Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2018, 3:05
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Z4-ka je späť. Športový roadster od BMW zaujme svojským dizajnom i parádnou technikou

TECH BMW
Uložiť Uložené

Po niekoľkoročnej prestávke sa do portfólia BMW vracia ikonický roadster.

To, že BMW chystá znovuzrodenie športového modelu Z4, bolo zrejmé už nejaký ten piatok, navyše, v posledných týždňoch príchod novinky potvrdil aj vskutku veľký únik fotografií. K oficiálnemu odhaleniu napokon dochádza podľa plánov až pri príležitosti tohtoročného podujatia Concours d’Elegance v Pebble Beach. Dvojmiestny kabriolet zaujme už na prvý pohľad, či už svojimi dynamickými krivkami alebo samotnými parametrami. Novinku totiž hneď v úvode spoznávame vo verzii M40i, ba čo viac, dokonca vo vyšperkovanom balení s dodatkom First Edition.

 

Z4-ka je späť. Športový roadster od BMW zaujme svojským dizajnom i parádnou technikou
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Limitovaná špeciálna edícia roadsteru sa inšpiruje nielen agilitou, precíznosťou a dynamickým riadením typickými pre modely BMW M Performance, ale zároveň aj ich mimoriadne dômyselným dizajnom a vybavením vrátane naozaj zaujímavej metalízy vo farbe Frozen Orange. Nová Z4-ka nadväzuje tvarmi na minuloročný koncept, ktorý si svoju premiéru odkrútil práve v Pebble Beach. Základná koncepcia sa pritom nemení - krátke previsy, uprostred vozidla umiestnený kokpit, nízke ťažisko, dokonale vyvážené rozloženie hmotnosti v pomere 50:50 či široký rozchod predznamenávajú ideálne predpoklady pre perfektnú obratnosť a povestnú radosť z jazdy.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

Srdcom vyhotovenia Z4 M40i First Edition bude radový šesťvalec s výkonom 250 kW / 340 koní. Nechýba športové odpruženie s elektronicky kontrolovanými tlmičmi, brzdový systém M Sport a elektronicky ovládaný diferenciál M Sport v prevodovke zadnej nápravy. Ako uvádza samotná automobilka, takto vybavenej Z4-ke nebude robiť problém akcelerovať na rýchlosť 100 km/h len za 4,6 sekundy.

 

Z4-ka je späť. Športový roadster od BMW zaujme svojským dizajnom i parádnou technikou
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Dizajn Z4-ky je opäť relatívne svojský, na druhú stranu si zachováva viaceré tradičné riešenia, ktoré poznáme v rámci značky BMW. Zaujímavosťou sú povestné ľadvinky, ktoré už nemajú vertikálne lamely vo vnútri, ale akúsi efektnú sieťovú štruktúru. Aj špičkové full-LED svetlomety dostali unikátny tvar, inak tomu nie je ani v prípade zadnej časti, kde nájdeme pekne zapustenú odtrhovú hranu. Vyhotovenie First Edition navyše ponúka aj osobité prvky dizajnu a vybavenia, ktoré exkluzívnym spôsobom umocňujú športového ducha vozidla. Vo veci nie je len spomínaný lak, ale aj antracitová plátená strecha, 19" dvojfarebné disky či tmavé lišty a detaily s lesklým povrchom z dielne BMW Individual. 

Ako von, tak i dnu ide o hru na rýdzo športový charakter nového BMW Z4. Kokpit s dôrazom na polohu vodiča zvýrazňujú dynamické, dopredu plynúce línie. Interiéru modelu prvej edície dominuje obloženie z čiernej kože Vernasca s ozdobným prešívaním spoločne s elektronicky nastaviteľnými sedadlami s pamäťovou funkciou, voliteľným ambientnym osvetlením a priestorovým zvukovým systémom Harman Kardon. Ako sme už mohli vidieť pri novej X5-ke, budíky pred vodičom sú plne digitálne a aj centrálny displej infotainmentu iDrive prešiel značnou modernizáciou.

Odporúčané
BMW 5 má nové plug-in hybridné verzie. Jedna z nich je jedinou možnosťou, ako sa dostať k benzínovému šesťvalcu BMW 5 má nové plug-in hybridné verzie. Jedna z nich je jedinou možnosťou, ako sa dostať k benzínovému šesťvalcu 30. septembra 2023, 10:00

Už čoskoro, presnejšie 19. septembra, sa dočkáme podrobných informácií aj o zvyšných verziách, ktoré budú krátko po predstavení nasledovať. Asi nikoho neprekvapíme, keď napíšeme, že autosalónovú premiéru si BMW Z4 odkrúti na veľtrhu v Paríži, na trh sa následne novinka dostane začiatkom budúceho roka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia