trippiem sa, bohužiaľ, iba pred niekoľkými dňami rozišla a na sociálnych sieťach si povymieňali niekoľko provokatívnych správ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ayleks on


Asian Doll

Sebavedomá a výstredná černoška, ktorá si veľmi dobre uvedomuje svoj sexepíl, si svoju fanúšikovskú základňu postavila najmä na podarených remixoch takých hitov ako Lame Nibbas od Playboia Cartiho, Gummo od 6ix9ineThe Way Life Goes od Lil Uzi Verta alebo vyššie spomenutý Hi Bich od Bhad Bhabie.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ASIAN DA BRAT (@asiandadoll) on

Podobne ako Cardi B alebo Nicki Minaj, aj ona si uvedomuje silu sexi ženskej v extravagantných kostýmoch, a tak ju vo videoklipoch môžeš sledovať v poriadne okázalých kreáciách, ktoré častokrát viac odhaľujú ako zahaľujú. Je prvou ženskou raperkou, ktorá je podpísaná pod Gucciho lejblom 1017 Eskimo Records a na konte má už niekoľko mixtejpov.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ASIAN DA BRAT (@asiandadoll) on


Cuban Doll

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @cubanndasavage on

Okrem Asian Doll pôsobí na scéne hneď niekoľko „bábik“. Jednou z najvýraznejších je roztomilá Cuban Doll, ktorá má však podobný sebavedomý prejav ako vyššie menovaná. Takisto sa nebojí odhaliť časť svojho tela a taktiež sa vyžíva vo farebných vlasoch. Jej najväčšou hudobnou inšpiráciou je svetoznámy raper Chief Keef.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @cubanndasavage on


Iggy Azalea

Iggy Azalea je dnes už v podstate legendárna ženská raperka, ktorá zažívala svoj najväčší boom so svojim debutovým albumom The New Classic pred štyrmi rokmi. Bývalá priateľka A$AP Rockyho a hviezdy NBA Nicka Younga sa možno až po príliš dlhej odmlke z ničoho nič pripomenula s novým projektom Survive the Summer a musíme potvrdi, že je ešte stále vo forme.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iggy Azalea (@thenewclassic) on

Počas svojej úspešnej kariéry si pred niekoľkými rokmi vyslúžila spolupráce s takými osobnosťami svetovej hudby ako T.I., Britney Spears, Rita Ora alebo Jennifer Lopez. Nikdy sa nebála predviesť svoju luxusnú postavu a odvážne outfity, podobne ako väčšina z jej kolegýň z brandže, avšak s tým rozdielom, že konečne sa k tomu odhodlala aj beloška.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iggy Azalea (@thenewclassic) on


Molly Brazy

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@mollybrazy) on

Molly Brazy je na rozdiel od množstva ostatných kolegýň útlej postavy, čo jej však rozhodne v prísnom prejave a odvážnych textoch v žiadnom prípade neprekáža. Na scéne sa pohybuje už niekoľko rokov, pozornosti sa jej však dostalo najmä po skladbe Trust None so zapamätateľnými a údernými bars. „Never trust a hoe cause she can't keep her legs closed.“

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@mollybrazy) on


City Girls

City Girls je poriadne papuľnaté duo z Floridy, ktoré svoju prvú skladbu F*ck That Nibba poslalo do sveta iba na začiatku roka a okamžite sa upísalo pod Quality Control Music, label zastrešujúci hviezdy ako skupinu Migos alebo Lil Yachtyho. Svoj debutový projekt Period vydali už v máji, iba niekoľko mesiacov po svojom uvedení sa na scéne.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CITY GIRL (@thegirljt) on

Raperky J.T. a Yung Miami vystupujúce pod psedonymom City Girls, si v žiadnom prípade nedávajú servítku pred ústa a vyjadrujú sa k reálnym témam odzrkadľujúce aktuálnu scénu. Odhalujú pokusy mužov hrať sa na niečo čím nie sú, flexujú v striptízovom klube medzi ďalšími horúcimi čokoládkami a neboja sa prebrať ti dlhoročného priateľa.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Caresha .. (@yungmiami305) on


Saweetie

Saweetie má pravdepodobone najzaujímavejší sound, aký môžeš v ženskom rape nájsť. Okrem trapového zvuku sa zameriava na viac hudobnícke produkcie dovoľujúce jej vložiť do skladby o čosi viac seba. Dokonalým príkladom je jej debutový singel ICY GRL, ktorý ju preslávil natoľko, že sa pre ňu rozhodlo gigantické vydavateľstvo Warner Bros. Records a dočkal sa remixu od speváčky Kehlani.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @saweetie on

V marci tohto roka vydala svoju debutovú krátkohrajku High Maintenance EP, na ktorej sa preukázala v rozličných polohách. Veľmi pohodlne sa tu striedajú melodické skladby ako Good Good s tými prísnejšími ako B.A.N. a určite ho považujeme za jeden z najlepších ženských rapových projektov tohto roka. Najnovšie má na konte spoluprácu s G-Eazym a Rich The Kidom, takže by sa jej mohlo už čoskoro dopriať viacej pozornosti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @saweetie on


Kodie Shane

Pokiaľ si od začiatku článku netrpezlivo očakával/a meno Kodie Shane, patrí ti pomyselné plus, pretože očividne veľmi vieš. Čo sa totiž ženského rapu týka, prebiehajúci rok patrí najmä devätnásťročnej Kodie z Atlanty.. Už pred niekoľkými rokmi ju povytiahol Lil Yachty, ktorého meno si si v článku prečítal už naozaj veľakrát, avšak až v tomto roku sa jej začína dostávať zaslúženej pozornosti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HeartThrob (@kodieshane) on

Jej hudba je plná emócií, prinúti poslucháča zamerať sa okrem melodického flowu i na špičkovú lyriku, a v neposlednom rade musíme vypichnúť aj originálne videoklipy a jej štýl. Na rozdiel od jej okázalých kolegýň z branže totiž preferuje streetstyle a značky ako Rick Owens a Balenciaga. „Chlapčenský“ swag a citlivý prejav je presne to, kvôli čomu si Kodie Shane okamžite zamiluješ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HeartThrob (@kodieshane) on

Samozrejme, táto desiatka nie je ani zďaleka všetko, čo aktuálna rapová scéna ponúka. Za vypočutie rozhodne stoja tiež Kash Doll, Tommie alebo Mulatto. Opomenúť nesmieme ani slohu bývalej priateľky Young Thuga - Karlae na skladbe U Ain't Slime Enough, ktorá je jednou z najlepších na albume Slime Language z minulého mesiaca. Ženskému rapu sa teda v prebiehajúcom roku darí nadmieru dobre.

Domov
Zdieľať
Diskusia