Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2018, 12:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ak máš zelené oblečenie, pavúk si ťa nájde ľahšie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ďalšia z užitočných správ pre všetkých slovenských arachnofobikov.

Najväčším pavúkom na Slovensku je strehúň škvrnitý s rozpätím nôh až 10 centimetrov. A práve on a jeho príbuzné potvory boli predmetom ďalšieho výskumu. Michiganská univerzita sa stala miestom, kde boli predstavené nové zistenia. Vedci skúmali 1 200 jednotlivých pavúkov z čeľade strehúňovitých. Sú farboslepé, avšak reagujú na zelenú vlnovú dĺžku. Intenzita svetla zelenej farby im doslova ťahá oči.

Logicky tak o pre nás zelené objekty prejavujú väčší záujem a pozornosť. Laicky povedené, ak sme oblečení v zelenej súprave, strehúňovce si nás všimnú oveľa skôr a doslova ich prilákame. Pre zvyšné farby by predchádzajúce tvrdenia nemali platiť.

Ak máš zelené oblečenie, pavúk si ťa nájde ľahšie
Zdroj: www.pexels.com

V zdroji článku sa taktiež uvádza aj informácia o tom, prečo sa vôbec ľudia boja pavúkov (arachnofobici). Svoj rešpekt pred malými potvorami s ôsmimi nohami sme si takpovediac uložili do našej DNA. Ešte v časoch, kedy prví ľudia žili v Afrike, okrem stoviek ďalších živočíchov zdieľali svoj životný priestor aj s pradávnymi pavúkmi.

Tie sa od dnešných odlišovali najmä oveľa nebezpečnejším jedom a pri kontakte s hominidom ho pokojne mohli usmrtiť. Preto sa naši veľmi dávni predkovia stránili stretu s pavúkmi a tento inštinkt sa v našom vnútri zachoval až do 21. storočia. Tušili ste niečo takéto?

Domov
Zdieľať
Diskusia