Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2018, 12:09
Čas čítania 0:00
Soňa M.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré sa oplatí navštíviť

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Nemusíš sa zakaždým vybrať na dovolenku tam, kde všetci tvoji známi.

Mimiatúrna Praha a tehlový prístav. Český Krumlov či poľské mesto Gdansk nepatria medzi klasické turistické destinácie, no napriek tomu by si ich určite mal navštíviť. Ktoré ďalšie mestá sme pre teba vybrali?

Starobylá Siena

Hovorí sa, že ten, kto chce vidieť Toskánsko, musí navštívť šikmú vežu v Pise a galérie vo Florencii. A pritom len sedemdesiat kilometrov od Florencie sa nachádza Siena. Hoci by sa počtom obyvateľov mohla rovnať slovenskému Martinu, obrázky s jej hlavným námestím Piazza del Campo sú svetoznáme.


Centrum Sieny je súčasťou Svetového koltúrneho dedičstva UNESCO. Natrafíš tam na rozľahlé stredoveké námestie Piazza del Campo, kde sa dvakrát do roka odohrávajú konské dostihy Palio di Siena. Kúsok ďalej môžeš obdivovať obrovský dóm. Jeho interiér s dvojfarebnými "pásikavými" mramorovými stĺpmi má pripomínať erb Sieny.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré  sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay/bogitw

Cádiz, mesto ústavy a európske opice

Andalúzia to nie je len Sevilla či Granada, ale aj Cádiz, mesto, kde Španielsko získalo svoju prvú ústavu. Kedysi strategicky významné obchodné sídlo takmer celé obklopené vodou môžeš nájsť severne od Gibraltáru, preto jeho návštevu môžeš spojiť s výpravou za jedinými divoko žijúcimi opicami v Európe.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré  sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay/cocoparisienne

Tehlový prístav Gdansk

Na návšteve u severného suseda Slovenska si turisti zvyknú obzerať najmä hlavné mesto Varšavu či Krakov s kráľovským palácom Wawel, no vynechať by si rozhodne nemal ani Gdansk. V kedysi slobodnom meste dodnes cítiť vplyvy severskej kultúry, prístavné esto láka oranžovými tehlovými budovami.


Len niekoľko kilometrov odtiaľ sa môžeš pokochať hradom Malbork, najväčším gotickým hradom z tehly. Ak ťa zaujíma skôr novodobá história, určite sa odvez loďou na polostrov Westerplatte, kde sa začala druhá svetová vojna – budeš sa môcť potulovať po napoly zrútených budovách z čias najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré  sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay/erwinbauer


Temná Bukurešť

Ak obľubuješ monštruóznu architektúru socializmu, Bukurešť pre teba bude to pravé orechové. Nie je síce typickou dovolenkovou destináciou, no so svojím obrovským palácom, ktorý dal postaviť komunistický diktátor Nicolae Ceaușescu, keď obyvatelia trpeli najväčším nedostatkom, má hlavné mesto Rumunska akúsi temnú megalomanskú atmosféru.


Zachovali sa aj široké bulváry, vďaka ktorým si Bukurešť vyslúžila prezývku Paríž východu, starodávna architektúra sa mieša s komunistickou, a tak vytvára neopakovateľnú kombináciu tvarov a farieb.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré  sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay/hpgruesen


Český Krumlov, rozprávkové mesto v južných Čechách

Praha v malom. Aj takúto prezývku dostalo mestečko v južných Čechách s najzachovalejším stredovekým centrom v celej Európe. Ak máš rád umenie, nezabudni navštíviť Centrum umenia Egona Schieleho, rakúskeho maliara, ktorý žil v Českom Krumlove.


Nezabudni ani na hrad postavený na rieke Vltava znásobujúci starobylú atmosféru rozprávkového mestečka so zmesou renesančnej a barokovej architektúry.

V tieni Prahy či Florencie. Päť tipov na menej známe európske mestá, ktoré  sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay/MAKY_OREL
Domov
Zdieľať
Diskusia