Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2018, 12:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Pred 50 rokmi zomreli desiatky Slovákov pri nečakanom útoku sovietskych vojsk, táto kampaň ti to originálne pripomenie

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO VOJNY
Uložiť Uložené

Výkriky "Prečo?!" sa ozývali z každého kúta, keď sovietske vojská obsadili celé Česko-Slovensko.

Historické udalosti, ktoré tvorili obraz dnešného Slovenska si musíme pripomínať, zvlášť, ak pri nich zomreli desiatky nevinných ľudí. Možno si zo školy ani len nepamätáš august 1968, kedy na územie Česko-Slovenska vpadli vojská na čele so Sovietskym zväzom. Nasledovalo vraždenie a tvrdá vojenská okupácia, ktorej vtedy nikto nerozumel.

Päť socialistických armád v priebehu jednej noci, 21. augusta 1968, vtrhlo cez naše hranice – ľudia však nemali poňatia prečo. Výkriky Nerozumieme sa šírili povetrím celý večer a práve ich 50. výročie si už čoskoro pripomenieme. Vojská Varšavskej zmluvy totiž Slovensko navždy zmenili a na tak čiernu škvrnu v našej histórii sa skrátka nedá zabudnúť.

Pred 50 rokmi zomreli desiatky Slovákov pri nečakanom útoku sovietskych vojsk a táto kampaň ti to originálne pripomenie
Pred 50 rokmi zomreli desiatky Slovákov pri nečakanom útoku sovietskych vojsk a táto kampaň ti to originálne pripomenie Zdroj: TASR

Po vpáde sovietskych vojsk na Slovensko nasledovala vyše 20-ročná normalizácia a práve na jej začiatok upozorňuje kampaň NEROZUMIEME, ktorá zákerný čin spojeneckých vojsk zvučne odsudzuje. Práve na jej webe nájdeš všetko o odpornom útoku sovietskych vojsk na česko-slovenské územie.

Pred 50 rokmi zomreli desiatky Slovákov pri nečakanom útoku sovietskych vojsk, táto kampaň ti to originálne pripomenie
Zdroj: Nerozumieme

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa v rámci kampane obnovil ruský nápis POČEMU? (Prečo?) na chodníku – v ruštine sa totiž presne to pýtali zúfalí Slováci postupujúcich vojsk na tankoch, ktoré bez varovanie vtrhli na slovenskú pôdu. Práve azbuka a ruský jazyk boli symbolmi odporu. Odvážni ľudia po mestách šírili silné odkazy a heslá bojujúce proti spojeneckej okupácii, všetky ich nájdeš priamo na stránke kampane, kam sa určite vyber a dozveď sa o tmavom auguste 1968 niečo viac.

Pred 50 rokmi zomreli desiatky Slovákov pri nečakanom útoku sovietskych vojsk, táto kampaň ti to originálne pripomenie
Zdroj: Nerozumieme

Článok je súčasťou kampane NEROZUMIEME iniciovanej Inštitútom pre verejné otázky.

"Azbuka a ruština ako jazyk bola vtedy povinne vyučovaná už na základných školách. Dnešní mladí jej nerozumejú a na tomto sme postavili nápad kampane," hovorí autor nápadu Ivan Fiedler, copywriter reklamnej agentúry MARK BBDO.

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy je jednou z najväčších čiernych škvŕn v našich dejinách. Vtedy bol násilne potlačený demokratizačný obrodný proces v krajine a vyhasli životy mnohých nevinných ľudí.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Kampaň podporuje i pamätník týchto augustových dní 77-ročný Ľudovít Hedera, ktorý 21. august 1968 prežil v Trenčíne a stal sa svedkom viacerých tragických udalostí v Bratislave.

"Útok piatich našich najbližších spojencov sme vnímali, ako keď vám brat vrazí nôž do chrbta. Boli sme zhrození a nerozumeli sme, ako nám to naši susedia mohli urobiť," opísal pre kampaň NEROZUMIEME Hedera.

Späť
Zdieľať
Diskusia