Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. septembra 2018, 13:13
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Najsilnejší halucinogén na svete: DMT ťa zavedie do inej úrovne existencie a rozpustí tvoje ego

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Má však táto zázračná zlúčenina aj terapeutické využitie?

Redaktor ani redakcia Refresher.sk/cz nepodporujú užívanie legálnych či nelegálnych drog. Článok má iba informačný charakter.

Všeobecne je považovaný za jeden z najsilnejších halucinogénov, resp. psychedelík, ktoré nám sú zatiaľ známe. DMT alebo tiež N, N-dimetyltryptamín je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina. Okrem toho, že sa nachádza vo väčšine rastlín a živočíchov, v malých množstvách ju produkuje aj naše telo, kde sa jeho funkcia dáva do súvislosti so snívaním, no stále ide iba o dohady.

Taktiež je známa ako aktívna halucinogénna zlúčenina v nápoji ayahuasca, ktorý sa používa na rituálne účely domorodými kmeňmi v Amazonke. Z dažďových pralesov Južnej Ameriky sa ale DMT pomaly dostáva aj do západných kultúr, kde sa užíva ako halucinogén pre svoje spirituálne a myseľ rozširujúce účinky, no v posledných rokoch sa aj ľudom „zo západu“ viac pozdáva ayahuasca prijímaná pod kontrolou šamanov priamo v amazonskej džungli. Vznikol tak akýsi „drogový turizmus“. 

Najsilnejší halucinogén na svete: DMT ťa zavedie do inej úrovne existencie a rozpustí tvoje ego
Zdroj: wikipedia.org / Spyridoula Anna Pappa

História

Užívanie DMT sa datuje až do 8. storočia, kedy sa používalo ako zložka šňupacích zmesí. Najstarším dôkazom užívania dimetyltryptamínu bol nález „yopo“, šňupacej zmesi obsahujúcej DMT, 5-MeO-DMT a bufotenin, ktorý bol nájdený v severnom Čile. Prvé zmienky o užívaní ayahuascy zasa pochádzajú zo 17. storočia, avšak odborníci sa domnievajú, že užívaná bola už stovky alebo tisíce rokov predtým.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

V novodobej histórii bolo DMT syntetizované až v roku 1931 kanadských chemikom Richardom Helmuthom Fredrickom Manskeom. O jeho popularizáciu sa ale zaslúžil iný muž. Bol to Dr. Stephen Szara, ktorý sa zúčastnil tradičného juhoamerického náboženského obradu. Následne prvýkrát pred širokou verejnosťou v roku 1956 demonštroval, že DMT vyvoláva halucinácie, deformáciu priestorového aj časového vnímania, poruchy myšlienok a eufóriu.

Domov
Zdieľať
Diskusia