Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2018, 11:21
Čas čítania 0:00
Sona O.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly

REFRESHER
Uložiť Uložené

Norbert Meszároš je čarodejník a majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo to vlastne mágia je a ako sa ju môžeš naučiť aj ty.

Norbet sa čarodejníctvu venuje už prakticky od detstva. Od roku 2005 študuje moderné čarodejnícke hnutie s názvom Wicca a v rámci svojho obchodíku ponúka aj ročnú školu prírodnej mágie. Okrem toho pracuje tiež ako sprievodca po magických miestach v v Glastonbury (Avalon) v Anglicku. 

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Aké mávajú laici predstavy o mágii a čarodejníctve a v čom sa líšia od reality?

Predstava na Slovensku o mágii je veľmi démonizovaná. V prvom rade treba ľuďom vysvetliť, že čarodejníctvo nemá nič spoločné s diablom. Je to prastarý systém uctievania prírodných cyklov.

Dnešné čarodejníctvo vo veľkom vychádza zo zvykov našich predkov. Či už to boli Slovania alebo Kelti, praktizovali určité rituály, ktoré boli pre ich kultúru charakteristické a udržiavali tak tradície.

Väčšinou išlo o uctievanie mesiaca či slnka, oslavovali sa slnovraty, lunárny cyklus a ľudia žili v súlade s prírodou. Wiccanizmus teda nie je len o uctievaní božstiev, ako si to niektorí myslia, ale o žití spolu s prírodou.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Kam siaha história čarodejníctva? Kedy sa začalo prvýkrát praktizovať?

Dá sa povedať, že siaha až do doby kamennej. Ľudia žili v jaskyni, lovili zvieratá, rozprávali príbehy. Už prví ľudia začali uctievať slnko a mesiac, pre nich to boli božstvá samé o sebe.

Tým, že boli vtedy vo svojej podstate primitívni, cítili vďaku napríklad aj za to, že mali, čo jesť, že mali oheň. Muž bol lovec obstarávajúci potravu, žena ju pripravovala a rozdeľovala. Už to bola svojím spôsobom mágia.

Čarodejnícky smer Wicca, ktorému sa venujem ja, siaha zhruba do 50 rokov minulého storočia a tento koncept bol v roku 1974 schválený radov čarodejníkov, ktorí dali kultu Wicca určité smerovanie.

Existuje nejaká konkrétna kultúra, na základe ktorej Wicca vznikla?

Je to súhrn európskeho čarodejníctva. Nájdeš v ňom írske, anglické aj škótske korene. Existujú však rôzne odnože, alebo denominácie ako napríklad keltská Wicca, ktorá pochádza od Jessiky Bellovej alebo Gardnerovská Wicca, dianická feminitsická Wicca alebo seax Wicca, ktorá vznikla v roku 1973, nedá sa úplne pomenovať, kde je centrum vzniku.

Ja osobne si myslím, že praotec všetkého čarodejníctva, tak ako ho poznáme dnes, je Gerland Gardner, ktorý presadil čarodejníctvo a aj vďaka nemu sa môžeme tešiť tomu, čo dnes nazývame Wicca.

Pre mňa osobne predstavuje Wicca kontakt a prácu s prírodou, neustále sebavzdelávanie, uctievanie si predkov a zachovanie múdrosti rodu.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Ako môžeš aplikovať vieru predkov do súčasného života?

Viera predkov je v mnohých kultúrach neodmysliteľnou súčasťou magických, či náboženských rituálov a obradov. Naši predkovia nám odovzdali množstvo múdrostí a poznania, ktoré môžeme ďalej aplikovať vo svojom každodennom živote.

V čarodejníctve je práca s našimi predkami veľmi dôležitá, pretože sa verí, že duchovia našich predkov sú tou najsilnejšou pomocou v čase núdze, alebo keď si už s niečím nevieme dať rady. Poznáme aj tzv. oltáre predkov, na ktoré dávame rôzne obety, ako napr. jedlo, ktoré mal dotyčný predok rád a tým ho žiadame o nejakú pomoc v životných situáciách.

Veľmi krásnym sviatkom uctenia si predkov, je tzv. Samhain (u nás Dušičky), kedy spomíname a spájame sa s dušami našich predkov, aby sa stali znova, nachvíľu súčasťou nášho žitia.

Je čarodejníctvo niečo, čo sa dedí z generácie na generáciu?

Vo veľkej väčšine prípadov áno. U mňa v rodine je to dedené, ale nemusí to tak vždy byť. Človek môže mať v sebe potenciál, ktorý v ňom drieme. Tým, že sa dostane do správnej spoločnosti, správneho životného obdobia, začne sa to v ňom postupne prebúdzať.

V mojom prípade je čarodejníctvo v rodine od roku 1602. Dokonca moja pra predkyňa bola za to upálená medzi Župným a Hurbanovým námestím v Bratislave.

Čo všetko patrí pod pojem čarodejníctvo?

Predstav si to ako strom, ktorý má mnoho vetvičiek a veľa plodov. Koreňmi toho stromu je príroda, boh a bohyňa symbolizujúci mužskú a ženskú podstatu. Súlad so štyrmi elementmi so vzduchom, vodou, zemou a ohňom.

Pod pojmom čarodejníctvo si môžeme predstaviť mnoho smerov, akými sú liečenie, veštenie alebo jasnovidectvo a všeobecne je to vedieť využiť silu a mágiu prírody, ako magickú moc bylín, kameňov, či fáz mesiaca.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Aké rituály najčastejšie vykonávate a podľa čoho určujete, kedy je na ne ten správny čas?

Rituály robíme predovšetkým počas našich sviatkov sabatov, no môžeme ich vykonávať aj v bežných dňoch.

Ľudia za mnou chodia s rôznymi požiadavkami. Niekto chce, aby som im prostredníctvom rituálu pomohol vo vzťahu, niekto chce iba poradiť, alebo žiada liečivé byliny na nejakú chorobu.

Pre ženy sú charakteristické rituály súvisiace s cyklom, s prvou menštruáciou či menopauzou.

Samozrejme, poznáme aj tie klasické, ako je svadba, pohreb či krst, u nás sa mu hovorí menorečenie.

Pravé čarodejníctvo neznásilňuje žiadnu energiu, žiadny jej prirodzený tok ale tvorí most, po ktorom ľudia prejdú k tomu, čo potrebujú.

Rituály sa často viažu k štyrom živlom, ktoré v nich hrajú kľúčovú úlohu. Je to súbor úkonov, čo sa nejakým spôsobom opakujú.  Môže to byť napríklad aj obyčajná príprava čaju.

Okrem sabatov, praktizujeme tiež lunárne rituály, napríklad máme svoje zvyky počas novu, splnu a podobne.

Sabaty sú pre nás sviatky tak ako pre kresťanov Vianoce či Veľká noc, my ich máme osem.

Povedz nám niečo o tých najvýznamnejších sviatkoch, ktoré uctievate.

Uctievame 8 sviatkov starobylého keltského kola roka reprezentujúce neustály cyklus zrodenia a smrti.

Začíname dušičkami (Samhain), teda 31. Októbra a 1. Novembra. Tento sviatok reprezentuje smrť a transformáciu, toto je pre nás nový rok. Symbolizuje tiež našu rodovú líniu, zanechanie starého a naladenie sa na novú energiu.

Aj my na dušičky uctievame zosnulých príbuzných. Prichádzajú, aby nám pomohli s problémami a poradili v rôznych životných situáciách, alebo otázkach.

K Samhainu sa viaže symbolika stareny, je to múdra žena. U nás vo Wiccanizme uctievame bohyne Cerridwen alebo Hecate. Sú to stareny predstavujúce múdrosť a transformáciu.

Potom máme sviatok Vianoc, pre nás Yule, oslavuje sa 21. až 22. Decembra. Aj my oslavujeme zrodenie boha. Veríme v príbeh, v ktorom bohyňa porodí nového boha slnka, aby mohol opäť priniesť svetlo a energiu. V tomto období praktizujeme rituály spojené s rodinou.

Vo februári zase slávime Imbolc, viaže sa so zobúdzaním zeme, čistotou, novotou, s archetypom panny a s bohyňou Brigid. Je to ideálny čas na nové začiatky a zmeny v živote. Napríklad, ak chce niekto prestať fajčiť, alebo začať cvičiť, mal by to spraviť na tento sviatok.

V máji zase uctievame sviatok Beltain. Je to oslava lásky, vtedy sa robia aj svadby. Vo wiccanizme je to oslava tzv. veľkej svadby, ktorá je oslavou lásky a plodnosti.

Veľký význam má pre nás letný slnovrat v auguste. Je to obdobie hojnosti, úrody, hodovania. Ideálne sú vtedy rituály spojené s bohatstvom či ziskom. Užívame si vrchol tepla a leta a využívame slnčené lúče ako energiu boha, v našom živote.

Zemi vraciame to, čo nám darovala. Pôdu treba vždy pohnojiť, poliať, starať sa o ňu, aby opäť rodila. Vieme, že sme to my, ktorí potrebujeme zem, nie ona nás. Preto sa k nej musíme správať, s čo najväčšou pokorou a vďakou.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Ak niekto cíti, že práve Wicca je preňho to pravé, ako sa môže naučiť praktizovať ju?

Je to dlhý a náročný proces. Mágia nie je hra, treba ju študovať, venovať sa jej a ideálne je mať nejakého učiteľa, čo ju dobre pozná.

Treba začať od nuly a neustále sa vzdelávať. Človek si musí nájsť naozaj dobrého učiteľa aj literatúru, ktorú chce študovať. Ja ale preferujem život v komunite, pretože v nej ťa vedie hneď niekoľko ľudí, navzájom si pomáhate a podporujete sa.

Pre tých, ktorí sa chcú vzdelávať sami, je potrebné, aby sa naladili na cyklus prírody, preciťovali silu a energiu štyroch elementov a aby sa Matka Zem stala ich matkou, aby ju vnímali ako symbol plodnosti, hojnosti, lásky a transformácie.

Ľudia, ktorí k nám prídu prvýkrát často niečo hľadajú, niečo im chýba. Záujem o mágiu a čarodejníctvo mali možno už predtým, no nevedeli ho zúžitkovať. Často však pociťujú, že ich k tomu niečo silno priťahuje a nakoniec sa rozhodnú stať sa súčasťou Wicca.

Majiteľ prvého čarodejníckeho obchodu na Slovensku tvrdí, že mágiu sa vieš naučiť aj ty. Noro odkazuje, že stačí mať čisté úmysly
Zdroj: Norbert Meszároš

Aké levely vzdelávania existujú a kam až sa jedinec môže vypracovať?

Treba povedať, že naša škola prírodnej mágie ma základy od roku 1975 a je veľmi náročná. Prvýkrát prídeš ako novic, učíš sa základy, kolo roka, sabaty, terminológiu.

Keď sa človek naučí základy, stane sa čarodejníkom prvej úrovne. Dôležité je ale vzdelávať sa s čistou mysľou, čistým zámerom a nezneužívať svoju moc. Treba mať pokoru a nie hneď si myslieť, že ovládaš všetko.

Prepájame sa aj s inými komunitami napríklad v Anglicku. Približne po roku si človek už môže povedať, že má nejaké tie základy na praktizovanie, no vo Wicce je toho toľko, čo sa môžeme naučiť, že proces vzdelávania sa je neustály.

V roku 1975 navrhla rada čarodejníkov určitý systém, ktorý pri výučbe žiakov praktizujem aj ja. Teda ide o postupné otváranie zmyslov, nemôžeš hneď čakať, že zvládneš tie najťažšie veci.

Viem, že každý má danosti na niečo iné, z niekoho môže byť vďaka mágii dobrý terapeut, liečiteľ, veštec, záleží to na individualite každého.

Keď k tebe prídu ľudia hľadajúci pomoc, čo väčšinou žiadajú?

Väčšinou pomáhame skôr po emočnej stránke, na jednej strane som tak trochu psychológ a pomáham ľuďom. Ak príde niekto s chorobou, liečim ich pomocou byliniek. Nie je to však rýchly proces, ľudí vediem a dohliadam na to, aby sa ich problémy už viac nevrátili, môže to byť zdĺhavé, no tí, čo veria, že stačí iba párkrát zakrútiť kyvadlom a všetko je vyriešené, sú na omyle.

Problémy iných riešim dlhodobo. V rámci Avalon Magic nehľadáme len riešenie, ale aj príčinu problémov, ktorý daný klient má a keď ju pochopí, tak ju automatický lieči.

Domov
Zdieľať
Diskusia