Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2018, 12:08
Čas čítania 0:00
Sona O.

Romantické perzeidy nás čakajú už tento víkend. Meteorický roj treba pozorovať ďaleko od svetelného smogu miest

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Už zajtra budeš môcť pozorovať jeden z najväčších meteorických rojov.

Ani tento rok by si nemal zabudnúť na úžasné vesmírne divadlo. Už cez víkend na teba čaká jeden z najväčších rojov meteorov nazývaných tiež Perzeidy. Tentokrát dosiahne roj vrchol medzi 11. až 13. augustom

Meteorický roj nie je až takou zvláštnosťou, ako sa ti môže zdať. Prebieha počas celého roka, no veľa ráz má príliš nízku intenzitu alebo prebieha až príliš nízko nad obzorom a nie je dobre pozorovateľný. Ten augustový poskytuje jedny z najideálnejších podmienok. Čarovné predstavenie si môžeš vychutnať v teple letnej noci.

Vo svojom vrchole dosahuje intenzitu až viac ako 80 meteorov za hodinu. Iba pre porovnanie bežná frekvencia iných meteorických rojov je okolo 20 meteorov za hodinu. 

Kedysi ľudia spájali existenciu takýchto úkazov s náboženstvom. Kresťania verili, že Perzeidy súvisia s umučením Svätého Vavrinca. K tomu došlo v polovici 3. storočia v Rímskej ríši. Svätý Vavrinec bol strážcom majetku v Rímskej Ríši. Počas prenasledovania Kresťanov sa rozhodol neposlúchnuť rozkaz cisára Valeriána a neodovzdal mu majetok cirkvi. Ten ho dal za jeho prečin popraviť no a o pár dna nato, začali z neba padať meteory. Ľudia vtedy verili, že sú to slzy Svätého Vavrinca

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

V dnešnej dobe je skôr rozšírený iný názor, síce nie je založený na náboženstve, no je rovnako chybný. Hovorí sa totiž, že Perzeidy sú padajúce hviezdy. Vôbec tomu tak nie je.

Meteory sú malé úlomky pochádzajúce z vesmírnych telies väčšinou z komét. Kométy sú zložené predovšetkým z ľadu, takže keď sa dostanú do blízkosti Slnka, začnú z nich opadávať úlomky. Keď potom dopadajú na zem, horia v našej atmosfére. 

Perzeidy pochádzajú z kométy 109P Swift-Tuttle. Tá sa síce naposledy priblížila k Slnku v roku 1992, no zanecháva za sebou prach častíc, ku ktorému sa naša planéta priblíži vždy na prelome mesiacov júl a august. Takéto prachové častice sú väčšinou menšie než zrnko piesku a pri prelete atmosférou sa úplne vyparia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia