Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2018, 3:16
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na Faerských ostrovoch sa more zalialo krvou z tiel zabitých veľrýb. Krutý lov je miestnou každoročnou tradíciou

ZAUJÍMAVOSTI FAERSKÉ OSTROVY
Uložiť Uložené

Takmer 200 zabitých cicavcov spôsobilo na pobreží množstvo krvi a veľký zápach.

Faerské ostrovy na severe Atlantického oceánu medzi Škótskom a Islandom sa opäť sfarbili do krvi. Začal sa tu totiž každoročný lov veľrýb, čo vyvolalo pobúrenie a hnev zo strany ochranárov a aktivistov. Domáci však toto nehumánne zabíjanie desiatok cicavcov argumentujú tým, že ide o dlhoročnú tradíciu a rovnako tak o zanedbateľný počet mŕtvych zvierat. Smutné je, že krutej atrakcie sa vždy zúčastňuje veľké množstvo turistov, no najmä miestnych s deťmi.

Krvilačný rituál s názvom Grindadráp sa koná každý rok v lete a ide o nekomerčný lov, ktorého sa môže zúčastniť ktokoľvek. Rybári najprv prostredníctvom lodí naženú desiatky veľrýb do plytkej zátoky, kde sa im následne snažia poškodiť miechu, aby smrť nastala čo najrýchlejšie. Podľa všetkých informácií sa tohtoročný počet zabitých cicavcov odhaduje na viac ako 180 a celé toto hrozivé "divadlo" trvalo hodinu a pol.

V minulosti bol veľrybí tuk a mäso plné proteínov, železa, karnitínu a vitamínov, no rovnako aj nie veľmi blahodarnej ortuti, využívane najmä na zimné zásoby domácich. V 21. storočí však tradícia podobného typu nemá miesto a ani opodstatnenie. Druh vraždenej veľryby s názvom kulohlavec čierny (Globicephala melaena) je navyše známy už od 15. storočia a na celom svete sa nachádza necelých 800-tisíc týchto cicavcov.

Rybári údajne musia získať najprv špeciálne povolenie na krvilačný lov. Podľa všetkého sa metódy spojené s krutou tradíciou od jej začiatkov zlepšili, no množstvo ochranárskych skupín proti nej stále vytrvalo bojuje. Najznámejšou je organizácia Sea Shepherd, ktorá sa snaží zakázať pravidelný lov, čím by zachránili nevinne trpiace cicavce.

Domov
Zdieľať
Diskusia