Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2018, 10:53
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Kde sa nachádza najdlhšia cesta na svete, ktorú môžete medzi dvomi mestami prejsť na aute či motorke?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Takýto výlet je už skutočné dobrodružstvo...

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aká je najdlhšia vzdialenosť, ktorú možno prejsť autom po ceste medzi dvomi mestami? Samozrejme bez využitia akýchkoľvek iných dopravných prostriedkov, či už vzdušných, alebo vodných.

Poďme spoločne logickou dedukciou preskúmať odpoveď na túto otázku, pričom budeme postupne vyraďovať jednotlivé oblasti sveta. Keďže máme šesť kontinentov, či nie? Už tu sa dostávame do veľmi rozporuplnej témy, pretože systémov delenia kontinentov je päť rôznych druhov, čo znamená, že počet kontinentov sa pohybuje v rozpätí od štyri (Eurafrázia, Amerika, Austrália, Antarktída) až po sedem (Afrika, Antarktída, Severná Amerika, Južná Amerika, Európa, Ázia, Austrália). Hádky v diskusii sú teda zbytočné, každý bude mať svojím spôsobom pravdu.

Prudhoe Bay - Yaviza (12 000 km)

Kde sa nachádza najdlhšia cesta na svete, ktorú môžete medzi dvomi mestami prejsť na aute či motorke?
Zdroj: Google Maps

Stačí nám však jeden pohľad na mapu alebo glóbus a všimneme si, že 5 kontinentov je pevninsky prepojených. Pre naše potreby preto budeme pracovať so systémom, ktorý hlása, že na zemi existujú štyri kontinenty. To by znamenalo jednotný dopravný systém pre Euráziu a Ameriku. Prvý pohľad ale v mnohých prípadoch zavádza.

Panamerickú magistrálu prerúša dariénsky uzáver

I keď sú Severná a Južná Amerika očividne súvisle prepojené, jednotný dopravný systém prekvapivo nemajú. Na vine nie je panamský prieplav, cez ten vedú hneď dva mosty. Problém sa naskytá ešte o kúsok nižšie a nazýva sa Darién alebo niekedy tiež „dariénsky uzáver“. Niekoľko desiatok kilometrov dlhý úsek, cez ktorý jednoducho nevedie žiadna cesta. Dôvodom je veľká finančná náročnosť výstavby pozemnej komunikácie a obrovský dopad na životné prostredie.

 Darién

Kde sa nachádza najdlhšia cesta na svete, ktorú môžete medzi dvomi mestami prejsť na aute či motorke?
Zdroj: Google Maps

Prerušenie Pan-American Highway má však aj politické dôvody. Región medzi Panamou a Kolumbiou je pod stálym obsadením polovojenských jednotiek, ale aj drogových kartelov, pre ktoré znamená celá oblasť hlavný ťah pre pašovanie drog medzi Severnou a Južnou Amerikou.

Domov
Zdieľať
Diskusia