Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2018, 19:40
Čas čítania 0:00
Sona O.

Ak vieš, ako na to, dokážeš cestovať úplne zadarmo. Blogerka ťa naučí, vďaka čomu prešla svet bezplatne

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA
Uložiť Uložené

Aj tie najodvážnejšie sny sa môžu stať realitou, keď vieš, ako na to.

Jordyn Kramer je mladá cestovateľka a blogerka, ktorá svojimi dobrodružstvami oslovila už viac ako 22-tisíc fanúšikov sociálnej siete Instagram. Za päť rokov sa jej podarilo precestovať neuveriteľných 55 krajín a stále sa nehodlá usadiť. 

Ako to už býva, keď sa ti darí, vždy sa nájdu nejakí závistlivci, ktorí majú pocit, že si svoje šťastie získal neférovým spôsobom a majú potrebu začať sa rýpať v tvojom živote. "Keby som dostala niklák, vždy keď sa ma niekto spýta: 'Ako to, že tak veľa cestuješ?'  'Kto ti za to všetko platí?'  'Máš vôbec prácu?', tak by som si už teraz mohla kúpiť môj vlastný ostrov," hovorí blogerka. 

Ľudia si väčšinou myslia, že má bohatého frajera či rodičov, ktorí financujú jej cestovanie. Avšak pravda je niekde úplne inde. Jordy sa rozhodla vyjsť s pravdou von a opísala, ako sa dostala ku kariére cestovateľky. Nechaj sa inšpirovať a možno sa aj tebe sa podarí splniť si sny.

Práca od 9 do 5

Jordy začínala tak ako dnes väčšina mladých ľudí. Usadila sa v stabilnej práci, dostávala stály plat a platila nájom. Avšak veľmi rýchlo zistila, že takéto fungovanie ju ubíja. "Vedela som, že potrebujem urobiť nejaké zmeny a to rýchlo. Úplne ma fascinovali cestovateľské fotografie, webové stránky luxusných hotelov a dni som trávila tak, že som si predstavovala, ako cestujem z jednej úžasnej destinácie druhej," opisuje blogerka.

Zameraj sa na svoje sny

Vzdať sa istoty, peňazí a zázemia vôbec nie je ľahké, no tvoje sny vyžadujú obetu. Pochopila to aj Jordy a v práci, ktorá ju nenapĺňala, dala jednoducho výpoveď

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Podarilo sa jej nájsť voľnejšie zamestnanie a stala sa freelance komunity manažérkou. Firma, pre ktorú začala pracovať, súhlasila, že jej dá dostatok priestoru na cestovanie a dokonca ju vysielali aj na služobné cesty

Okrem toho pracovala pôvabná blondínka ako fit modelka (testovala konfekčné veľkosti značiek) pre súkromných klientov. Vďaka tomu tak získala dostatok peňazí a mohla navštíviť svoje vysnívané destinácie. Dostala sa do Grécka, Talianska, Veľkej Británie, Chorvátska aj Švédska. 

Avšak idylka sa jedného dňa skončila.

Prekonávaj prekážky

Každý jeden úsmev, krásny zážitok či nezabudnuteľná spomienka niečo stojí. Život ťa bude skúšať a aj keď budeš mať pocit, že už máš všetko, čo si môžeš želať, prekážky ťa na ceste neminú.

Spoločnosť, pre ktorú Jordy pracovala, robila personálne zmeny a ona sa ocitla opäť nezamestnaná. "Strach, ľútosť, úzkosť naplnili moje brucho ako veľký balón. Všetko moje zamestnanecké bezpečie bolo zrazu preč. Vtedy by to bolo také ľahké prihlásiť sa na ďalšiu prácu na plný úväzok. Ale nevzdala som to, rozhodla som sa ísť  si za svojím snom, pretože som vedela, že keď cestujem, som tou najlepšou a najšťastnejšou verziou samej seba."

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Blogerka mala vtedy celkom slušné úspory, ktoré sa rozhodla minúť na rýchlokurz cestovateľskej žurnalistiky. Nakúpila si tie najlacnejšie letenky a navštívila Libanon, Francúzsko, Španielsko, Rusko a Turecko, aby si mohla vybudovať hodnotný obsah na blog.

Vďaka tomu začala spolupracovať s hotelmi a ubytovanie zadarmo vymieňala za reklamu na jej sociálnej sieti. "Čím tvrdšie som pracovala, tým viac príležitostí sa mi naskytlo," hovorí.

Buď samým sebou a sústreď sa na ceny

"Oslovila som turistické agentúry a výmenou za cestovanie zadarmo, som im poskytla priestor na mojom blogu. Vďaka tomu, že som bola iniciatívna, mohla som ísť, kam som len chcela. Od slnečných pláží na Seychelách a Maldivách až po veľké mestá ako Tokyo a Bangkok. Svet pre mňa nemal žiadne limity.

Vedela som, že sa musím ísť pozrieť na polárnu žiaru na Island, zaplávať si s delfínmi na Zanzibare a potápať sa v Dubaji. Za päť rokov som takto precestovala 55 krajín."

Blogerka tvrdí, že tieto možnosti neprišli sami od seba. Je za nimi naozaj tvrdá práca, vyhľadávanie a skúmanie možností, editovanie, vytváranie dobrého obsahu, ktoré sa nakoniec vyplatili.

"Mala som víziu, nastavila som si ciele, zariskovala som, aby som mohla žiť svoj sen."

Nenechaj sa odradiť

Jordy tvrdí, že za každým veľkým úspechom je práca. Podľa nej by si sa nemal báť byť agresívny a ísť si tvrdo za tým, čo je pre teba dôležité. Nech už tvojím snom čokoľvek, nikdy si neprestávaj veriť.

Buď kreatívny a finančne sa vynájdi

Zarobiť sa dá vždy, môžeš napríklad predať svoje nepotrebné veci na ebay, aby si si našetril na výlet. Musíš byť skrátka vynaliezavý a niekedy obetovať veci, ktoré pre teba nie sú až také dôležité, aby si dosiahol to, čo naozaj chceš.

Ver svojej intuícii a neboj sa riskovať

Zo začiatku to bude ťažké, budeš sa báť, pocítiš neistotu, možno niekedy aj ľútosť, no ak sa nevzdáš, výsledok sa seba nenechá dlho čakať. Niektoré rozhodnutia, ktoré budeš musieť urobiť, budú naozaj strašidelné, možno dokonca bolestné, no pomôžu ti splniť si sny.  

 

Floating through the weekend like... ✌

Príspevok, ktorý zdieľa Jordyn Christine (@theblondevagabond),

Domov
Zdieľať
Diskusia