Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2018, 12:35
Čas čítania 0:00
Sona O.

Mladá fotografka bojuje proti ženským stereotypom. Čínske dievčatá ukazuje ako nezávislé a silné

KULTÚRA ČÍNA NAHOTA
Uložiť Uložené

Luo Yang je 34-ročná fotografka, ktorá chce zmeniť vnímanie žien v krajine.

Ženy sú krásne, jemné, dokonalé stvorenia. Aspoň tak ich často vníma väčšinová spoločnosť. Už dávno síce neplatí, že žena patrí iba do kuchyne, no stále pretrvávajú určité stereotypy prinášajúce očakávania aj predsudky. O to viac v štátoch, ako je napríklad Čína, kde dievčatá aj ženy žijú v prísnych podmienkach a ich pozícia v spoločnosti je častokrát jasne stanovená. 

Proti týmto stereotypom sa rozhodla bojovať čínska fotografka Luo Yang. Ženy zobrazila v prenajatých apartmánoch, prirodzené, nedokonalé, nahé, zraniteľné aj silné a nezávislé. "Mojím cieľom bolo zachytiť primitívny mladý stav žien, ktorý je podľa mňa krásny," povedala 34-ročná umelkyňa pre CNN. "Všetko sú to dievčatá a nie iba vekom. Ide skôr o dievčenský stav mysle."

Ženy zobrazila v rôznych polohách. Niektoré stoja na balkónoch a pozorujú ruch mesta pod nimi, iné fajčia cigarety alebo sú zachytené s partnermi. Luo chcela týmto intímnym pohľadom do ich života ukázať, ako žije generácia dnešných mladých ľudí v Číne, ale aj bojovať proti stereotypom.

"V Číne existuje pre ženy veľa tradičných definícií a limitov. Ja som sa ale rozhodla ukázať diečatá s ochlpením a nedokonalosťami, pretože spolu protestujeme proti väčšinovým stereotypom o ženách. Väčšina objektov v sérii sú nezávislé a slobodné a takýchto dievčat vidím v Číne čoraz viac, ako sa menia časy."

Luo sa nebojí ani nahoty či sexuálnych menšín

"Dúfam, že dievčatá vôkol mňa, tak isto ako ja, budú môcť žiť slobodnejšie a hnať sa za svojimi snami," povedala mladá umelkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia