Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2018, 12:00
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vogue už viac nebude pracovať s modelkami pod 18 rokov

MÓDA MÓDNY PRIEMYSEL VOGUE
Uložiť Uložené

Módny magazín Vogue sa rozhodol nespolupracovať s modelkami pod 18 rokov. Chce uchrániť ich psychiku aj zdravie.

Iba včera vydal magazín Vogue  revolučný článok, ten má vo veľkom zmeniť tvár ich pôsobenia na módnom trhu. V článku sa Maya Singer zaoberá najmä mladými modelkami pod 18 rokov, ktoré musia čeliť obrovskému tlaku vo svojej každodennej práci.

Veľa návrhárov, fotografov aj časopisov preferujú modelky v pubertálnom veku, ktoré sa ešte stále fyzicky aj psychicky vyvíjajú. Častokrát je to práve preto, lebo sa zmestia do menších veľkostí ako dospelé ženy. Vzniká tak nielen nebezpečný ideál ženskej krásy spočívajúci v neprirodzenej vychudnutosti 16-ročných dievčat, ale aj ideál večnej mladosti, ktorý odpisuje staršie ženy na vedľajšou koľaj.

Okrem toho, že tento trend vytvára v spoločnosti nezdravé predstavy o ženskosti a kráse, mladé modelky odsudzuje na kariéru plnú extrémneho stresu už od veľmi nízkeho veku. Dievčatá musia podstupovať nebezpečné diéty, pracovať obrovský počet hodín a stávajú sa majetkom módnych spoločností.

Vogue už viac nebude pracovať s modelkami pod 18 rokov
Zdroj: unsplash.com

Zamestnávatelia dievčatá väčšinou nedokážu pripraviť na nástrahy číhajúce vo svete módneho pozlátka. Drogy, alkohol, nekonečné párty, nie je divu, že veľa z nich potom končí závislých na kokaíne a podobných omamných látkach či so psychickými problémami a poruchami príjmu potravy.

Odporúčané
Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) 23. septembra 2023, 14:30

Krehké sebavedomie mladých žien je neustále napádané nárokmi agentúr a ich zákazníkov a v honbe za novou zákazkou či fotkou v slávnom magazíne sú mnohé ochotné siahnuť si až na úplne dno svojich síl. 

"Už viac nie! Nemyslíme si, že je to správne, nie je to správne pre našich čitateľov a nie je to správne ani pre mladé modelky bojujúce za fotky na našich stránkach," vyjadrila sa Singer. "Aj keď nemôžeme zmeniť minulosť, môžeme sa zaviazať lepšej budúcnosti."

Vogue už viac nebude pracovať s modelkami pod 18 rokov
Zdroj: unsplash.com

Najvplyvnejší módny magazín Vogue sa tak zaviazal, že nebude prijímať modelky mladšie ako 18 rokov. Nebudú sa objavovať v žiadnych z ich módnych editoriálov a na stránkach ich čitatelia uvidia iba ak s nimi Vogue spraví rozhovor alebo bude samotná modelka hlavným predmetom článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia