Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti JOGA ZDRAVO
3. mája 2021, 15:55
Čas čítania 7:42
Sponzorovaný obsah

Kam na jogu v Bratislave? Vybrali sme TOP centrá

Kam na jogu v Bratislave? Vybrali sme TOP centrá
Zdroj: unsplash.com
ŠPORT BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Refresher ti prezradí, kam sa oplatí zájsť, ak chceš začať s cvičením jogy.

Už dávno si plánoval začať s cvičením jogy, no stále nevieš ako ani kde? V Bratislave nájdeš centier naozaj požehnane. Aby si ich prácne nemusel obchádzať všetky, my sme pre teba vybrali tie najlepšie joga centrá v Bratislave.

Článok bol vytvorený v minulosti a niektoré jeho časti, ako ceny či polohy konkrétnych štúdii, boli aktualizované.

JOGA ZDRAVO 

Druh: Fyziojoga
Trvanie: 75 min
Cena: Prvá hodina je zadarmo.
Mínus: Po prvej bezplatnej hodine si musíš zakúpiť členstvo. Členstvo je o trochu drahšie, ako je priemer v Bratislave (7,90 – 10,90 €), avšak vzhľadom na vybavenie prevádzky a free parking je to adekvátne.
Plus: Prvá hodina zdarma, krásne priestory aj vybavenie, veľmi príjemný prístup trénerky.
Naše  hodnotenie:  9,5/10

Na internete sme si našli centrum Joga zdravo. Ihneď nás upútalo pekné moderné spracovanie webu. Rezervovali sme si hodinu fyziojogy o 18.30 h a do mailu nám ihneď prišlo potvrdenie o prihlásení s užitočnými informáciami pred začiatkom lekcie, ktoré sú dôležité zvlášť vtedy, keď si začiatočník a ideš na lekciu prvýkrát. Joga zdravo sa nachádza na Trnavskej ceste v administratívnej budove Kauflandu. Veľkou výhodou je 3-hodinový parking zadarmo, takže si po docvičení môžeš rovno odskočiť na nákup. 

Už pri vstupe do priestorov sme ostali veľmi príjemne prekvapení. Recepcia, časť na posedenie, šatňa aj miestnosť na cvičenie pôsobili luxusne a navodzovali veľmi príjemnú atmosféru, až sa nám nechcelo ani odísť. Po príjemnom privítaní na recepcii sme sa  prezliekli v šatni a cupitali na hodinu, kde už čakali iba na nás. Prvá hodina je zadarmo, čo je naozaj bonus, keďže si jogu môžeš najskôr prísť vyskúšať, a keď ťa neosloví, jednoducho na ňu viac nepôjdeš. Dostali sme zároveň aj poukážku na 10-eurovú zľavu na prvé členstvo, čo klienta určite priláka prísť si opäť zacvičiť. 

V miestnosti na cvičenie vládla pohodová atmosféra, hrala uchu lahodiaca relaxačná hudba  a v sále bola pomocou osvetlenia vytvorená príjemná atmosféra na relax. Podložky na cvičenie a všetky pomôcky sme mali vopred nachystané, aby sme nerušili ľudí, ktorí už relaxovali v miestnosti. Po celej šírke miestnosti boli zrkadlá bronzovej farby, ktoré vytvárali intímnejší pocit pri cvičení a pomáhali nám kontrolovať sa pri vykonaní každej jogovej asány. Prvýkrát sme sa stretli pri cvičení s jogovými blokmi, ktoré nám mali pomáhať pri jednotlivých polohách alebo náročnejších cvikoch.

Trénerka bola veľmi príjemná, pomáhala nám a naprávala nás v pozíciách, vysvetľovala cvik po cviku. Aj na stránke centra je uvedené, že hodiny sú zamerané na zdravotný aspekt cvičenia jogy, a to tak, aby sa dosiahol čo najlepší efekt. Zameriavajú sa najmä na aktuálne civilizačné zdravotné problémy, ako sú bolesti chrbtice, šije a hlavy spôsobené nesprávnym držaním tela a sedavým spôsobom života. Jednoducho presne šité na nás. :-) Na recepcii sme sa dozvedeli, že okrem bežnej jogy majú v ponuke hot jogu (cvičí sa v miestnosti vyhriatej na 40 °C a pri 40 % vlhkosti), ktorá pomáha pri chudnutí a detoxikácii tela. Hot jogu je možné cvičiť skupinovo aj individuálne. Okrem iného tu nájdete pestrú ponuku masáží alebo môžete absolvovať diagnostiku pohybového aparátu u fyzioterapeuta a nastaviť si tak plán cvičenia na mieru pri individuálnom cvičení. 


YoGO Bratislava

Druh: Balík Be Sexy – stredne náročný

Cena: Pre pandemickú situáciu nie je možné zakúpiť si tento program. 

Trvanie: 60 min

Mínus: Problém s parkovaním v centre mesta.

Plus: Aj napriek skupinovej hodine cítiť individuálnejší prístup inštruktorky, pekné priestory, prvá hodina zadarmo, vysvetľovanie jednotlivých pozícií, kurz sa zameriava na power yogu.

Naše hodnotenie: 9,5/10

YoGO je jedným z prvých centier, ktoré v Bratislave začali s cvičením jogy, a svoju dlhoročnú tradíciu a vysoký štandard si udržiava doteraz. Dokonca má vlastné akreditované vzdelávacie centrum pre inštruktorov jogy. V hlavnom meste má 4 priestory, z toho dva v Starom Meste, jedno v Ružinove a jedno v Petržalke. Okrem toho je YoGO otvorené už aj v Nitre. My sme sa rozhodli navštíviť centrum na Gajovej ulici a využili sme možnosť prvej hodiny zadarmo.

YoGO funguje trochu inak ako väčšina centier. Máš na výber z dvoch balíkov podľa náročnosti, pričom každý balík je mesačný. My sme vyskúšali stredne náročný kurz Be Sexy, ktorý sľubuje program dynamickej power jogy zameraný na rýchly boj s podkožným tukom, vysokým krvným tlakom, nahromadeným stresom, bolesťami krku, chrbta, krížov aj kĺbov a na vyformovanie postavy. Cieľové partie sú brucho, stehná a zadok, takže rozhodne niečo pre dámy. Do miestnosti sa zmestí cca 20 ľudí, na hodine, na ktorej sme boli my, bolo menej osôb.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa YoGO (@yogo.sk),

Po jednej celej strane miestnosti sú zrkadlá, je v nej príjemné prítmie, znie tlmená hudba a k dispozícii sú aj karimatky. Hodinu viedla sympatická inštruktorka Vera, ktorá je zhodou okolností aj spolumajiteľkou YoGO centra. Musíme povedať, že nám vôbec neprekážal počet ľudí na hodine. Keďže je kurz zameraný na výuku základov jogy, účastníci sú usmerňovaní, aby jednotlivé pozície robili správne, a zo strany inštruktorky je cítiť oveľa individuálnejší prístup ako v iných centrách. 

Ak sa rozhodneš kurz navštevovať a s jogou už máš nejaké skúsenosti, stačí ti zaplatiť si Be Sexy, ktorý stojí 49 € v prime time a 39 € počas dopoludňajších hodín (ceny sa môžu momentálne líšiť – pozn. red.). Na nás urobilo YoGO skvelý dojem a určite ho odporúčame aj úplným začiatočníkom, ktorí doposiaľ nemajú s jogou skúsenosti. Ideálny je pre nich balík Start. 


HYC - Hot Yoga Centrum

Druh: Relax joga
Cena: V závislosti od permanentky 10 – 15 €/hod.
Trvanie: 60 min

Mínus: Povinná registrácia už pred prvou hodinou.

Plus: Veľa centier po celej Bratislave. Po hodine nás čakalo ovocie aj voda zdarma.
Naše hodnotenie: 7/10              

Z jogových centier v Bratislave je toto jedno z tých najdostupnejších. V meste nájdeš hneď tri centrá, jedno na začiatku Ružinova, druhé Pri Habánskom mlyne a tretie v Petržalke na Kopčianskej. My sme navštívili to v Ružinove a boli sme príjemne prekvapení.

HYC vlastní celé jedno poschodie na Klincovej ulici. Pred hodinou sa musíš registrovať a dostaneš kartičku, ktorú potom môžeš používať počas návštevy rôznych hodín. Po registrácii môžeš ísť do šatne, dostaneš vlastnú karimatku a cvičíš v sálach pred veľkými zrkadlami.

My sme si vybrali lekciu relax jogy a svoju funkciu naozaj splnila. Uvoľnila každý sval v tele, myseľ si dala na chvíľočku pauzu a cítili sme sa ako po dlhej dobrej masáži. Príjemným prekvapením bol aj učiteľ, ktorý na konci hodiny počas relaxácie sám zahral na píšťalku

Možno za to mohlo zameranie hodiny na oddychovú stránku cvičenia, no učiteľ nás vôbec nenapomínal a cviky vysvetlil len do tej miery, aby sme ich boli schopní opakovať. Ako neskúsení jogíni sme pochopiteľne často tápali, či cvičíme správne, no nápravy či hlbšieho vysvetlenia cviku sme sa nedočkali. Práca učiteľa so žiakmi bola neosobná a strohá. 


YOGA HOUSE 

Druh: Power yoga
Cena: 6 €
Trvanie: 60 min
Mínus: Horšie parkovanie, veľa ľudí na hodine.
Plus: Trénerka pomáhala pri náročnejších cvikoch, voda a ovocie v šatni na osvieženie, podložky k dispozícii.
Naše hodnotenie: 7/10

Yoga House sa nachádza na Panenskej ulici v budove, kde sídli aj Goetheho inštitút. Ten, kto sa vyzná v Bratislave, vie, že je to v blízkosti Prezidentského paláca, a teda v samom centre. Parkovanie je preto náročnejšie, takže je lepšie prísť po vlastných. Vyjdeš na druhé poschodie, kde je cez letné mesiace naozaj horúco, ale konkrétne pri joge to až tak neprekáža, práve naopak. 

Sály na precvičovanie sú dve a na stránke centra nájdeš bohatú ponuku rôznych typov jogy od základnej pre začiatočníkov cez vital, bodyforming, mindful stretch, gravid až po relax jogu. My sme boli vyskúšať power jogu. V miestnosti máš k dispozícii aj karimatky, takže si nemusíš brať svoju, a pripravená je aj voda či ovocie na osvieženie. Veľké plus! 

Trénerka jogy bola milá a komunikatívna. Na náš vkus bolo v miestnosti trochu veľa ľudí, zhruba 13, a trénerka sa nemala šancu venovať každému osobitne.

Pri ťažších pozíciách však prišla k niektorým jednotlivcom a pomáhala im. Počas hodiny hrala upokojujúca hudba a do miestnosti prenikali lúče zapadajúceho slnka, takže atmosféra bola taká, ako sa na joge predpokladá. Celkový dojem je teda pozitívny. 


Lotus joga

Druh: Cvičenie pre zdravý chrbát a oči
Cena: 7 €
Trvanie: 75 min
Plus:
 Príjemná atmosféra,  individuálny prístup, skúsený učiteľ.
Mínus: Problémy s prihlásením online. (Momentálne sa môže líšiť – pozn. red.)
Naše hodnotenie: 9/10

Priamo v centre mesta na Kuzmányho ulici nájdeš joga centrum Lotus. Už pri vstupe máš pocit, že si sa ocitol v tradičnom indickom štúdiu. Dizajn dokonale korešponduje s myšlienkou, príjemné vonné tyčinky, ázijské motívy, milý recepčný.

Na hodinu sme sa museli vopred zaregistrovať cez internet. Problém však nastal, keď nás recepčný nevedel nájsť v zozname, no netváril sa, že by to bolo niečo, s čím sa ešte nestretol. Hoci nám prišiel registračný mail do schránky, v systéme centra sme neboli. Našťastie z toho nebol nijaký problém a na hodinu nás pustili. Potom prišli už iba samé príjemné zážitky. 

Učiteľ sa hneď zaujímal, odkiaľ sme, prečo chceme cvičiť jogu, a keďže sme si vybrali cvičenie na zdravý chrbát, pýtal sa nás, či nás trápia bolesti chrbta, aké máme s jogou skúsenosti, skrátka, jeho prístup bol veľmi milý a priateľský. Karimatky na cvičenie boli tiež k dispozícii a cvičilo sa v dvoch veľkých miestnostiach s veľkými dvojkrídlovými dverami otvorenými dokorán. 

Počas hodiny lektor  všetko vysvetlil do detailu a okrem pokynov k cvikom nám rozprával aj o tom, ktorý orgán práve precvičujeme, na čo všetko môže byť cvik dobrý a aké sú možné varianty. Ak sme si neboli istí, hneď nám pomohol, napravil nás, ak sme cvičili nesprávne, a každému sa počas hodiny venoval. Bolo cítiť, že jogu praktizuje naozaj dlhodobo a pozná všetky možné účinky cvičenia.


Joga premena

Druh: Joga vonku
Trvanie: 90 min
Cena: 5 €
Plus: Čerstvý vzduch v Sade Janka Kráľa.
Mínus: Náročné a nedostatočne vysvetlené cviky.
Naše hodnotenie6/10

Pre zaujímavosť sme si vyskúšali aj cvičenie vonku v Sade Janka Kráľa. Samozrejme, že má kopu výhod, a to hlavne v lete a na jar, keď je vonku príjemne a ty si môžeš pretiahnuť svaly na čerstvom vzduchu v prírode. Treba však počítať aj s tým, že budeš cvičiť na nerovnom povrchu a pokoj ti nedajú ani mušky a mravce lezúce po karimatke, tú si musíš priniesť vlastnú.

Vybrali sme si cvičenie so začínajúcou mladou lektorkou. Na hodine sa stretol mix všetkých možných vekových skupín a ľudí, ktorí jogu cvičia už roky, s úplnými začiatočníkmi.

Kam na jogu v Bratislave? Vybrali sme TOP centrá
Zdroj: Facebook/Joga Premena

Lektorka nám predviedla rôzne variácie cvikov aj náročnejších, aj jednoduchších, aby si každý prišiel na svoje. Niektoré však boli jasne určené iba pre pokročilých a úplný začiatočník by ich zvládal iba s veľkými ťažkosťami. Hoci nás pri cvikoch naprávala a ukazovala správnu verziu, ak sme niečo robili zle, samotné ukážky boli niekedy pre človeka, ktorý takého cviky vidí prvýkrát, mätúce

Cvičenie jednoznačne odporúčame skúsenejším, ktorí dokážu držať tempo aj s náročnejšími variáciami polôh. Hodina trvala 90 minút, čo už samo osebe dá začiatočníkovi celkom zabrať.


JOGA ASANA v MEDICKEJ ZÁHRADE

Druh: Ranná joga pre začiatočníkov
Trvanie: 60 min
Cena: 4 €/ranné cvičenie 60 minút; 5 €/večerné cvičenie 75 minút
Mínus: Treba si priniesť podložky.
Plus: Atmosféra, individuálny prístup trénera, cena.
Naše Hodnotenie: 9/10

Na jogu v Medickej záhrade sme boli zvedaví asi najviac. Od 1. mája do 26. augusta máš možnosť zúčastniť sa každý utorok a štvrtok o 7.30 alebo 18.30 na hodine jogy priamo v peknom prostredí mestského parku. Cvičí sa len za pekného počasia, logicky. 

My sme si vybrali rannú jogu, ktorá má rozhodne svoje čaro. Keďže nebolo až také teplo a v parku tak skoro takmer nikto nebol, podčiarkovalo to celkovú atmosféru. Na webovej stránke centra sa uvádza, že si treba priniesť vlastné podložky, takže na to treba myslieť. Ak nemáš karimatku, stačí ti aj osuška alebo uterák, keďže sa cvičí na tráve, je to teda pohodlné. 

Kam na jogu v Bratislave? Vybrali sme TOP centrá
Zdroj: Joga Ásana

Príjemne nás prekvapilo, že na ranné hodiny nechodí veľa ľudí, dohromady nás tam bolo asi šesť. Tréner sa každého spýtal, či má skúsenosti s jogou, ak áno, aké. Rovno nás totiž upozornil, že táto hodinu bude možno trochu iná, ako sme doteraz zažili. A skutočne to tak bolo. Síce nám nehrala hudba a nemali sme zapálené sviečky, pozornejšie sme sa sústredili na každý jeden pohyb, sval a pozíciu.

Tréner ku každej z nás prišiel (čo na hodinách, kde cvičí asi 15 ľudí, nie je určite možné) a opravil nás, upozornil, ktorý sval máme zapojiť a čo máme pri tom cítiť. Celé cvičenie trvalo asi 60 minút a na záver sme si verbálne zopakovali všetky cviky a to, ktoré svaly sme pri nich namáhali. Ak niekto nie je ranné vtáča alebo nestíha do práce, hodiny jogy v Medickej sú aj podvečer.

Domov
Zdieľať
Diskusia