Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2018, 15:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová odporúča mnohé knižné tituly. Jej výber zahŕňa aj slávnu Zvieraciu Farmu či Shakespeara

KULTÚRA J. K. ROWLING
Uložiť Uložené

Charles Dickens, George Orwell, J. D. Salinger, Shakespeare, no dokonca aj grécky básnik Homér. Títo známi a viacerí ďalší autori patria medzi favoritov J. K. Rowling.

Autorku milovanej ságy o čarodejníkovi menom Harry Potter si určite netreba bližšie predstavovať. Úspešná Britka, ktorá sa v minulosti ako vôbec prvá spisovateľka stala dolárovou miliardárkou, má svoj voľný i pracovný čas vyplnený naozaj na jednotku.

Z poslednej doby vieme, že pracovala na scenári k druhej časti Fantastic Beasts, ktorá nás už 15. novembra opäť vezme do kúzelnej školy Rokfort.

Aj popri povinnostiach si však Rowlingová zakaždým nájde čas na to, čo aj ju samotnú tak veľmi preslávilo – na knihy.

Prostredníctvom rôznych rozhovorov, Twitteru a ďalších sociálnych sietí sa spisovateľka so svojimi fanúšikmi veľmi rada delí o zážitky z kvalitných knižných titulov.


Stvoriteľka Harryho Pottera za dlhé roky prečítala kvantum kníh.  S obľubou rozprávala napríklad o prvom z dvoch veľkých Homérových eposov. Ilias čitateľom rozpovie príbeh trójskej vojny, ktorá započala únosom krásnej Heleny.

Pozitívny vzťah má aj k známej Tragédi o Macbethovi, mimoriadne populárnej divadelnej hre od Williama Shakespeara. Macbetha si v najnovšej filmovej adaptácii zahral charizmatický Michael Fassbender.

Všetci sú si rovní, ale niektorí sú si rovnejší. Ak tento slávny knižný úryvok poznáte, určite viete, že narážame na nadčasovú Zvieraciu Farmu od Georgea Orwella. Áno, aj tomuto geniálnemu dielu by ste mali podľa Rowlingovej venovať pozornosť.

Minuloroční maturanti majú ešte v živej pamäti viacero protivojnových románov, z ktorých vynikala najmä Hlava XXII. Bestseller Josepha Hellera inšpirovaný autorovými zážitkami je považovaný za jeden najlepších príbehov z obdobia druhej svetovej vojny.

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová odporúča mnohé knižné tituly. Jej výber zahŕňa aj slávnu Zvieraciu Farmu či Shakespeara
Zdroj: flickr.com

Román Robinson Crusoe o stroskotanom námorníkovi pozná snáď každý. No nie všetci si ho mimo niektorých úryvkov v rámci povinnej školskej dochádzky aj prečítali. Ak patríte medzi neznalcov tohto románu, Rowlingová by vám určite odporúčala danú chybu napraviť.

Ani J. D. Salinger nie je pre minuloročných maturantov žiadnym neznámym autorom. Kniha Kto chytá v žite o introvertnom rebelovi Holdenovi Caulfieldovi patrí medzi tie, ktoré dokážu aj v 21. storočí osloviť súčasnú generáciu čitateľov.

Jane Austenová vo svojich románoch rada opisovala životy vyšších vrstiev. Jej román Emma je preto zasadený do spoločnosti 19. storočia, kde sú spoločenské pravidlá a morálka na prvom mieste, pričom láska i osobné túžby musia neraz ísť bokom.


Príbeh z dvoch miest
, odohrávajúci sa počas Veľkej francúzskej revolúcie, porovnáva mestá Londýn a Paríž. Čo všetko so sebou toto obdobie prinieslo a akým spôsobom kvôli nemu trpeli nevinní, nám majstrovským spôsobom porozprával Charles Dickens.

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová odporúča mnohé knižné tituly. Jej výber zahŕňa aj slávnu Zvieraciu Farmu či Shakespeara
Zdroj: wikimedia.org

Zaujímavými výnimkami vybočujúcimi z rady sú knihy o Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym. JFK: Reckless Youth a JFK Playboy of the Western World sa na život zavraždeného amerického prezidenta pozrú z rôznych uhľov, ktoré boli za jeho éry verejnosti nedostupné.

Týchto 10 zaujímavých kníh tvorí len malú zložku Rowlingovej osobného výberu. Aké ďalšie knihy by podľa jej názoru nemali dozaista ujsť vašej pozornosti?

The Girl With the Lower Back Tattoo (Amy Schumer)
Poverty Safari: Understanding the Anger of Britain’s Underclass (Darren McGarvey)
The Little Big Things: A young man’s belief that every day can be a good day (Henry Fraser)
The Little White Horse (Elizabeth Goudge)
The Story of the Treasure Seekers (E. Nesbit)
The Woman Who Walked Into Doors (Roddy Doyle)

Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln (Doris Kearns Goodwin)
The Diaries of Auberon Waugh (Auberon Waugh)
Chéri (Colette)

The Collected Stories of Colette (Colette)

Žabiakove dobrodružstvá (Kenneth Grahame)

Búrlivé výšiny (Emily Bronte)
Čierny krásavec (Anna Sewell)

Dobré manželky (Louisa May Alcott)

Manxmouse: The Mouse Who Knew No Fear (Paul Gallico)

Hons and Rebels (Jessica Mitford)

Ballet Shoes (Noel Streatfeild)

The Story of the Treasure Seekers (E. Nesbit)

Secrets of the Flesh: A Life of Colette (Judith Thurman)

I Capture the Castle (Dodie Smith)

Grimble (Clement Freud)

Lolita (Vladimir Nabokov)

Secrets of the Flesh (Judith Thurman)

Žena v bielom (Wilkie Collins)

The Moonstone (Wilkie Collins)

Ako zabiť vtáčika (Harper Lee)

The Vanishing Point (Val McDermid)

Hons and Rebels (Jessica Mitford)

Charlie a továreň na čokoládu (Roald Dahl)

David Copperfield (Charles Dickens)
The Song Of Achilles (Madeline Miller)

Decca: the Letters of Jessica Mitford (Peter Y Sussman)

A Dance to the Music of Time (Anthony Powell)

The Tale of Two Bad Mice (Beatrix Potter)

Hamlet (William Shakespeare)

Feminism is For Everybody (bell hooks alias Gloria Jean Watkins)

The Deportees and Other Stories (Roddy Doyle)

Skellig (David Almond)

Domov
Zdieľať
Diskusia