Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2018, 16:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Len 23-ročný Holanďan spúšťa obrovský projekt na čistenie oceánov. Veľké plávacie siete nás majú zachrániť pred plastami

ZAUJÍMAVOSTI MORE ODPAD
Uložiť Uložené

Ekológ Boyan Slat stojí na čele poriadne odvážneho projektu.

Už v roku 2015 sme ťa stihli informovať o plánoch mladého holandského ekológa menom Boyan Slat, ktorému sa podarilo skonštruovať revolučné čistiace zariadenie. Odpad dokáže zbierať približne 7000-krát rýchlejšie a 30-krát lacnejšie než iné metódy. Na všetko používal dlhé plávacie zberače s rozpätím približne dva kilometre.

Tými jednoducho čistí oceán, rovnako ako fungujú napríklad stierače na aute. Momentálne 23-ročný Boyan nazval celý projekt The Ocean Cleanup, aj keď sa udialo veľa technických zmien. Z pôvodných dvoch kilometrov sa rozpätie skrátilo na asi šesťdesiat metrov, no plávacích "stieračov" bude postupne viac. Odpad budú lapať do nylonových sietí a o ich pohyb sa postarajú morské prúdy.

Spustenie projektu je naplánované už na 8. septembra, kedy budú plávacie siete vypustené do vôd Tichého oceánu a my sa už nemôžeme dočkať výsledkov fantastickej iniciatívy len 23-ročného ekológa. Na výsledky a zistenie, či je celá metóda vôbec efektívna, si musíme ešte počkať – siete boli totiž zatiaľ testované len v minimálnom množstve v Japonsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia