Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2018, 10:32
Čas čítania 0:00
Sona O.

Skončí sa výrub v bratislavských lesoch? Mestský lesopark by sa mal stať novým národným parkom

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVNÝ RUCH TURISTIKA
Uložiť Uložené

Bratislavčania sa konečne dočkali, ich prírodu chcú zachrániť mestskí poslanci aj aktivisti.

Aj ty máš rad prechádzky na Devíne, Kamzíku či v Horskom Parku? Bratislavské lesy sú jediným miestom, kde si môžu obyvatelia mesta oddýchnuť od ruchu a stresu ich každodenného života. Hoci sa v poslednej dobe turizmus v oblasti celkom zmáha, ešte stále dochádza k zásahom, ktoré prírodu drancujú a ničia.

Veľký výrub stromov je hlavným problémom na Devínskej kobyle, tam hospodári štát prostredníctvom lesov SR. „Úroveň a spôsob ťažby na tomto území dostatočne nezohľadňuje jeho rekreačný potenciál, ale ani potrebu ochrany prírody masívu Devínskej Kobyly,“ vyjadril sa Jaromír Šíbl pre Bratislavadeň.sk

 

Skončí sa výrub v bratislavských lesoch? Mestský lesopark by sa mal stať novým národným parkom
Zdroj: Wikimedia (Svetovid)

Podobný problém trápi aj oblasť Vydrice, kde hospodári ako štát tak aj mesto Svätý Jur. Preto ideálnou predstavou pre ochranárov prírody je rozšíriť chránené územie a obnoviť tak Veľký bratislavský lesopark.

"Podarilo sa nám vyčleniť v ďalšom rozpočte peniaze na pokračovanie v začatej úspešnej práci a vysvetliť poslancom, aký poklad v podobe Karpát máme na území mesta. Výsledkom tejto etapy by malo byť detailnejšie rozpracovanie a schválenie zonácie, definitívne vyriešenie dopravy v území prípadne budovanie kúpeľného charakteru lokalít, ktoré sú na to zonáciou určené. Ambíciou pracovnej skupiny je spolu s Mestskými Lesmi, magistrátom a vládou pripraviť podklady pre vyhlásenie časti lesov v dotyku s Bratislavou za národný park,“ povedal Kaliský.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Zonácia lesov bude prebiehať podľa stupňa ich ochrany. Napríklad, populárne turistické lokality Kamzík, Kačín Partizánska lúka či Horáreň Krasňany budú spadať pod prvú zónu, ktorou je oblasť intenzívnej rekreácie. Tam by sa mal postupne výrub stromov stať iba druhotnou činnosťou. 

Miesta budú v prvom rade slúžiť domácim aj návštevníkom na oddych či šport a výrub sa obmedzí hlavne na budovanie cyklotrás a turistických chodníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia