Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2018, 20:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Poliak oslávil 25. narodeniny, ale zostal uväznený v tele 12-ročného chlapca. O plnohodnotný život ho pripravila vzácna choroba

ZAUJÍMAVOSTI POĽSKO
Uložiť Uložené

Mladý Tomasz sa však v boji so svojou chorobou nevzdáva.

Do svojich 7. narodenín žil Poliak Tomasz Nadolski život bežného mladého chlapca. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mal trpieť akýmkoľvek skrytým ochorením, ale postupom času zostávali on, rodičia aj lekári prekvapení.

Tomasz začal po každom jedle zvracať, zostal vychudnutý až do bodu, že si z neho spolužiaci v škole uťahovali, a lekári mu pritom diagnostikovali jednu psychickú poruchu za druhou.

Až po dlhšom čase im napadlo, že by za stavom mladého chlapca mohlo stáť aj fyziologické ochorenie. Diagnostikovali mu Fabryho chorobu, čo je dedičná porucha metabolizmu spôsobujúca hromadenie konkrétneho typu tukov na viacerých miestach.

Poliak oslávil 25. narodeniny, ale zostal uväznený v tele 12-ročného chlapca. O plnohodnotný život ho pripravila vzácna choroba
Zdroj: NTV

Silný Poliak sa nevzdal a chorobe sa postavil čelom, lenže dnes má 25 rokov a vyzerá ako 12-ročný chlapec. Každý deň trpí nepredstaviteľnými bolesťami, zažíva muky a bez špeciálne vyrobených topánok nedokáže prejsť ani krok.

Každý mesiac mu štát posiela na účet invalidný dôchodok, čo je necelých 200 eur, a tak si nemôže dovoliť drahú liečbu, ktorá bola na Fabryho chorobu vyvinutá. Usmialo sa naňho šťastie, pretože po zverejnení príbehu a ťažkostí na internete sa výrobca liekov rozhodol zaobstarať terapiu mladému Poliakovi úplne zadarmo.

Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30

Tomasz však netuší, či bude môcť byť v živote šťastný. Choroba mu rozbila vzťahy s kamarátmi aj rodinou a nemôže prijímať ani bežnú stravu, pretože ju nedokáže spracovať.

Každý deň preto 20 hodín strávi pripojený na hadičky, ktoré mu do tela dodávajú živiny potrebné na prežitie. Choroba sa nedá celkom vyliečiť, ale jej postup je možné spomaliť a uvoľniť príznaky, na čom Tomasz momentálne pracuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia