Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2018, 22:35
Čas čítania 0:00
Richard Končol

Najväčšiu umeleckú inštaláciu na Slovensku nájdete na Grape. AMBIENTNA GALÉRIA rozšíri areál piešťanského festivalu

REFRESHER
Uložiť Uložené

Súčasné umenie už nie je len o múzeách a galériách. Na Grape sa dostáva veľká site-specific inštalácia.

Svoje miesto na Grape dostane tento rok aj AMBIENTNA GALÉRIA Mateja Kréna, ktorý je známy ako autor stálej expozície „nekonečnej knižnice“ v Galérii mesta Bratislava.

Ide o sedem veľkoformátových zrkadlových obrazov, umiestnených v chodbách vykosených v divoko rastúcom poraste časti letiska. Na festivale sa zrkadlám vyčlení špeciálna zóna, aby spolu s okolitou zeleňou vytvárali dokonalé miesto na oddych a umelecký zážitok. Inštalácia mimochodom rozšírila doterajší priestor areálu na ploche približne 6000 m² a zaradí sa tak k najväčším svojho druhu. Autor ju navrhol špeciálne pre Grape. 

Najväčšiu umeleckú inštaláciu na Slovensku nájdete na Grape. AMBIENTNA GALÉRIA rozšíri areál piešťanského festivalu
Zdroj: Grape festival

"Svet sa deje na svoj obraz a paradoxne je „svet“ možný len vďaka obrazu, ktorý o ňom máme. „Obrazy“ v Ambientnej galérii nie sú fikcie namaľované na plátnach, ale sú vnorené do skutočnosti, jej diania a neustálych premien. Jediné čo ich z nej vymaňuje je tenký obrazový rám, naša schopnosť vnímať pravouhlé plochy ako obrazy, či odlíšiť svet od jeho obrazu. Dnes sa ale zdá, že túto schopnosť strácame a začíname svet zamieňať za jeho model", uvádza Matej Krén, autor inštalácie.  

Najväčšiu umeleckú inštaláciu na Slovensku nájdete na Grape. AMBIENTNA GALÉRIA rozšíri areál piešťanského festivalu
Zdroj: Grape festival

Galériu zrkadlových obrazov vybrala komisia spomedzi viacerých návrhov v rámci umeleckej výzvy pod taktovkou 365.bank. Odborným garantom komisie bola Kristína Jarošová, riaditeľka umeleckej zbierky ART FOND a externá konzultantka banky v oblasti umenia a Ivan Jančár, riaditeľ Galérie mesta Bratislava. 

„Umenie a festivaly dnes už patria k sebe. Naším cieľom bolo podnietiť tvorbu umeleckých diel v exteriéri, ktoré prinášajú nový pohľad na doterajšie zaužívane vnímanie umenia. Prostredníctvom umenia chceme ľudí spájať, preto sme dali priestor dielu, ktoré vo svojej prezentácii zahŕňa aj samotné publikum“, uvádza Kristína Jarošová.  

AMBIENTNU GALÉRIU uvidíš aj ty, ak prídeš na Grape festival do Piešťan už tento piatok a sobotu, 10. a 11. augusta. Tešíme sa na teba!

Domov
Zdieľať
Diskusia